551
Ο Ντόναλντ Τραμπ στον κήπο του Λευκού Οίκου | REUTERS

Στην αντεπίθεση Αφροαμερικανοί κατά της ρατσιστικής ρητορικής του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2019, 09:05
Ο Ντόναλντ Τραμπ στον κήπο του Λευκού Οίκου
|REUTERS

Στην αντεπίθεση Αφροαμερικανοί κατά της ρατσιστικής ρητορικής του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2019, 09:05

Ενα ηχηρό μήνυμα κατά της ρατσιστικής ρητορικής, με στόχο και εκλεγμένους και εκλεγμένες αντιπροσώπους, στην οποία έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ, έστειλαν σχεδόν 150 άτομα που εργάζονταν για την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν είναι οι μόνοι: η αντίδραση στα όσα υποστηρίζει ο Τραμπ έρχεται και από τον Τύπο -ένα μέρος του τουλάχιστον. Κοινό μοτίβο των επικρίσεων είναι ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αμφισβητεί τον πατριωτισμό των ανθρώπων που ήλθαν στην Αμερική για μια καλύτερη μοίρα και ρίζωσαν σε αυτή. Αλλά και ότι δεν θα μπορεί να γίνει ανεκτή η ρητορική μίσους του προέδρου.

Σε ανοιχτή επιστολή στη Washington Post, την οποία υπογράφουν 149 Αφροαμερικανοί που είχαν εργαστεί σε κυβερνητικές θέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του Ομπάμα, καταδικάζουν τη ρατσιστική ρητορική του Τραμπ με άμεσο στόχο τη βουλευτή Ιλχάν Ομάρ και έμμεσο κάθε μετανάστη.

Γράφουν χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ακούσει ξανά αυτά τα “γύρνα από εκεί που ήρθες στην Αφρική”». Πολλοί «τα έχουμε ακούσει κατά πρόσωπο» ή εκτοξεύτηκαν «εναντίον μας στο Διαδίκτυο», προσθέτουν. Υπηρετώντας την κυβέρνηση Ομπάμα, είδαν ακόμη από πρώτο χέρι την άνοδο του ρατσισμού στη χώρα και τις επιθέσεις κατά του προέδρου και της οικογένειάς του.

Οι υπογράφοντες δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στην Ομάρ, την Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, την Αγιάνα Πρέσλι και την Ρασίντα Τλάιμπ και όλους όσοι έχουν υποστεί τις λεκτικές επιθέσεις του προέδρου. «Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο μη αμερικανικό στο να λες σε συμπολίτες σου να φύγουν από τη χώρα, αναφέροντας τις ρίζες τους από τους μετανάστες ή την καταγωγή τους ή την απροθυμία τους να παραμείνουν υποταγμένοι ενώ η Δημοκρατία υπονομεύεται», γράφουν.

Τονίζουν ακόμη: «Είμαστε περήφανοι απόγονοι μεταναστών, προσφύγων και των σκλαβωμένων Αφρικανών που έχτισαν αυτή τη χώρα. Είμαστε πατριώτες και έχουμε να πούμε πολλά για το πού πηγαίνει αυτή η χώρα».

Οι υπογράφοντες αρνούνται, όπως γράφουν, να μείνουν άπραγοι όσο ο πρόεδρος και άλλοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι δηλητηριάζουν τη δημοκρατία στις ΗΠΑ με ρατσισμό, σεξισμό, ομοφοβία και ξενοφοβία.

Κλείνουν την ανοιχτή έκκληση με μια υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους στο μέλλον και την δέσμευση ότι «θα παραδώσουμε αυτή τη χώρα καλύτερη από ό,τι τη βρήκαμε· εδώ είναι η πατρίδα μας».

Στο ίδιο πνεύμα είναι το σκληρό editorial της Baltimore Sun που απάντησε στην πρωτοφανή επίθεση του Τραμπ κατά του αφροαμερικανού βουλευτή Ιλάιτζα Κάμινγκς.

Το Σάββατο ο Τραμπ είχε παρομοιάσει τον Κάμινγκς με αρουραίο, «όπως αυτούς που λυμαίνονται την περιφέρεια του βουλευτή» και τον είχε κατηγορήσει ότι παραμελεί την περιοχή του. Για την επίθεση δεν έδωσε καμία απολύτως εξήγηση ή απόδειξη.

Η Baltimore Sun απάντησε στην επίθεση γράφοντας στο άρθρο γνώμης της εφημερίδας ότι «δεν θα ξεπέσουμε σε χαρακτηρισμούς όπως κάνει ο Τραμπ». Προσθέτει: «Θα λέγαμε στον πιο ανέντιμο άνθρωπο που πέρασε από το Οβάλ Γραφείο, σε αυτόν που κοροϊδεύει ήρωες πολέμου και αυτόν που μετρά χαρά γραπώνοντας τα απόκρυφα των γυναικών, ότι εξακολουθεί να μην κοροϊδεύει τους Αμερικανούς ότι δεν είναι ούτε κατ’ ελάχιστο ικανός να καταλάβει αυτό το αξίωμα και ότι δεν έχει ούτε ψήγμα ακεραιότητας».

Και συνεχίζει γράφοντας ότι «είναι καλύτερα να έχεις ποντίκια στη γειτονιά, παρά να είσαι ο ίδιος ποντίκι».

Ο Guardian σχολιάζει ότι διαμάχες, όπως αυτή της εφημερίδας με τον πρόεδρο, φέρνουν στο προσκήνιο τη συζήτηση για το πώς πρέπει να απαντούν οι  Δημοκρατικοί στον Τραμπ που θέλει να ξεσηκώσει το κοινό του αλλά και να πιέσει τους αντιπάλους του να ασχοληθούν με ζητήματα που ίσως δεν είναι ψηλά στην ατζέντα τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...