Παρά την απαγόρευση των ιταλικών Αρχών και εν μέσω επικρίσεων για τη στάση τους, το Sea-Watch 3, το πλοίο διάσωσης της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Watch, ελλιμενίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.
Μεταφέρει εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες 40 αφρικανούς μετανάστες που διέσωσε στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Λιβύης.
Μετά τον ελλιμενισμό, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε την καπετάνισσα του πλοίου Κάρολα Ρακέτε, ενώ οι μετανάστες παραμένουν στο σκάφος.
Σε πλάνα της κρατικής τηλεόρασης RAI η Ρακέτε φαίνεται να μεταφέρεται από τις αστυνομικές δυνάμεις. Η RAI τόνισε ότι συνελήφθη γιατί «προέβαλε αντίσταση σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού» που εμπόδιζε τον ελλιμενισμό.
Η 31χρονη Γερμανίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή κάθειρξης έως και δέκα χρόνων.
Το πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι σκάφος των ιταλικών τελωνειακών Αρχών με αλλεπάλληλες προσπάθειες επιχείρησε να αποτρέψει τον ελλιμενισμό του Sea-Watch 3, αλλά αναγκάστηκε να φύγει από την μέση ώστε να μην παγιδευτεί.
«Basta! [Φτάνει!] Αυτή τη στιγμή το Sea-Watch 3 εισέρχεται στο λιμάνι της Λαμπεντούζα», τόνισε με tweet η ΜΚΟ καθώς το σκάφος προσέγγιζε στο νησί.
«Εχουν περάσει σχεδόν 60 ώρες από τότε που κηρύξαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κανείς δεν άκουσε. Κανείς δεν πήρε ευθύνη. Για ακόμη μια φορά εξαρτάται από εμάς, από την Ρακέτε και το πλήρωμά της να μεταφέρουν τους 40 ανθρώπους στην ασφάλεια» πρόσθεσε η Sea-Watch .
Ο Σαλβίνι έχει ζητήσει τη σύλληψη του πληρώματος με την κατηγορία ότι βοήθησε παράτυπους μετανάστες και την κατάσχεση του πλοίου. Θέλει να αποσταλούν οι μετανάστες στη Γερμανία (έδρα της ΜΚΟ) ή την Ολλανδία (όπου είναι νηολογημένο το πλοίο).
Περιπέτεια στη θάλασσα
Το πλοίο της ΜΚΟ είχε εντοπίσει στις 12 Ιουνίου 53 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης και παρέμενε έκτοτε σε διεθνή ύδατα. Από αυτούς 13 έχουν απομακρυνθεί από το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή για λόγους υγείας και αποβιβάστηκαν στην Λαμπεντούζα.
Την Τετάρτη, η Ρακέτε αψήφησε τον αποκλεισμό την ιταλικών χωρικών υδάτων που επέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, και εισήλθε στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αλλά οι ιταλικές Αρχές τής αρνήθηκαν να εισέλθει στο λιμάνι του νησιού.
Χθες Παρασκευή διαφάνηκε η πιθανότητα συμφωνίας για την κατανομή των μεταναστών που παραμένουν στο σκάφος και να τερματιστεί το αδιέξοδο.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο περιθώριο της G20 στην Οσάκα, ανέφερε μάλιστα ότι «τρεις, τέσσερις χώρες θα είναι διαθέσιμες για την κατανομή» των μεταναστών. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΜΚΟ, η Γερμανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία προσφέρθηκαν να υποδεχθούν τους μετανάστες.
Νωρίτερα, είχε πάντως κατηγορήσει την πλοίαρχο ότι προέβη σε μια «απίστευτα σοβαρή» ενέργεια όταν αποφάσισε να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα αψηφώντας την απαγόρευση της Ρώμης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News