Μια κίνηση-κλειδί για την επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ βρίσκεται προ των πυλών, καθώς το όλο project είναι και στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης — υπό αυτό το πρίσμα χαρακτηριστική η συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρώτη με επιχειρηματία, με τον Σπύρο Λάτση, τον μεγαλομέτοχο της εταιρείας (η Paneuropean Oil που κατέχει το 45,5% των μετοχών).
Καθώς είναι δηλωμένη η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις, η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ (από 35,5% που κατέχει σήμερα) θεωρείται ένα από τα σχέδια που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.
Στο πρόσφατο παρελθόν ωστόσο είχαν υπάρξει προβλήματα στο να βρεθούν επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον διαγωνισμό την άνοιξη του 2018, στην πρώτη προσπάθεια αποκρατικοποίησης, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες Vitol και Glencore δεν υπέβαλαν στην τελευταία φάση της διαδικασίας δεσμευτικές προσφορές και ο διαγωνισμός κατέστη άγονος. Τότε η συμφωνία των μετόχων προέβλεπε πως ο όμιλος Λάτση θα πωλούσε το 30,1% και το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 20%.
Τώρα, το κλίμα φαίνεται πως έχει αλλάξει και όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Λάτσης όχι μόνο διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εμβληματικής αυτής βιομηχανίας, αλλά και ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, υποδεικνύοντας πως έχει ήδη βρεθεί ένα σχήμα ισραηλινών και αμερικανικών συμφερόντων.
Στο ρεπορτάζ του Βασίλη Κώτση για το «Βήμα της Κυριακής» αναφέρεται σχετικά:
Οι συζητήσεις μάλιστα είναι προχωρημένες, αφού φαίνεται οι δύο πλευρές να τα έχουν βρει και στο τίμημα αλλά και στο premium που θα δώσει το fund (10%) σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή, δεδομένου ότι θα αναλάβει και το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, αυτή τη φορά δεν θα γίνει καν διαγωνισμός!
Γράφει το «Βήμα της Κυριακής»:
Επειδή ο χρόνος «τρέχει» μάλλον δεν θα γίνει διαγωνισμός. Το ΤΑΙΠΕΔ θα βγάλει σε πλειστηριασμό το ποσοστό του Δημοσίου μέσω του Χρηματιστηρίου και με δεδομένο ότι το fund θα έχει συμφωνήσει με την Paneuropean δεν θα βρεθεί κάποιος τρίτος να το διεκδικήσει και θα περάσει και αυτό στο fund. O σχεδιασμός είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως το τέλος του έτους, ενώ αν γινόταν διαγωνισμός θα χρειάζονταν τουλάχιστον 18 μήνες. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το 35,5% του Δημοσίου να αποτιμάται περίπου σε 1 δισ. ευρώ και το 20% σε 580 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News