Οι πομπώδεις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποτελούν γνωστές θέσεις της τουρκίας, και δεν αφορούν την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκία από τον Μάρτιο του 2016 για το Προσφυγικό (δείτε ολόκληρη εδώ).
Αυτό διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε μια πρώτη αντίδραση της Αθήνας για τα αντίποινα που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έναντι των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Αγκυρας.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας λειτουργεί στην πράξη ως συμφωνία Ελλάδος – Τουρκίας, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από τη χώρα μας στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, με αποτέλεσμα να επωμίζεται δυσανάλογα μεγάλο βάρος σε σχέση με τους άλλους εταίρους.
Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας δεν λειτουργεί καθόλου ως προς το σκέλος των επιστροφών στην Τουρκία. Ενδεικτικά της μη εφαρμογής της είναι το γεγονός ότι το 2018, μόλις 322 άτομα επεστράφησαν στην Τουρκία δυνάμει της συμφωνίας.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, μπροστά και στη σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αναλυτικά, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Cavusoglu περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας του 2014 καθ’ όσον χρόνο δεν υπάρχει από την ΕΕ απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) για τους τούρκους πολίτες, επαναλαμβάνουν γνωστές ήδη από το 2017, τουρκικές θέσεις και αποφάσεις.
Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν αφορούν στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει την σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τo Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ελσίνκι, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την άτυπη συνάντηση που διοργάνωσε η Γαλλία, με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα, υπογράμμισα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο».
Διευκρινίσεις και από Κομισιόν
Στην απαραίτητη διευκρίνιση ότι «η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ έτσι κι αλλιώς» και δεν σχετίζεται με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, προέβη και η Κομισιόν.
Απαντώντας εκ νέου σήμερα στο ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλάβε τη σχετική δήλωση που έγινε από χθες Τρίτη κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες:
«Έχουμε δει τα σχόλια του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, τα οποία δεν αναφέρονται στην δήλωση ΕΕ-Τουρκίας (για το μεταναστευτικό), αλλά στη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία, εν πάση περιπτώσει, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.
Οσον αφορά τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, αμφότερα τα μέρη παραμένουν αφοσιωμένα στη συνεχή εφαρμογή της.
Οσον αφορά τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, η πλήρης εφαρμογή της σε όλες τις διατάξεις της παραμένει μία από τις προϋποθέσεις για την ελευθέρωση των θεωρήσεων.
Η Κομισιόν εξακολουθεί να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν την εκπλήρωση όλων των εκκρεμών σημείων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News