522
Είτε άτακτο, είτε με συμφωνία, μετά το Brexit θα αλλάξει τελείως η εικόνα της Βρετανίας | Reuters

Μόνιμη άδεια παραμονής για τους περισσότερους Ελληνες στη Βρετανία

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 17 Αυγούστου 2019, 18:00
Είτε άτακτο, είτε με συμφωνία, μετά το Brexit θα αλλάξει τελείως η εικόνα της Βρετανίας
|Reuters

Μόνιμη άδεια παραμονής για τους περισσότερους Ελληνες στη Βρετανία

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 17 Αυγούστου 2019, 18:00

Σε ισχύ παραμένει η μπλε κάρτα που είχαν λάβει όλοι οι Ελληνες που βρίσκονταν για εργασία στη Βρετανία, όπως έχουν ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν απειλείται η διαμονή τους, ούτε θα απαιτηθεί να εκδώσουν καινούργια έγγραφα. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλους.

«Μας ενημέρωσαν ότι δεν γίνεται καμία αλλαγή απλώς συνεχίζει να ισχύει ό,τι ίσχυε μέχρι και σήμερα, είτε το Brexit είναι άτακτο, είτε με συμφωνία», λέει στο Protagon η Γεωργία Πολυμερά που ζει και εργάζεται περισσότερα από 15 χρόνια στο Λονδίνο.

Η ίδια είχε μπλε κάρτα από την εποχή που είχε μετακομίσει μόνιμα στο Λονδίνο, αλλά ποτέ δεν πήρε βρετανική υπηκοότητα, διότι δεν την χρειαζόταν, όπως μας εξηγεί. «Είτε τότε, είτε τώρα, αν θέλει κάποιος να πάρει βρετανική υπηκοότητα είναι η ίδια διαδικασία. Η διαφορά είναι στα παιδιά όσων έχουν ένα γονιό βρετανό και έναν άλλης εθνικότητας».

Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει για παράδειγμα γεννηθεί στην Ελλάδα, δεν έχει «δηλωθεί» στη Βρετανία και πριν κλείσει τα 18 του χρόνια και ενηλικιωθεί, ακόμη και αν ο ένας γονιός είναι Βρετανός, θα πρέπει να καταθέσει ειδικά έγγραφα για να πάρει υπηκοότητα. Εκτός από αυτά θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 1.500 λιρών. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν ενηλικιωθεί, θα πρέπει να δώσει και τις «αυστηρές» εξετάσεις που ισχύουν για τους αλλοδαπούς και φυσικά πολλά περισσότερα χρήματα.

Οι επιστήμονες παραμένουν

Η βρετανική κυβέρνηση ήδη έσπευσε να χορηγήσει τη μπλε κάρτα που εξασφαλίζει απ’ αόριστον παραμονή όχι μόνο στους Ελληνες, αλλά σε όλους τους επιστήμονες που θεωρούνται σημαντικοί για την έρευνα στη χώρα. Μάλιστα, οι έλληνες ερευνητές ακόμη και 12 μήνες να βρίσκονται στη χώρα, έχουν ήδη λάβει μόνιμη άδεια παραμονής.

Ειδικά στα νοσοκομεία, που είναι ο πιο νευραλγικός τομέας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) όπου βρίσκονται και οι περισσότεροι έλληνες εργαζόμενοι, το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξουν αλλαγές, καθώς η χρηματοδότηση είναι κρατική.

«Μας έχουν χορηγήσει ένα τύπο μόνιμης βίζας. Δηλαδή μπορούμε να παραμείνουμε και να εργαζόμαστε για πάντα στη Βρετανία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουμε και βρετανική υπηκοότητα. Αυτό είναι κάτι που έχει γίνει για όλους τους Ευρωπαίους», λέει στο Protagon ο Αλέξανδρος Βρης, ερευνητής και σύμβουλος ορθοπεδικής χειρουργικής στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου (Royal London Hospital).

Ο ίδιος εκτιμά ότι παρότι ακούγονται πολλά, τελικά τα κονδύλια, τουλάχιστον στο πεδίο της δικής του εφαρμοσμένης έρευνας, δεν πρόκειται να περικοπούν. Ωστόσο, και μόνο με τον φόβο της μείωσης του προσωπικού, των μισθών αλλά και των ερευνητικών κονδυλίων, αρκετοί είναι οι γιατροί που έχουν αποχωρήσει, ειδικά οι προερχόμενοι από χώρες όπως η Ιταλία, οι οποίοι μπορούν να κάνουν έρευνα στη χώρα τους.

Οι άδειες παραμονής

Ενα εκατομμύριο πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν να πάρουν άδεια παραμονής μετά το Brexit, ακόμη και αν κάποιοι από αυτούς έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις.

Oπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, οι Πολωνοί βρίσκονται πρώτοι στη λίστα παραμονής, ενώ ακολουθούν οι Ρουμάνοι, οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί.

«Οι πολίτες της ΕΕ έχουν αφήσει σημαντική παρακαταθήκη στη χώρα μας, γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μπορούμε να εγγυηθούμε την παραμονή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», δήλωσε ο Μπράντον Λούις, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...