Μια ισχυρή σεισμική δόνηση «ξύπνησε» νωρίς το πρωί την Κρήτη. Ο σεισμός που έγινε στις 7.39 π.μ. της Τετάρτης έγινε αισθητός σε όλο το νότιο Αιγαίο.
Ως επίκεντρο της δόνησης δόθηκε η περιοχή 25 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά του Ηρακλείου. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η ένταση του σεισμού ήταν 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ. Αργότερα το μέγεθος αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, σε 5,2.
Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, τo βάθος του σεισμού ήταν 66 χλμ. γεγονός που γλίτωσε την Κρήτη από χειρότερα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, δεν αναφέρθηκαν ζημιές, ούτε προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία σε κατοίκους και επισκέπτες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού:
«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα στις 07:40 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 304 χλμ νότια/νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 χλμ δυτικά/βορειοδυτικά του Ηρακλείου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 66,1 χιλιόμετρα».
«Τα σχεδόν 70 χλμ. που μεσολάβησαν ως την επιφάνεια απορρόφησαν τη σεισμική ενέργεια» εξήγησε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. «Σεισμοί μεγάλου βάθους γίνονται», προσέθεσε, καθησυχάζοντας τους πολίτες.
Μολονότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής περιοχή και τέτοιες δονήσεις δεν είναι ασυνήθιστες, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στον ελλαδικό χώρο μια σεισμική έξαρση.
Στις 19 Ιουλίου είχαμε τον μεγάλο σεισμό πολύ κοντά στην Αθήνα, ενώ ακολούθησαν άλλες δονήσεις που ανησύχησαν κατοίκους και επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη και στη Ζάκυνθο. Ωστόσο ο κ. Λέκκας είπε ότι αν και φαινομενικά όντως δείχνει να υπάρχει μια έξαρση, τα γεγονότα δεν συνδέονται.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος σχολίασε για τον σεισμό του Ηρακλείου: «Είναι ένας σεισμός μεγέθους πέντε Ρίχτερ. Είναι παραπλανητικό γιατί έχει γίνει σε ένα μεγάλο βάθος». Ο ίδιος εξήγησε ότι εξαιτίας του μεγάλου βάθους ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε μια ευρεία περιοχή.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, αυτοί οι σεισμοί δεν έχουν συνήθως μετασεισμικές ακολουθίες. «Σπάνια έχουν μικρά μετασεισμικά μεγέθη. Θα έχουμε λίγους σεισμούς», είπε
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News