Ήταν τελικά ο Γιάννης Ρουμπάτης και η ΕΥΠ πίσω από την υποκλοπή της τηλεδιάσκεψης των στελεχών του ΔΝΤ στο Hilton, στις 19 Μαρτίου 2016; Οι πρόσφατες κόντρες στη Βουλή για τον νέο διοικητή και το κατά πόσο μπορεί να εξυπηρετεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΥΠ αλλά και οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη περί παρακολουθήσεων ακόμα και στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, καθιστούν το ερώτημα αν μη τι άλλο επίκαιρο.
Αν και για την υπόθεση της διαρροής της τηλεδιάσκεψης του ΔΝΤ στο Wikileaks είχε ζητηθεί με κοινό αίτημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η κλήση του Γιάννη Ρουμπάτη στη Βουλή, το τότε κυβερνών κόμμα αρνήθηκε. Με τα νέα στοιχεία που παρουσιάζει το «Βήμα» φαίνεται όμως ότι χρησιμοποιήθηκαν «παλαιές μέθοδοι και τεχνικές» επαγγελματιών από υπηρεσίες πληροφοριών – γεγονός που μπορεί να παραπέμπει και σε κάποια συγκεκριμένα τμήματα της ΕΥΠ. Μάλιστα, πρώην συνεργάτης του Wikileaks αναφέρει ότι θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση η αλλαγή της μορφής του υλικού από ηχητικό σε κείμενο – κάτι που ο ιστότοπος έκανε τότε για πρώτη φορά στην ιστορία του, καθώς έως τότε δημοσίευε το αυθεντικό υλικό των διαρροών όπως τις είχε λάβει, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το περιεχόμενο της ηχογράφησης και τι θα μπορούσε να αποκαλυφθεί εάν δημοσιευόταν αυτούσια.
Η συγκεκριμένη υποκλοπή φέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, να πραγματοποιήθηκε με παλαιάς τεχνολογίας ψηφιακό μαγνητόφωνο που ενδέχεται να είχε τοποθετηθεί σε χώρο ενός εκ των τριών στελεχών του ΔΝΤ ενώ αυτό μιλούσε σε ανοικτή ακρόαση. Δεδομένου ότι οι Πόουλ Τόμσεν και Ίβα Πέτροβα βρίσκονταν σε γραφεία του ΔΝΤ, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά, οι πιθανότητες η υποκλοπή να πραγματοποιήθηκε στην πλευρά της Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία διέμενε στο Χίλτον την ημέρα της τηλεδιάσκεψης, εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες.
Ειδικός λογισμικού ανέφερε στο Βήμα ότι από την ονομασία του φαίνεται ότι το ηχητικό αρχείο 811_0223.mp3 της υποκλοπής που έλαβε το Wikileaks «προέκυψε με αυτοματοποιημένο τρόπο, και ειδικότερα φαίνεται να δημιουργήθηκε είτε από συσκευή ηχογράφησης παλαιότερης τεχνολογίας είτε από συσκευή που οφείλει να παράγει αρχεία που μπορούν να διαβαστούν από συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας».
Επιπλέον, ειδικός σε θέματα ασφαλείας σημείωσε ότι «εάν όντως η υποκλοπή έγινε με μαγνητόφωνο, η δυνατότητα πρόσβασης στο χώρο ώστε να τοποθετηθεί σε μη εμφανές σημείο είναι ένα από τα μεγάλα ερωτήματα, η απάντηση του οποίου μπορεί να παραπέμπει σε σενάρια με υπηρεσίες πληροφοριών ή και ασφαλείας». Οι περισσότεροι ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκε η εφημερίδα σημείωσαν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση υποκλοπής παραπέμπει σε παλαιές τεχνολογίες και μεθόδους και όχι σε «διεθνείς βέλτιστες πρακτικές».
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου 2016, λίγο μετά τη δημοσίευση των υποκλαπεισών συνομιλιών μεταξύ Τόμσεν, Βελκουλέσκου και Πέτροβα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την κλήση του τότε διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη. «Είναι αδιανόητο η χώρα μας να εμφανίζεται ότι παραβιάζει αρχές διεθνούς δικαίου και ότι δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις μίας ευνομούμενης Πολιτείας», είχε αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, ενώ υπέρ του αιτήματός του –που τελικά απορρίφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ- είχε ταχθεί και ο Γιάννης Τραγάκης από τη Νέα Δημοκρατία.
Λίγο πριν το αίτημα για την κλήση του τότε διοικητή της ΕΥΠ στη Βουλή, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Τagesspiegel έδειχνε τον Γιάννη Ρουμπάτη ως «εύλογη πηγή» της διαρροής «που κλονίζει την προβληματική σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της» και σημείωνε ότι η υποκλοπή ενδεχομένως έγινε σε επικοινωνία από δωμάτιο του ξενοδοχείου Χίλτον στην Αθήνα, όπου βρισκόταν η Βελκουλέσκου.
Επιπλέον η Taggespiegel ανέφερε ότι η γραφή του ονόματος «Velculescu» στα απομαγνητοφωνημένα κείμενα ως «Velkouleskou» παραπέμπει σε «ελληνικό δάκτυλο», όμως το Wikileaks με tweet διέψευσε αναφέροντας ότι το ίδιο φταίει για το λάθος αυτό, που έγινε κατά την απομαγνητοφώνηση του ηχητικού αρχείου με τους διαλόγους των στελεχών του ΔΝΤ.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ρουμπάτης, με ανακοίνωση διέψευσε εμμέσως εμπλοκή της ΕΥΠ στην υπόθεση δηλώνοντας: «Αποστολή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι η προστασία της Εθνικής μας Ασφάλειας και της Εθνικής μας Κυριαρχίας. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών λειτουργεί με βάση την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαιτεί πάντα Εισαγγελική Παραγγελία για την αντιμετώπιση εγκληματικών δράσεων ή άλλων απειλών».
Στο δημοσίευμα του «Βήματος» πρώην συνεργάτης του Wikileaks αναφέρει ότι «εντύπωση θα έπρεπε να προκαλεί η αλλαγή της μορφής του υλικού που τελικά δημοσιεύθηκε: Ενώ σε άλλες, όπως το βίντεο του Ιράκ που έδειχνε τις δολοφονίες αμάχων, το Wikileaks δημοσίευε το πρωτότυπο υλικό της διαρροής αμετάβλητο, σε αυτή την περίπτωση αποφασίστηκε να απομαγνητοφωνηθεί το ηχητικό ντοκουμέντο – έως τότε αλλαγή της μορφής του πρωτότυπου υλικού δεν είχε ξαναγίνει». Αυτό, αναφέρεται στο δημοσίευμα, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο της ηχογράφησης και γιατί επιλέχθηκε να μην δημοσιευθεί ως αυθεντικό ηχητικό ντοκουμέντο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News