Στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Αγκυρα, καθώς η Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει αλλάξει την στάση της για το ζήτημα των S-400 μετά τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας.
Στη συνάντηση ο αμερικανός πρόεδρος φάνηκε πιο διαλλακτικός, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο ενδεχόμενης αναστολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ωστόσο, σε ερώτηση από τον ιστότοπο Hellas Journal για το εάν ισχύει η τοποθέτηση που είχε κάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από το τετ-α-τετ των δύο αρχηγών, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι παραμένει το ενδεχόμενο τόσο αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 όσο και της επιβολής οικονομικών κυρώσεων.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της βιομηχανίας στο πρόγραμμα F-35 και της έκθεσής τους σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι στην περίπτωση που η Τουρκία αποκλειστεί από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, θα αναζητήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων και ρωσικών μαχητικών.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η Τουρκία θα προσπαθήσει να αναπτύξει τα δικά της μαχητικά αεροσκάφη (TFX) αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους, για εγχώρια χρήση και για εξαγωγή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News