Ο κρότος ήταν εκκωφαντικός. Στο παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία της Πριμέρα Ντιβιζιόν 2019-2020, το βράδυ της Παρασκευής, η Μπαρτσελόνα (που σε ολόκληρο το προηγούμενο πρωτάθλημα είχε μετρήσει μόλις τρεις ήττες) έχασε στο «Σαν Μαμές» (1-0) από την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Με ένα γκολ απ’ αυτά που μένουν στη μνήμη. Ενα υπέροχο «ψαλίδι» του 38χρονου Αντούριθ στο 89′, στην πρώτη του επαφή με την μπάλα. Ο δράστης της έκπληξης είχε μπει στον αγωνιστικό χώρο, ως αλλαγή, ελάχιστα λεπτά νωρίτερα.
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε και οι παίκτες του έχουν πολλά ελαφρυντικά. Δεν έπαιξε ο Μέσι. Ο Βιδάλ και ο Αρτούρ ήταν, επίσης, τραυματίες. Ο Μπουσκέτς και ο Ράκιτιτς, ανέτοιμοι. Ο Κουτίνιο στο δρόμο για το Μόναχο (μάλλον θα συνεχίσει την καριέρα του στην Μπάγερν). Ο Γκριζμάν και ο Ντε Γιονγκ, οι δύο νέοι «αστέρες» των Καταλανών, θέλουν τον χρόνο τους για να προσαρμοστούν στο καινούργιο περιβάλλον. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Σοάρες βγήκε νοκ-άουτ (με τραυματισμό). Αφού, προηγουμένως, είχε δοκάρι. Κι ο Ραφίνια, άλλο ένα. Η Τύχη… φορούσε κασκόλ των Βάσκων.
Οι αναλυτές, πάντως, συμφωνούν: με ή χωρίς τον Νεϊμάρ, η Μπαρτσελόνα αποτελεί το μεγάλο φαβορί (και) για τον εφετινό τίτλο στην Ισπανία, που θα είναι ο τρίτος της διαδοχικός και ένατος στις 12 τελευταίες σεζόν. Κατέκτησε το περασμένο πρωτάθλημα με 11 βαθμούς διαφορά από την Ατλέτικο Μαδρίτης και 19 από τη Ρεάλ, σκόραρε 90 γκολ (έναντι 55 της Ατλέτικο και 63 της Ρεάλ), κι αυτό το καλοκαίρι ενισχύθηκε σημαντικά (και ουσιαστικά). Θα είναι πολύ δύσκολο για τους δύο μεγάλους συλλόγους της Μαδρίτης, που «χτίζουν» τις ομάδες τους από την αρχή, να καλύψουν την απόσταση.
Η Ατλέτικο ξόδεψε 126 εκατομμύρια ευρώ για τον τρομερό Ζοάο Φέλιξ, απέκτησε και μερικούς ακόμη εξαιρετικούς παίκτες, όμως έχασε σημαντικά στελέχη του περσινού της ρόστερ: τον Γκριζμάν, τον Γκοδίν, τον Λούκας, τον Ρόντρι, τον Χουανφράν… Ο καλός προπονητής Ντιέγκο Σιμεόνε θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να «μοντάρει» μια ομάδα με τόσα νέα πρόσωπα στη σύνθεσή της.
Ακόμη πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τη Ρεάλ, όπως φάνηκε και στο φιλικό της παιχνίδι με την Ατλέτικο, στα τέλη Ιουλίου, στο οποίο γνώρισε μια πρωτοφανή συντριβή (7-3). Οι ίδιοι οι οπαδοί της «τιτίβιζαν» εκείνες τις μέρες πως η κλεψύδρα του Ζιντάν αδειάζει, και ζητούσαν από τον πρόεδρο Πέρεθ να είναι ο Ποτσετίνο (της Τότεναμ) ο επόμενος τεχνικός της «Βασίλισσας».
Ενα χρόνο μετά την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο, η Ρεάλ δεν έχει καταφέρει να ξαναβρεί τις ισορροπίες της. Η επιστροφή του Ζιντάν, τον περασμένο Απρίλιο, σηματοδότησε την απαρχή της «αντεπίθεσης», όμως η εικόνα της ομάδας στα ματς προετοιμασίας ήταν απογοητευτική, έστω κι αν το καλοκαίρι δαπανήθηκαν για μεταγραφές πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Η πιο ακριβή από αυτές, ο βέλγος μεσοεπιθετικός Εντέν Αζάρ των 100+ εκατομμυρίων, τραυματίστηκε στον μηρό και θα μείνει εκτός δράσης για τρεις τέσσερις εβδομάδες. Τα άλλα νέα αποκτήματα (Γιόβιτς, Μιλιτάο, Μεντί και Ροντρίγκο) είναι καλοί παίκτες, αλλά όχι τα «μεγάλα ονόματα» που προσδοκούσαν οι οπαδοί των «Μερένχες».
Η Ρεάλ θα έχει, εφέτος, έναν επιπλέον αντίπαλο: τη βιασύνη να επιστρέψει στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος. Διότι… δεν πάει άλλο. Στις δύο προηγούμενες σεζόν, δεν τερμάτισε ούτε δεύτερη. Βρέθηκε 17 και 19 βαθμούς πίσω από την Μπαρτσελόνα. Πέρυσι, μάλιστα, και στους -8 από την Ατλέτικο. Την τελευταία 11ετία έχει κατακτήσει δέκα εγχώριους τίτλους λιγότερους από εκείνους των Καταλανών, ενώ ηττήθηκε στα 14 από τα 22 πιο πρόσφατα «Clasicos» (για το πρωτάθλημα). Παρά τους διαδοχικούς της θριάμβους στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο εγωϊσμός της έχει τσαλακωθεί έναντι των μισητών αντιπάλων της.
Η Πριμέρα Ντιβιζιόν, που οι Ισπανοί την αποκαλούν και «Λίγκα των αστέρων», θεωρείται -δικαίως- το πιο θεαματικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, μαζί με την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ. Πέρυσι σημειώθηκαν δυόμισι γκολ ανά παιχνίδι (κατά μέσον όρο) και το θέαμα ικανοποίησε τους 10.234.693 θεατές που παρακολούθησαν από κοντά τους αγώνες της περασμένης σεζόν. Εφέτος, έπειτα από ένα καλοκαίρι με ρεκόρ μεταγραφών, οι προσδοκίες είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Σύμφωνα με την AS (και ενώ το ποδοσφαιρικό παζάρι στην Ισπανία ολοκληρώνεται στις 2 Σεπτεμβρίου), οι 20 σύλλογοι της Πριμέρα δαπάνησαν -στο σύνολο- για νέους παίκτες 1,266 δισεκατομμύρια ευρώ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του προηγούμενου καλοκαιριού (934.270.000 ευρώ). Η Ρεάλ Μαδρίτης ξόδεψε τα περισσότερα: κάτι παραπάνω από 300 εκατομμύρια. Την ακολούθησαν, η Μπαρτσελόνα με 255 και η Ατλέτικο Μαδρίτης με 243,5 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά, και οι μικρότερες ομάδες δεν πήγαν πίσω. Η Σεβίλλη δαπάνησε 150 εκατ. ευρώ. Ακόμη και η Μπέτις, 90 εκατ. ευρώ.
Αυξήθηκαν, όμως, και τα έσοδα. Τόσο από την τηλεόραση, όσο και από τον κεντρικό χορηγό της Λίγκας (από τη σεζόν 2016-2017 είναι η τράπεζα Santander). Οι Ισπανοί έχουν βάλει «στοίχημα» να πλησιάσουν τα μεγέθη της Πρέμιερ Λιγκ. Γιατί όχι; Το μόνο στο οποίο θα υστερούν πάντα έναντι των Αγγλων, είναι η απήχηση που έχει το ποδοσφαιρικό τους προϊόν στις εκτός Ευρώπης αγορές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News