343
Συγγενείς των θυμάτων στην κορυφή της σιωπηλής πορείας στο Μάτι | SOOC/Νίκος Παλαιολόγος

Μάτι: Ρίγη συγκίνησης από τη σιωπηλή πορεία στα καμένα και το προσκλητήριο νεκρών [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2019, 09:32
Συγγενείς των θυμάτων στην κορυφή της σιωπηλής πορείας στο Μάτι
|SOOC/Νίκος Παλαιολόγος

Μάτι: Ρίγη συγκίνησης από τη σιωπηλή πορεία στα καμένα και το προσκλητήριο νεκρών [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2019, 09:32

Με μία ανατριχιαστική σιωπηλή πορεία μνήμης και το προσκλητήριο των 102 νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι, τίμησαν, το απόγευμα της Τρίτης,  οι συγγενείς των θυμάτων και οι κάτοικοι της περιοχής τα θύματα της πυρκαγιάς.

Με την απουσία τους «έλαμψαν» όσοι ήταν αρμόδιοι για τις περιοχές αυτές της Ανατολικής Αττικής, στις 23 Ιουλίου του 2018. Τα στελέχη της τότε κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των δήμων. Δηλαδή όλοι όσοι απέτυχαν να κάνουν τη δουλειά τους, να προστατέψουν τους κατοίκους και να βοηθήσουν στη διάσωσή τους.Η πορεία με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους έφεραν εμφανή τα σημάδια της φωτιάς στα σώματά τους, έκανε στάσεις στο μοιραίο οικόπεδο και την παραλία, όπου δεκάδες άνθρωποι έφτασαν για να σωθούν από τις φλόγες και που τελικά πέθαναν αγκαλιασμένοι. Στο Νέο Βουτζά τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των 102 νεκρών.

«Δεν μας ειδοποίησε κανείς, δεν μας βοήθησε κανείς, μόνοι μας τα καταφέραμε« δήλωσε κατά την ομιλία του, στην επιμνημόσυνη δέηση, ο γενικός γραμματέας του Ναυτικού Ομίλου Ματιού Γιάννης Οικονομίδης.

Αναφερόμενος σε ό,τι συνέβη πέρυσι, μίλησε -ως εκπρόσωπος των κατοίκων- για «πολιτεία απούσα και μετά αλαζονική».

Ζήτησε «να φροντίσει η Πολιτεία να μην ξανασυμβεί αυτό», προσθέτοντας: «Περιμένουμε από την Πολιτεία τη συνέχιση του διαλόγου (σ.σ. με τις συλλογικότητες των κατοίκων)».

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που παραβρέθηκε στο μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας, πρόσθεσε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, κάντε γρήγορα τα λόγια σας πράξη».

Συγχρόνως, ευχαρίστησε τους εκατοντάδες ανώνυμους κυρίως πυροσβέστες, αλλά και υπαλλήλους δήμων, εθελοντές, υλοτόμους και άλλους, που βοήθησαν στη διαχείριση της καταστροφής.

Οπως είπε και σε αποστροφή του λόγου του, αναφερόμενος στους συντοπίτες του και όσους έσπευσαν να βοηθήσουν: “Μαζί, αλληλέγγυοι, νικήσαμε το φόβο και το θάνατο”.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το συγκινητικό προσκλητήριο απολεσθέντων ενώπιον των συγγενών θυμάτων και των επιζώντων εγκαυματιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...