Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θέλει να βάλει χέρι στην τεράστια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περιουσία του διαβόητου Ελ Τσάπο. Μέσω της επίσημης διαδικασίας που προβλέπεται από τον νόμο, οι αμερικανικές Αρχές απαίτησαν από τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο νονό του καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών της Σιναλόα να παραδώσει 12,6 δισ. δολάρια που φέρεται να κατέχει ακόμη, ποσό σχετικά χαμηλό, όπως προσδιόρισαν οι εισαγγελείς, όντας πεπεισμένοι ότι ο μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της απόλυτης κυριαρχίας του κατάφερε να αποταμιεύσει πολλά περισσότερα.
Είναι πράγματι τόσο πλούσιος ο 62χρονος σήμερα και έγκλειστος σε αμερικανική φυλακή Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα; Οι δικηγόροι του διατείνονται πως ο Τσάπο –λες και ήταν ένας απλός και νομοταγής επιχειρηματίας όταν ζούσε ελεύθερος– έπρεπε να καλύψει τεράστια λειτουργικά έξοδα.
Μια ομάδα σπιούνων, για παράδειγμα, αναφέρει η Corriere della Sera, τους οποίους είχε τόσο ανάγκη ο «Εσκομπάρ του Μεξικού», κόστιζε περισσότερα από 1.500 δολάρια την εβδομάδα, με τον επικεφαλής τους να λαμβάνει περί τα 800 δολάρια ενώ οι υποτελείς του από 40 δολάρια έκαστος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Τσάπο είχε στην υπηρεσία του δεκάδες τέτοιες ομάδες κατασκόπων που δρούσαν σε ολόκληρο το Μεξικό για λογαριασμό του, τα έξοδα ήταν πράγματι μεγάλα.
Σημειώνουν επίσης πως ο Τσάπο δεν ζούσε τη μεγάλη ζωή σε πολυτελείς κατοικίες με κιονοστοιχίες και ζωολογικούς κήπους. Ζούσε κατά κύριο λόγο ως φυγάς σε μια σειρά από διαμερίσματα και αγροκτήματα. Η πολυτέλεια δεν είχε μεγάλη σημασία για τον Μεξικανό ο οποίος από το 2009 έως το 2013 συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιο ισχυρών ανθρώπων στον κόσμο. Αυτό που τον ένοιαζε περισσότερο ήταν τα όποια καταλύματά του να διαθέτουν δίοδο διαφυγής, μια σήραγγα κατά προτίμηση.
Πέρα, όμως, από τους πληρωμένους δικηγόρους του μεξικανού κακοποιού, επιφυλακτικοί ως προς την ακρίβεια των υπολογισμών των Αμερικανών όσον αφορά την τεράστια περιουσία του εμφανίζονται και αρκετοί ανεξάρτητοι εκτιμητές, υποστηρίζοντας πως τα στοιχεία που επικαλείται το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αθεμελίωτα.
Σημειώνουν επίσης πως ο Τσάπο ανήκε σε μια διευρυμένη εγκληματική οργάνωση, αρκετά επιτελικά στελέχη της οποίας εξακολουθούν να διαφεύγουν τη σύλληψη. Μέρος των χρημάτων είναι πολύ πιθανό να έχει περάσει στα δικά τους χέρια.
Επίσης δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Τσάπο γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται σήμερα ο θησαυρός του, δεδομένου ότι από τον Ιανουάριο του 2017, έναν χρόνο μετά την τρίτη σύλληψή του, ύστερα από δύο αποδράσεις, στο Μεξικό, κρατείται στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας του Μητροπολιτικού Σωφρονιστικού Καταστήματος της Νέας Υόρκης που βρίσκεται στο Μανχάταν. Οι ισχυρισμοί, ωστόσο, των αμερικανών εισαγγελέων κίνησαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Αίσθηση είχε προκαλέσει, για παράδειγμα, η πρόταση του γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ περί ανέγερσης του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, που επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ με τα λεφτά του Τσάπο.
Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει πρώτα να εντοπιστούν τα χρήματα και προς το παρόν οι Αμερικανοί κινούνται στο σκοτάδι. Τώρα ευελπιστούν πως κάποιος από τους πρώην συνεργάτες του θα τολμήσει να μιλήσει, με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του. Αρχικά πίστευαν πως θα αποκάλυπτε τα πάντα ο ίδιος ο Τσάπο, πως θα μιλούσε υπό το βάρος των αυστηρότατων κανόνων κράτησης που διέπουν τη λειτουργία του «μικρού Γκουαντάναμο» όπου κρατείται ο μεξικανός εγκληματίας.
Ζει σε ένα κελί συνολικού εμβαδού 15 τ.μ., με το φως να είναι διαρκώς αναμμένο. Εκτός αυτού ο Τσάπο περνάει μόλις μία ώρα την ημέρα. Οι δικηγόροι του, επικαλούμενοι λόγους υγείας, κατέθεσαν αίτηση για χαλάρωση της πειθαρχίας. Απορρίφθηκε όμως, όπως απορρίφθηκε και η αίτηση για τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης. Εκτός απροόπτου, στις 17 τρέχοντος θα ανακοινωθεί η ποινή του Τσάπο ο οποίος έχει ήδη κηρυχθεί ένοχος. Η καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη θεωρείται δεδομένη. Οπότε δεν αποκλείεται ο κατάδικος, συνειδητοποιώντας πώς πρόκειται να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του, να αποφασίσει να συνεργαστεί με τους διώκτες του και να μιλήσει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News