Παρότι ο Τζο Κέζερ είναι επικεφαλής μίας από τις πιο ισχυρές εταιρείες της Γερμανίας, αποτελεί την εξαίρεση μεταξύ των κορυφαίων μάνατζερ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Δεν ξεχωρίζει, όμως, για τις αδιαμφισβήτητες επιχειρηματικές και διευθυντικές ικανότητές του, αλλά για το γεγονός ότι αρκετά συχνά και οικειοθελώς παίρνει θέση και εκφράζει την άποψή του για πολιτικά (και αμφιλεγόμενα πολλές φορές) ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη της Γερμανίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης.
Δεν δίστασε, για παράδειγμα, να επικρίνει έντονα την Αλίς Βάιντελ, εκπρόσωπο του ακροδεξιού και εθνικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στη Μπούντεσταγκ, όταν εκείνη προέβη σε ρατσιστικά σχόλια κατά των μουσουλμάνων γυναικών που επιλέγουν να φορούν την μαντίλα. Εξάλλου, μετά την αποτρόπαιη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι (τον περασμένο Οκτώβριο, στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη) έσπευσε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συμμετοχή του σε ένα συνέδριο επενδυτών στο Ριάντ. Και τις προηγούμενες εβδομάδες ο 62χρονος Κέζερ αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπιστεί την Καρόλα Ρακέτε, την γερμανίδα πλοίαρχο που αψήφησε τις απειλές του Ματέο Σαλβίνι και την 29η Ιουνίου κατέπλευσε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα και αποβίβασε στο ακριτικό ιταλικό νησί σαράντα δύο πρόσφυγες και μετανάστες τους οποίους είχε περισυλλέξει από τα νερά της Μεσογείου.
Σήμερα, όμως, φαίνεται πως ο άνθρωπος που ανέλαβε τα ηνία την Siemens πριν από μία εξαετία, τον Αύγουστο του 2013, βρίσκεται στο στόχαστρο των νεοναζιστών της Γερμανίας. Στις προσβολές και τις κατηγόριες, μέσω, φυσικά, του Διαδικτύου, ήταν συνηθισμένος. Αλλά όχι στις απειλές κατά της ζωής του.
«Τύποι του δικού σου φυράματος πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση με τον Λίμπκε», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έλαβε πρόσφατα ο Τζο Κέζερ. Και, πέρα από το ότι το όνομα «Λίμπκε» παραπέμπει ξεκάθαρα στον Βάλτερ Λίμπκε, τον επί μια δεκαετία Χριστιανοδημοκράτη πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου του Κάσελ ο οποίος στις αρχές του προηγούμενου μήνα δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι από έναν γνωστό στις αρχές νεοναζιστή, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα της απειλής: [email protected], με το αρκτικόλεξο nsdap να αναφέρεται στο Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα, το νεοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας.
Ο Κέζερ, ωστόσο, δεν δίστασε να δημοσιοποιήσει το απειλητικό μήνυμα που έλαβε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter. «Υπάρχουν σημάδια ότι η ψηφιοποίηση έφτασε και στην κόλαση: πλέον ακόμα και ο διάβολος έχει ένα mail», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Η απάντησή μου είναι #neverforget, #NieWieder, #NazisRaus» – «Δεν Ξεχνάμε, Ποτέ Ξανά, Εξω οι ναζιστές». Διευκρίνισε επίσης πως η Siemens δεν προέβη στην υποβολή μήνυσης αλλά ενημέρωσε την αστυνομία η οποία αναμένεται να ερευνήσει ανεξάρτητα το περιστατικό.
Πλήθος χρηστών του Διαδικτύου εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τον Κέζερ, εξαίροντας, συγχρόνως, το θάρρος του, ενώ στο πλευρό του στέκονται και οι εργαζόμενοι της Siemens οι οποίοι επικροτούν (εννιά στους δέκα, σύμφωνα με εσωτερική δημοσκόπηση) την τάση του μεγάλου αφεντικού τους να παρεμβαίνει στα κοινά.
Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί στη Γερμανία η σιωπή του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, δεδομένου ότι πάρα πολλοί εκπρόσωποί του διστάζουν να εκφραστούν δημοσίως για τα όποια ζητήματα της επικαιρότητας απασχολούν την κοινή γνώμη, μην τυχόν και αποξενώσουν τους πελάτες τους. Οι επικριτές του Κέζερ τού καταλογίζουν ότι μιλάει εκ του ασφαλούς, αφού η Siemens πουλάει τουρμπίνες, ιατρικά μηχανήματα και τρένα, οι πελάτες της, οπότε, δεν είναι απλοί πολίτες αλλά κυβερνήσεις και κρατικοί οργανισμοί.
Αλλά ο Κέζερ δεν δίστασε να βάλει και κατά του Ματέο Σαλβίνι με αφορμή την υπόθεση της Καρόλα Ρακέτε την οποία ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της χώρας χαρακτήρισε «πλούσια και κακομαθημένη γερμανίδα κομμουνίστρια». «Οι άνθρωποι που σώζουν ζωές δεν πρέπει να συλλαμβάνονται. Οι άνθρωποι που σκοτώνουν και σπέρνουν το μίσος πρέπει να συλλαμβάνονται», είχε υποστηρίξει τότε μέσω του Twitter το αφεντικό της Siemens, γνωρίζοντας σίγουρα πως η εταιρεία του δραστηριοποιείται στην ιταλική αγορά από το 1899.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News