H 16χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μέρες την προσπάθεια διάπλου του Ατλαντικού με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, ενημέρωσε τους followers της για την πορεία του ταξιδιού της.
«Τρώω και κοιμάμαι καλά και για την ώρα δεν νιώθω ναυτία. Η ζωή στο Malizia II είναι σαν να έχεις κατασκηνώσει σε τρενάκι του λούνα παρκ», έγραψε στο Twitter από το ιστιοπλοϊκό, το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη από το Πλίμουθ της Βρετανίας και απέχει περίπου 2.500 ναυτικά μίλια μέχρι να φτάσει στον προορισμό του, τη Νέα Υόρκη.
Day 4. Pos 46° 20‘ N 015° 46‘ W
Eating and sleeping well and no sea sickness so far. Life on Malizia II is like camping on a roller coaster! pic.twitter.com/pf1PnqYCov— Greta Thunberg (@GretaThunberg) 17 Αυγούστου 2019
Ο Αύγουστος δεν θεωρείται η ιδανική περίοδος για ένα τέτοιο ταξίδι καθώς ακόμα είναι σε εξέλιξη η περίοδος των κυκλώνων στον Ατλαντικό.
Εκτός από την Γκρέτα, στο ιστιοπλοϊκό επιβαίνουν ο πατέρας της, ο σκίπερ Μπόρις Χέρμαν, ο συγκυβερνήτης Πιέρ Καζιράγκι και ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ για το ταξίδι της 16χρονης, που γυρίζεται αυτόν τον καιρό.
Η Γκρέτα που θεωρείται και το πρώτο φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης ελπίζει να καταφέρει να είναι στη Νέα Υόρκη πριν τις 21 Σεπτεμβρίου ώστε να πάρει μέρος στη Σύνοδο Δράσης για το Κλίμα που ξεκινάει τότε.
Επίσης μετά στοχεύει να συμμετάσχει στο συνέδριο του ΟΗΕ για το κλίμα στις αρχές Δεκεμβρίου, στο Σαντιάγο της Χιλής.
Η Θούνμπεργκ αρνήθηκε να ταξιδέψει με αεροπλάνο στις ΗΠΑ εξαιτίας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν οι πτήσεις.
Νωρίτερα μέσα στη χρονιά η 16χρονη Σουηδή ταξίδεψε σε ευρωπαϊκές χώρες με τρένο.
Το ιστιοπλοϊκό υποστηρίζεται από ηλιακά πάνελ και υποβρύχιες τουρμπίνες που εκμεταλλεύονται τα υποθαλάσσια ρεύματα για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για τον φωτισμό και τις επικοινωνίες του σκάφους.
Δεν υπάρχει εγκατάσταση για τουαλέτα και ντους στο σκάφος επομένως το πλήρωμα πρέπει να τα βγάλει πέρα… σπαρτιάτικα, με πλαστικούς κουβάδες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News