Είμαστε ακόμη στα μισά του μήνα και στα μισά του καλοκαιριού για το βόρειο ημισφαίριο, αλλά τα στοιχεία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτός ο Ιούλιος μπορεί να γίνει ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, από τότε τουλάχιστον που διεξάγονται αξιόπιστες μετρήσεις, δηλαδή τα τέλη του 19ου αιώνα. Εν τω μεταξύ, η επεξεργασία των δεδομένων δείχνει ότι και ο Ιούνιος του 2019 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η τάση δείχνει ότι -έστω και κατά 0,025 βαθμούς- ο Ιούλιος θα είναι θερμότερος από αυτόν του 2017 που έχει ως τώρα το ρεκόρ υψηλότερου μέσου όρου θερμοκρασίας. Οι ειδικοί δίνουν πάνω από 50% στην πιθανότητα να σπάσει το ρεκόρ, σημειώνει ο Guardian.
Αλλά και η τάση για το 2019 καθιστά πλέον σχεδόν σίγουρο ότι η χρονιά θα περάσει μέσα στις πέντε πιο θερμές που έχουν καταγραφεί ποτέ – οι περισσότερες είναι μετά το 2000.
Ηδη καταγράφονται θερμοκρασίες-ρεκόρ σε όλο τον κόσμο, ακόμη και εκεί που δεν θα έπρεπε.
Την Κυριακή στο Αλέρτ του Καναδά που βρίσκεται 900 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, η θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί Κελσίου ένα «απόλυτο ρεκόρ» ζέστης σε αυτό τον μετεωρολογικό σταθμό. Η κατάσταση ήταν ίδια και τη Δευτέρα, με τη θερμοκρασία να ανέρχεται στους 20 βαθμούς Κελσίου.
Από το 2012 δεν είναι καθόλου σπάνιο για το σημείο να έχει θερμοκρασίες των 19-20 βαθμών.
Οι ασυνήθιστες και ανησυχητικές αυτές συνθήκες εξηγούνται από ένα «μέτωπο υψηλού βαρομετρικού» πάνω από τη Γροιλανδία που βοηθά στη δημιουργία νότιων ανέμων» πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό.
Ακραίο καύσωνα –για τα δικά τους δεδομένα- βίωσαν και άλλες περιοχές του πλανήτη μέσα στον Ιούλιο, όπως στη δυτική Ευρώπη, την Ινδία και τη Ζιμπάμπουε. Ταυτόχρονα, δασικές πυρκαγιές, που και αυτές συνδέονται με διάφορους τρόπους με την υπερθέρμανση του πλανήτη, καταταλαιπώρησαν χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες στη νότια Γαλλία. Αλλού, την Ινδονησία, οι Αρχές επιχείρησαν να βομβαρδίσουν τα σύννεφα για να βρέξει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News