1336
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο στούντιο του Alpha | INTIMENEWS/Δελτίο Τύπου/ΝΔ

Μητσοτάκης εφ’ όλης της ύλης με ομάδα δημοσιογράφων του Alpha

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2019, 22:01
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο στούντιο του Alpha
|INTIMENEWS/Δελτίο Τύπου/ΝΔ

Μητσοτάκης εφ’ όλης της ύλης με ομάδα δημοσιογράφων του Alpha

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2019, 22:01

Μία ημέρα μετά την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΙ που συζητήθηκε (εδώ, εδώ και εδώ) και τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε εκτάκτως στον Alpha για μία διαφορετική συνέντευξη-ανάκριση.

Το… ντιμπέιτ των δημοσιογράφων του καναλιού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έμοιαζε πολύ με ανάλογες εκπομπές που γίνονται στο εξωτερικό, όπου περισσότεροι του ενός δημοσιογράφοι υποβάλλουν ερωτήσεις σε έναν πολιτικό αρχηγό.

Το πρώτο ζήτημα που ετέθη στον κ. Μητσοτάκη ήταν το δίλημμα που ο ίδιος έθεσε για αυτοδυναμία της ΝΔ ή εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι απλώς διαπίστωσε το αυτονόητο, από τη στιγμή που κανένα κόμμα δεν έχει δείξει επιθυμία για κυβέρνηση συνεργασίας —μια σαφής αιχμή για το Κίνημα Αλλαγής— και επανέλαβε ότι ζητά ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του κόμματός του.

Ακολούθως ο πρόεδρος της ΝΔ ανέλυσε πως θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα της παράταξης και πού θα βρει τα χρήματα για αυτά που υπόσχεται.

«Θα προχωρήσουμε με μειώσεις φόρων από το 2020 και σε βάθος τετραετίας, ενώ υπάρχει ακόμη περιθώριο για στοχευμένες μειώσεις δαπανών, σε διάφορους τομείς, ακόμη και σ΄αυτόν της υγείας. Η ισχυρή εντολή που ζητάω είναι και εντολή διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους. Οι αγορές προεξοφλούν τη νίκη της ΝΔ. Το γεγονός ότι το δεκαετές είναι κοντά στο 2% χωρίς να έχουμε κερδίσει τις εκλογές, κάτι λέει», είπε, εξηγώντας ότι οι πιο «καχύποπτοι» που πρέπει να πειστούν, οι αγορές, μοιάζουν να έχουν ήδη πειστεί.

Στη συνέχεια —επιχειρώντας ταυτοχρονα να σβήσει τις «φωτιές» που είχε ανάψει ο υποψήφιος της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου— ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται ζήτημα να προσφύγει μια κυβέρνησή του σε πιστοληπτική γραμμή.

Ηταν ένα θέμα που είχε προκαλέσει σημαντική φθορά στη ΝΔ από το πρωί. Ο δημοσιογράφος (του ΣΚΑΪ) και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, μιλώντας στον Real FM είχε χαρακτηρίσει «μεγάλη βλακεία» το «μαξιλάρι» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πρότεινε αυτό να πάει στις τράπεζες και επίσης η χώρα να προσφύγει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ώστε να ωφεληθεί από το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ. Το ότι ο κ. Παπαδημητρίου έσπευσε έπειτα -και υπό το βάρος των αντιδράσεων και εντός της ΝΔ- να διευκρινίσει ότι η άποψη που εκφράζει είναι προσωπική, δεν εμπόδισε τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να φέρει τέταρτο μνημόνιο. Αυτό το πολιτικό ζήτημα που προέκυψε από το «πουθενά» αναγκάστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ να αντιμετωπίσει αλλά και να κλείσει, «σε τρία δευτερόλεπτα» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ, συντονιστή αυτού του ασυνήθιστου ντιμπέιτ.

Για το Δημόσιο

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε ακολούθως για το σχέδιο της ΝΔ στον δημόσιο τομέα. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος, σημείωσε ότι εξορθολογισμός του Δημοσίου θα γίνει με συγκεκριμένο οργανόγραμμα. Είπε πάντως ότι ο αριθμός των μετακλητών θα μειωθεί.

Για την Οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τον ισχυρισμό του κ. Τσίπρα ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά φορολογίας υιοθετήθηκαν επί πρώτου και δεύτερου μνημονίου, αλλά και για την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων. Aπάντησε ότι άμεσα δεν προβλέπεται μείωση γιατί θα δημιουργούσε ταμειακό πρόβλημα. Για τους φόρους θύμισε την πολιτική του Πρωθυπουργού που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο. Στη συνέχεια μίλησε για το μείγμα της πολιτικής που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι η κατανομή φόρων / δαπανών ήταν 82% φόροι, 18% δαπάνες.

«Ο κ. Τσίπρας υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη. Δεν υπάρχει για το 2019 ουσιαστικός δημοσιονομικός χώρος. Και το επίδομα στο τέλος του χρόνου, δόθηκε το Μάιο. Θέλουμε να δίνουμε επίδομα, αλλά στο τέλος του χρόνου. Η πρόθεσή μας είναι να το δίνουμε. Η πρόθεσή μου είναι να συντηρηθεί το επίδομα στους συνταξιούχους, αλλά από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα. Ο βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη. Θα πιάσουμε τους στόχους και οι συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα».

Για την εργασία

Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε για την επταήμερη εργασία και αν ο εργαζόμενος είναι προστατευμένος από τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

«Μίλησα με επταήμερη λειτουργία, όχι εργασία. Οι κλαδικές- επιχειρησιακές συμβάσεις προστατεύουν τους εργαζόμενους. Αν πάτε σ΄αυτές τις εταιρείες οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι. Σε μικρότερες επιχειρήσεις και σε περιβάλλον αυξημένης ανεργίας η δύναμη είναι με τον εργοδότη και όχι με τον εργαζόμενο. Γι’ αυτό λέμε ότι θα εφαρμοσθεί πλήρως η εργατική νομοθεσία. Θυμίζω ότι η ΝΔ είχε θεσμοθετήσει το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία».

Για τη Δικαιοσύνη

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

«Θα κάνουμε αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπου καταδικασμένοι τρομοκράτες μπορούν να κάνουν χρήση διατάξεων που θα τους βγάλουν από τη φυλακή με βραχιολάκια».

Για τον «ακέφαλο» Αρειο Πάγο ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι κρίθηκε η διαδικασία, ότι μια απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να ορίσει την ηγεσία του Αρείου Πάγου και δεν κρίθηκαν οι δικαστές που επελέγησαν.

Για την ανομία και την ασφάλεια

Γιατί είστε αισιόδοξος ότι εσείς μπορείτε να πατάξετε την ανομία, ερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. Για να απαντήσει: «Θα ενισχύσουμε τους ίδιους τους αστυνομικούς, γιλέκα, αυτοκίνητα, ομάδα ΔΙΑΣ, ομάδα ΔΕΛΤΑ. Αστυνομικοί μου λένε ότι δεν τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι προτεραιότητα η ασφάλεια», είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απαντώντας στην ερώτηση πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην ίδια την Αστυνομία.

«Θα ενισχύσουμε την αστυνομία για να κάνει τη δουλειά της, και θα ενισχύσουμε περισότερο τις περιοχές εκείνες που έχουμε τη μεγαλύτερη ανάγκη- πηγαίνετε στο Μενίδι. Και επιβράβευση των διοικητών και των μαχίμων που πάνε στις δύσκολες περιοχές. Και ο έλεγχος των φυλακών θα περάσει στην Αστυνομία και όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για την Υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία

Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε πως θα λειτουργήσουν οι μάνατζερ στα νοσοκομεία. Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται ικανούς μάνατζερ. Μίλησε με παραδείγματα για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, αναφέροντας την έλλειψη τομογράφου στο Αττικό που έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να πηγαίνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια. Γιατί να μην αγοράζει υπηρεσίες το κράτος; Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην υπερσυνταγογράφηση, λέγοντας ότι δεν αξιοποιείται το εργαλείο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Για μας είπε, το μεγάλο στοίχημα στην Υγεία είναι το πρόγραμμα πρόληψης. Θέλω να υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις για μια σειρά από καρκίνους, στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, που θα το κάνω με απόλυτη αυστηρότητα, ξεκινώντας από τη βουλή. Δεν υπάρχει λόγος επαναλαμβανόμενες συνταγές να μην γράφονται σε ετήσια βάση, φάρμακα να μην πηγαίνουν στο σπίτι. Το εισιτήριο των 5 ευρώ δεν θα επιστρέψει, αλλά συγκρίνετέ το με την αύξηση των εισφορών που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν έχουμε ένα καλό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας τα προβλήματα θα διαιωνίζονται. Θέλουμε ελεύθερη επιλογή του οικογενειακού γιατρού, είτε από το δημόσιο, είτε από το ιδιωτικό σύστημα υγείας.

Για την Παιδεία

Για το πανεπιστημιακό άσυλο και την αντιμετώπιση των αντιδράσεων: Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας, θα γυρίσουμε στο καθεστώς του 2011 γιατί σήμερα τα πανεπιστήμιά μας έχουν γίνει άνδρα μπαχαλάκηδων, ανομίας και διακίνησης ναρκωτικών. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι επιεικώς απαράδεκτη. Δεν μιλάμε για κατάργηση του ασύλου διακίνησης ιδεών. Παράδειγμα: Οικονομικό Πανεπιστήμιο- άνδρο παρεμπορίου. Η αστυνομία θα μπορεί να συλλαμβάνει όσους καταφεύγουν στο Πανεπιστήμιο. Χώροι στο κτίριο του Πολυτεχνείου είναι υπό κατάληψη.
Για το ενδεχόμενο καταλήψεων σε αντίδραση στην κατάργηση του ασύλου: Η πλειοψηφία των φοιτητών δεν μετέχει στις καταλήψεις και θέλουν να πηγαίνουν σε ένα καλό πανεπιστήμιο. δεν θεωρώ ότι θα υπάρχει τόσο έντονη αντίδραση. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη και ώριμη να δεχθεί το αυτονόητο. Τα Πανεπιστήμια δεν είναι χώρος ανομίας και αντιπαράθεσης.

Για την εξωτερική πολιτική και τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Γιατί θα τηρήσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού εκτιμάτε ότι αποτελεί εθνική ήττα», ήταν το ερώτημα που ετέθη στον κ. Μητσοτάκη, ενώ του ζητήθηκε και σχόλιο επί των επιστολών Καραμανλή στον Τζορτζ Μπους.

«Η ιστορία έχει γράψει ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε όχι στο Βουκουρέστι, όπως και πέντε πρωθυπουργοί στη συνέχεια, ενώ οι επιστολές ήταν γνωστές στον ελληνικό Τύπο από το 2005. Και όταν υπέστη αφόρητες πιέσεις το 2008 κράτησε υπεύθυνη εθνική στάση. Ο κ.Τσίπρας δεν είπε ποτέ γιατί βιάστηκε για το θέμα, γιατί βρέθηκε απέναντι στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το 2015, είναι καταγεγραμμένο, ότι ο κ.Γιούνκερ του είχε πει ότι θα σε βοηθήσουμε αλλά θα λύσεις το θέμα των Σκοπίων. Στο θέμα των Σκοπίων ο κ.Τσίπρας εξαργύρωνε γραμμάτια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...