272
Οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές έγιναν σε ουίσκι, όμως η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα ποτά | Shutterstock

Τεχνητή γλώσσα ξεχωρίζει τις «μπόμπες» από τα καθαρά ποτά

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 19:26
Οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές έγιναν σε ουίσκι, όμως η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα ποτά
|Shutterstock

Τεχνητή γλώσσα ξεχωρίζει τις «μπόμπες» από τα καθαρά ποτά

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 19:26

Τέλος στον πονοκέφαλο της επόμενης ημέρας, στα «άσχημα» μεθύσια και σε ό,τι άλλο κακό προκαλούν οι «μπόμπες» αναμένεται να βάλει μια νέα εφεύρεση.

Πρόκειται για μία «τεχνητή γλώσσα» η οποία μπορεί να ξεχωρίσει ακόμη και τις πιο λεπτές διαφορές στα ουίσκι και ως εκ τούτου να «μιλήσει» και να πει εάν ένα ποτό είναι νοθευμένο ή όχι.

Το μικροσκοπικό τσιπάκι εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες που έχει ο χρυσός και το αλουμίνιο και μπορεί να δώσει σωστές απαντήσεις όχι μόνο για το εάν ένα ουίσκι είναι «μπόμπα». Προσφέρει και περισσότερες λεπτομέρειες, όπως την ηλικία του, το βαρέλι στο οποίο έχει ωριμάσει, ακόμη και πιο λεπτές διαφορές για ποτά που έχουν προκύψει από το ίδιο βαρέλι αλλά έχουν διαφορετική εμφιάλωση και μάλιστα με ακρίβεια 99%.

Οπως εξηγεί ο Αλασντέρ Κλαρκ από τη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, «το αποκαλούμε τεχνητή γλώσσα επειδή λειτουργεί ακριβώς όπως και η ανθρώπινη. Δεν μπορεί δηλαδή να ταυτοποιήσει τα χημικά που κάνουν τον καφέ να έχει διαφορετική γεύση από τον χυμό μήλου. Ομως γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά τα δύο ροφήματα είναι τελείως διαφορετικά».

Οι ερευνητές δεν είναι οι πρώτοι που δημιουργούν τεχνητή γλώσσα, όμως είναι οι πρώτοι που την εξοπλίζουν με δύο διαφορετικούς μεταλλικούς κάλυκες νανοκλίμακας (χρυσού και αλουμινίου), οι οποίοι παρέχουν περισσότερες πληροφορίες κάθε δείγματος και δίνουν ταχύτερα και πιο ακριβή αποτελέσματα.

Και όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η γλώσσα μπορεί να γευτεί και να ξεχωρίσει όλα τα υγρά και όχι μόνο το ουίσκι. «Πέραν του προφανούς, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε έλεγχο ποιότητας και ασφάλειας» εξηγεί στο BBC ο Κλαρκ.

Η έρευνά τους για την τεχνητή γλώσσα και όλες οι επιστημονικές λεπτομέρειες, δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nanoscale.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...