Για να αξιολογήσεις μία κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένεις για τη μέρα που θα φύγει. Ασφαλώς η πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη περιέχει δείγματα γραφής και προθέσεων, ωστόσο ακόμα και οι καλύτερες ομάδες δεν κερδίζουν αν δεν πετύχουν γκολ.
Με μία πρώτη ανάγνωση, λοιπόν, έχουμε μπροστά μας μία ενδιαφέρουσα κυβέρνηση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αποτελεσματική. Και αν ψάχνουμε το πρόσωπο που ξεχωρίζει, την καρέκλα που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα βλέμματα στο υπουργικό συμβούλιο, αδιαμφισβήτητα οφείλουμε να σταθούμε στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει μία εμβληματική αποστολή για την ατζέντα Μητσοτάκη, πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι του πολιτικού του βίου σε αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία. Η αποστολή του είναι από εκείνες που οδηγούν είτε σε θρίαμβο, είτε σε καταστροφή. Ο Μητσοτάκης τον προσέλαβε ως τον πλέον ειδικό για τη δουλειά. Ως αυτόν που θα στείλει τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια. Αν πετύχει, θα είναι η επιλογή του Μητσοτάκη που δούλεψε. Αν δεν πετύχει, θα είναι η μεταγραφή που δεν απέδωσε. Το πρώτο ξύλο, πάντως, δεν θα το δώσει Δεξιός…
Στο ΠΑΣΟΚ δύναται να χρεωθεί και ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος ηγείτο της ΕΛΑΣ επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου. Από το ΠΑΣΟΚ προέρχεται και ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στο χώρο της Κεντροαριστεράς αυτοπροσδιορίζεται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Επί ΠΑΣΟΚ, ως συνεργάτης του Χρυσοχοϊδη, μπήκε στον χώρο της ευρύτερης πολιτικής ο Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός με ευθύνη για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου.
Και μέχρι στιγμής μιλάμε για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Όπως είναι και η Δόμνα Μιχαηλίδου, μία νέα γυναίκα με εξαιρετικά ακαδημαϊκά προσόντα, που αναλαμβάνει την Κοινωνική Πρόνοια ως υφυπουργός Εργασίας.
Για πρώτη φορά, όχι μόνο έχουμε πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, αλλά τείνουν να αποτελέσουν και την ποιοτική αιχμή της κυβέρνησης. Γενικώς αν τους δεις έναν προς έναν, σχηματίζεις την εντύπωση ότι ο Μητσοτάκης ήθελε να φτιάξει μία κυβέρνηση που να είναι και να δείχνει ισορροπημένη ανάμεσα στη Δεξιά και στο Κέντρο, προτάσσοντας ένα τεχνοκρατικό προφίλ, σεβόμενος, φυσικά, τους παγιωμένους κομματικούς συσχετισμούς.
Κάπως έτσι όλοι τακτοποιούνται και η γκρίνια σταματά πριν αρχίσει. Ο Σαμαράς, αν το επιθυμεί, θα πάει Επίτροπος. Η οικογένεια Καραμανλή πήρε ένα κρίσιμο υπουργείο (Μεταφορών και Υποδομών) και το χειμώνα ίσως πάρει κάτι πολύ μεγαλύτερο. Στο Μεταφορών πήρε υφυπουργείο η άλλη οικογένεια, των Κεφαλογιάννηδων, αφού η Όλγα αρνήθηκε το υπουργείο Τουρισμού αν δεν είχε στο ίδιο χαρτοφυλάκιο και τον Πολιτισμό. Γιατί δεν το πήρε; Μάλλον λόγω Ελληνικού. Μάλλον… Ακόμα και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως γόνος, είχε ειδική μεταχείριση. Έγινε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δηλαδή υπάγεται στον Πρωθυπουργό, όχι στον υπουργό. Το ίδιο και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, που μάλλον θα θεωρεί ότι κακόπεσε ως αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική. Δεν υπάρχουν άλλοι υπουργοί αναπληρωτές. Όλοι οι άλλοι είναι υφυπουργοί, δηλαδή κάτω από τον επικεφαλής υπουργό.
Οι δύο αντιπρόεδροι πήραν τα κορυφαία παραγωγικά υπουργεία. Ο Κικίλιας πρέπει να απογοητεύτηκε επειδή αξιωματικούς ονειρευόταν, αλλά θα βρεθεί με γιατρούς και νοσοκόμες. Η Κεραμέως στο Παιδείας πήρε αυτό που περίμενε και κέρδισε με την εκλογική της επίδοση. Ο Βορίδης ίσως κάνει μουτράκια στο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Θεοχάρης μπορεί και να είδε ως ανέλπιστο δώρο το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού -για καινούργιος στο κόμμα, μια χαρά.
Το υπουργικό συμβούλιο έχει μόλις πέντε γυναίκες. Αυτό μπορείς να το δεις από διάφορες πλευρές. Κάποιος θα πει ότι είναι αποτέλεσμα συντηρητικής προσέγγισης. Αλλά ο Μητσοτάκης θα απαντούσε ότι δεν κάνει επιλογές ανάλογα με το φύλο των συνεργατών του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News