Ο ιταλός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής, Νταβίντ-Μαρία Σασόλι, εξελέγη νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο 63χρονος Σασόλι εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία, 345 υπέρ, στον β’ γύρο της σχετικής διαδικασίας στην ολομέλεια της Ευρωβουλής.
Δεύτερη στην ψηφοφορία ήρθε η επικεφαλής των Πρασίνων, Σκα Κέλλερ, με 119 ψήφους (δείτε κάτω το ευχαριστήριο tweet της).
Thank you everyone who voted for me! ?? congrats to the new EP president @DavidSassoli! ? https://t.co/P8TkiLMf36
— Ska Keller (@SkaKeller) July 3, 2019
Ο Σασόλι, πρώην δημοσιογράφος από τη Φλωρεντία και εκλεγμένος ευρωβουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα από το 2009, διαδέχεται στην προεδρία του ΕΚ τον συμπατριώτη του, Αντόνιο Ταγιάνι, η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος Ιουλίου.
Η εκλογή του επιτρέπει στην Ιταλία να διατηρήσει το ένα από τα τρία διευθυντικά πόστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της Φεντερίκα Μογκερίνι από την θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίχτηκε από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καθώς και από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στις δηλώσεις του, αμέσως μετά την εκλογή του, τόνισε πως δεν χρειάζονται διχασμοί μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Με τα θεσμικά μας όργανα, πρέπει να απαντήσουμε σε όσους επιχειρούν να μας διχάσουν», υπογράμμισε.
Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΚ
Ο Νταβίντ Σασόλι γεννήθηκε το 1956 στην Φλωρεντία και μετά τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες άρχισε να συνεργάζεται με μικρές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων.
Το 1992, προσελήφθη από την RAI και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέλαβε την παρουσίαση του βραδινού δελτίου ειδήσεων του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης, «μπαίνοντας στα σπίτια» των Ιταλών. Λίγο αργότερα προήχθη σε υποδιευθυντή της RAI.
Ο έρωτας για την πολιτική έρχεται το 2009, όταν ο τότε δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι οργανώνει την ενοποίηση των δύο μεγάλων κομμάτων της αριστεράς και της κεντρο-αριστεράς για να γεννηθεί το Δημοκρατικό Κόμμα, σχέδιο στο οποίο συμμετέχει ο Σασόλι.
Υποψήφιος στις ευρωεκλογές, εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος με περισσότερες από 400.000 ψήφους, μία επιτυχία που τον απομακρύνει οριστικά από τις οθόνες της τηλεόρασης για να αφοσιωθεί στην πολιτική του καριέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Δεν εγκατέλειψα πλήρως την καριέρα του δημοσιογράφου, συνεργάζομαι ενεργά με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά», διαβεβαίωνε
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Κόμματος στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, επιχειρεί είσοδο στην εθνική πολιτική σκηνή και παρουσιάζεται στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος για το πόστο του δημάρχου της Ρώμης το 2013, αλλά ηττάται από τον Ινιάτσιο Μαρίνο που θα εκλεγεί τελικά δήμαρχος.
Μετά τη αποτυχημένη αυτή απόπειρα, αφοσιώνεται οριστικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επανεκλέγεται το 2014 και αναλαμβάνει θέση αντιπρόεδρου, αρμόδιου για τον Προϋπολογισμό και την Ευρωμεσογειακή Πολιτική.
«Ως υπεύθυνος αυτής της πολιτικής, εκπροσώπησα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πλήθος ευκαιριών, αναπτύσσοντας διάλογο με τους θεσμούς χωρών της Μεσογείου και την Μέσης Ανατολής», γράφει στη σελίδα του στο Ιντερνετ.
Διεκδικεί επίσης την πατρότητα της σημαντικότερης σιδηροδρομικής μεταρρύθμισης στην Ευρωπαϊκή Ενωση – της ευρωπαϊκής οδηγίας Sassoli-Dijksma- που υιοθετήθηκε το 2017 έπειτα από τριετείς δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Μεταξύ άλλων, μαζί με τον Φρανσέσκο Σαβέριο Ρομάνο ήταν οι συγγραφείς βιβλίου σχετικά με τα υπουργικά συμβούλια κατά την περίοδο της απαγωγής του Αλντο Μόρο την άνοιξη 1978.
«Εάν μου δώσετε την εμπιστοσύνη σας, θα αγωνισθούμε μαζί για ένα σύγχρονο Κοινοβούλιο, περισσότερο διαφανές, οικο-βιώσιμο, προσβάσιμο στους πολίτες», υποσχέθηκε ενώπιον των συναδέλφων του πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.
«Τίποτε δεν είναι δυνατό χωρίς τους ανθρώπους, τίποτε δεν διαρκεί χωρίς τους θεσμούς», αναφώνησε ο Σασόλι, επαναλαμβάνοντας γνωστή τη φράση του Ζαν Μονέ, ενός από τους πατέρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στις πρώτες δηλώσεις μετά την εκλογή του, αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι, υπενθύμισε ότι «αναλαμβάνουμε μεγάλες ευθύνες, κανείς δεν μπορεί να αρκεστεί στα κεκτημένα».
«Πρέπει», διεμήνυσε,« να βρούμε τη δύναμη για να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», να «θυμηθούμε τις ιδρυτικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης», αλλά και να «πρωθήσουμε τη σύγκλιση ανάμεσα σε όλες περιοχές της Ευρώπης».
Ο Νταβίντ Σασόλι έκανε τέλος ιδιαίτερη αναφορά στην αναθεώρηση του Δουβλίνου, η οποία αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και χρόνια, αλλά προσκρούει σε αντιδράσεις μεμονωμένων εθνικών κυβερνήσεων. Η εκπλήρωση του στόχου αυτού, ανέφερε, αποτελεί «χρέος προς τους Ευρωπαίους πολίτες».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News