935
Περισσότερα από 155.000 παιδιά πήραν κουπόνια για την ένταξή τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (φωτογραφία αρχείου) | Intimenews

Θεοδωρικάκος: Θέσεις για 155.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2019, 14:52
Περισσότερα από 155.000 παιδιά πήραν κουπόνια για την ένταξή τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (φωτογραφία αρχείου)
|Intimenews

Θεοδωρικάκος: Θέσεις για 155.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2019, 14:52

Η λειτουργία της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, η μείωση του ποσοστού αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις και οι βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι τα θέματα στα οποία εστιάζει την προσοχή του το υπουργείο Παιδείας, όπως σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη που πρόσκεινται στη νέα ηγεσία του υπουργείου.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την περασμένη Δευτέρα στις προγραμματικές της δηλώσεις έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο μέσα στην τετραετία και οι προτεραιότητες έχουν τεθεί, ήδη, προκειμένου η χρονιά να αρχίσει τον Σεπτέμβριο με τις βελτιωτικές κινήσεις να έχουν ήδη γίνει.

Πρώτο και κύριο, η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Ηδη, η ηγεσία του υπουργείου έχει κάνει συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξεταστεί το τι χρειάζεται για την απρόσκοπτη λειτουργία της. Σύμφωνα πάντα με όσα σχολίασαν στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές ή το προσωπικό που θα χρειαζόταν. «Κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λύσουμε όσο περισσότερα ζητήματα μπορέσουμε, προκειμένου από τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται», ανέφεραν.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, το υπουργείο, επί Κώστα Γαβρόγλου είχε αποφασίσει την ολοκληρωτική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, με την ένταξη στο πλαίσιο και των τελευταίων σχολείων, τα οποία αφορούν τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί από τη νέα ηγεσία στη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών που αποσπώνται σε διοικητικές θέσεις. Το πόσο ακριβώς θα μειωθεί το ποσοστό των αποσπάσεων δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ωστόσο αυτό που είναι σίγουρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι οι απαραίτητες ενέργειες θα γίνουν μέσα στον Αύγουστο, ώστε τον Σεπτέμβριο, η σχολική χρονιά να βρει περισσότερους εκπαιδευτικούς στην τάξη.

Τρίτη προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου, είναι να γίνουν βελτιώσεις για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με ξεκάθαρη, ταυτόχρονα, την πρόθεση του υπουργείου να μην αιφνιδιαστεί η εκπαιδευτική κοινότητα. Σκοπός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι μέσα και από συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς, να καταλήξει το υπουργείο σε ένα σύστημα, το οποίο θα διατηρεί τα θετικά στοιχεία των Πανελλαδικών, που τις έχουν καταστήσει αξιόπιστες και αδιάβλητες και ταυτόχρονα να καταπολεμήσει τα τρωτά σημεία.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξετάζεται η επαναφορά βάσης εισαγωγής (όχι απαραίτητα το 10), αλλά και ο υπολογισμός, σε ένα ποσοστό, της συνολικότερης πορείας του μαθητή/υποψήφιου -και όχι μόνο η επίδοσή του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα παραπάνω θα ισχύσουν σε βάθος χρόνου και όχι από την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Ακόμη, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αυτονομίας των πανεπιστημίων, που έχει υποστηρίξει η υπουργός, θα ενταχθεί και η μεγαλύτερη βαρύτητα που θα δίνεται από το υπουργείο στις προτάσεις τους για τον αριθμό εισακτέων κάθε χρονιά.

Τέλος, το υπουργείο -μετά την απόφαση κατάργησης της επιτροπής που θα ήταν αρμόδια για την κατάρτιση προγράμματος σπουδών με στόχο τη δημιουργία νομικής σχολής και στην Πάτρα- θα προχωρήσει άμεσα και στην κατάργηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο θεσμοθετήθηκε η σχολή.

Σε 155.000 παιδιά τα κουπόνια για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, σε 155.000 παιδιά θα δοθούν φέτος κουπόνια (voucher) για την ένταξή τους στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2019-2020».

Οι σχετικέ ανακοινώσει έγιναν από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και την υφυπουργό Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά από  σύσκεψη με τη γγ Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα και τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Θεόδωρο Γκοτσόπουλο και Δημήτριο Καλογερόπουλο, αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι, σε άριστη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και με την οργανωτική και συντονιστική δράση της εταιρείας της τοπικής αυτοδιοίκησης, προχώρησε για φέτος το πρόγραμμα των voucher για τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στους παιδικούς σταθμούς.

«Η κυβέρνησή μας στηρίζει τα νέα ζευγάρια και τον θεσμό της οικογένειας», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι φέτος εξασφαλίστηκαν θέσεις για 155.000 παιδιά, δηλαδή για όλα τα παιδιά που εκπλήρωναν τα κριτήρια που είχαν τεθεί. «Πιστεύω ότι του χρόνου με μία ακόμα καλύτερη προετοιμασία, καθώς θα έχουμε περισσότερο χρόνο, θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία, για να έχουμε το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Σήμερα, είναι μία ευχάριστη μέρα για 155.000 παιδιά, τα οποία θα πάρουν το voucher και είναι για πρώτη φορά μία διαδικασία, η οποία εξελίχθηκε με απόλυτα άρτιο τρόπο, μία διαδικασία την οποία παρακολουθήσαμε από την αρχή, καθώς ήταν σε εξέλιξη και είχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα» δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης, υποστηρίζοντας ότι η άψογη συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, την κ. Μιχαηλίδου και την ΕΕΤΑΑ έφερε αυτά τα θετικά αποτελέσματα. «Φέτος, τα θετικά αυτά αποτελέσματα, που η υλοποίησή τους θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, μας βρίσκουν προετοιμασμένους να ξεκινήσουμε μία νέα αρχή την επόμενη χρονιά, που στο επίκεντρό της θα είναι η οικογένεια. Με την οικογένεια και τη στήριξή της στη βάση του πυρήνα τής πολιτικής μας ξεκινάμε μία προσπάθεια, καθώς από του χρόνου θα έχουμε μία δομική αλλαγή στο σύστημα, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού», σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που 155.000 voucher δόθηκαν σε οικογένειες για την επόμενη σχολική χρονιά», επισήμανε κ. Μιχαηλίδου. «Φέτος, για πρώτη φορά, δεν έμεινε κανένα παιδί εκτός και κάνουμε το καλύτερο, έτσι ώστε να διαχειριστούμε μία κατάσταση την οποία κληρονομήσαμε και να διασφαλίσουμε ότι αυτήν τη χρονιά θα μπουν, όσο περισσότερα παιδιά γίνεται, στους παιδικούς σταθμούς», συμπλήρωσε.

Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΕΤΑΑ, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για τον κύκλο 2019-2020 ανέρχεται στο ποσό των 270 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...