Από τη θεωρία στην πραγματικότητα η απόσταση είναι συχνά μεγάλη. Πώς θα επεμβαίνει η Αστυνομία στα πανεπιστήμια μετά την κατάργηση του ασύλου που ψηφίστηκε στη Βουλή; Η ίδια η αρμόδια υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είπε ότι το στοίχημα είναι πλέον η εφαρμογή του νόμου και ως προς αυτό έδειξε προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας πως έχει ήδη συνεργασία με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (εδώ).
Και πάλι όμως, το ερώτημα παραμένει: πώς θα μπαίνει η Αστυνομία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα; Μια ιδέα μας δίνει το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου που δημοσιεύεται στα «Νέα» της Δευτέρας και περιγράφει τις «επιλογές» των επιτελών του υπ. Προστασίας του Πολίτη που θα χειρίζονται τα θέματα ελέγχων στα πανεπιστήμια. Αυτά, κατά το ρεπορτάζ, είναι:
Σχέδια εκκένωσης πανεπιστημίων σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης ή σε έκτακτο συμβάν (πχ. πυρκαγιά, σεισμός κ.ά)· τοποθέτηση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ως συνδέσμων σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας· ειδικά σχέδια προσεκτικών επεμβάσεων σε πανεπιστημιακούς χώρους σε περίπτωση εγκληματικών ενεργειών ή εκτεταμένων επεισοδίων με την παρουσία εισαγγελέων· αποφυγή παγίδων σε αστυνομικούς που μπορεί να κληθούν για μεμονωμένο περιστατικό και να δεχθούν μαζική επίθεση· συντονισμός του επιχειρησιακού κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. και ανοικτή γραμμή με εκπροσώπους των πανεπιστημίων για αξιολόγηση των συμβάντων κ.λπ.
Το πώς θα λειτουργούν αυτοί οι «σύνδεσμοι» της ΕΛΑΣ με τα πανεπιστήμια είναι ένα σημείο δύσκολο και ευαίσθητο, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα μπορούσαν να τους δουν ως «επιτρόπους» ασφάλειας στα κατά τα άλλα αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια.
Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πάντως, ανέφερα, σύμφωνα πάντα με τα «Νέα», πως «οι κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ. δεν θα είναι ούτε τυχαίες ούτε αφελείς. Θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός του χώρου. Σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε – όπως εσφαλμένα αναφέρθηκε – περιπολίες αστυνομικών εντός ιδρυμάτων. Ο σχεδιασμός μας αφορά τη γενικότερη προστασία και ασφάλεια των ΑΕΙ και ΤΕΙ όπου η κατάσταση είναι χαώδης».
Είναι όντως χαώδης; Σε αρκετά από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ιδίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είναι.
Ενα από τα κύρια ζητούμενα είναι πώς θα αντιμετωπίσει η Αστυνομία κλήσεις για εγκληματικές ενέργειες (όπως ληστείες, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών) σε πανεπιστημιακούς χώρους ή πώς θα γίνονται έρευνες για φθορές κ.λπ. καθώς, όπως αναφέρεται, τα σχετικά αδικήματα παρουσιάζουν έξαρση το τελευταίο διάστημα.
Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. είναι ενδεικτικά: την περίοδο 2015-17 είχαν σημειωθεί, εντός και εκτός ΕΜΠ και ΑΣΟΕΕ, 858 αδικήματα κάθε μορφής. Εξ αυτών, 351 αφορούσαν κλοπές και 56 ληστείες.
Είναι χαρακτηριστική η αύξηση των περιπτώσεων διακίνησης ναρκωτικών γύρω από την ΑΣΟΕΕ. Την τριετία 2012-14 είχαν καταγραφεί 200 σχετικές περιπτώσεις και 370 την περίοδο 2015-17, αύξηση της τάξεως του 85%. Ομως από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών γύρω από το ΕΜΠ την τριετία 2012-14 ήταν 221 και την περασμένη τριετία μειώθηκαν στις 69. Τα σχετικά περιστατικά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και στο κέντρο της Αθήνας την περίοδο 2012-14 ήταν συνολικά 12 και την τελευταία τριετία έφθασαν τα 56, δηλαδή υπήρχε σχεδόν πενταπλασιασμός τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News