Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας ενώπιον του Κακουργοδικείου στη Λευκωσία ο Νίκος Μεταξάς, ο αξιωματικός που βαρύνεται με τους φόνους επτά γυναικών στην Κύπρο.
Χωρίς να έχει μαζί του δικηγόρο, άκουσε σκυφτός το βαρύ κατηγορητήριο που του αποδίδουν οι Αρχές. Επτά δολοφονίες εκ προμελέτης, αλλά και κατηγορίες για βιασμό, παρέμβαση στη διαδικασία των ερευνών και προσπάθεια καταστροφής τεκμηρίων. Η ποινή θα ανακοινωθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.
Ο Μεταξάς εμφανίστηκε πάντως μετανιωμένος, όπως ανέφερε ο «Φιλελεύθερος», και με δάκρυα στα μάτια ζήτησε κατά την απολογία του συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων.
«Εχω διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα. Αναγνωρίζω τα εγκλήματα μου. Δεν μπορώ να πάω πίσω στο χρόνο. Μπορώ να βοηθήσω στην εξιχνίαση. Να παραδεχθώ ενοχή να μη ζημιώσω άλλο την Κυπριακή Δημοκρατία.
» Συγγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων και στις ψυχές των θυμάτων. Τέλος, προς την κυπριακή κοινωνία που διερωτάται πως ένα μέλος της μπορεί να διαπράξει αυτή την πράξη», είπε.
Ζήτησε ακόμη συγγνώμη και για την δική του οικογένεια (είναι διαζευγμένος με δύο παιδιά).
Ο αξιωματικός παραδέχτηκε επτά δολοφονίες και απαγωγές, για τις οποίες η ποινή μπορεί να φτάσει και στα επτάκις ισόβια. Παραδέχθηκε:
- τον θάνατο της Λίβιας Μπουνέα με πνιγμό και της 8χρονης κόρης της Ελενας,
- την απαγωγή και τον θάνατο της Μαρικάρ Βαλντέζ Αργκιολά με πνιγμό,
- την απαγωγή και τον θάνατο της Μαρί Ρόουζ με πνιγμό και την απαγωγή και θάνατο της 6χρονης κόρης Σιέρα,
- την απαγωγή και τον θάνατο της Ασμίτα Κάχτα Μπίστα με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και την απαγωγή και
- τον φόνο της Αριάν Παλάνας με πνιγμό.
Στο δικαστήριο κατατέθηκε φωτογραφικό υλικό ενώ αναφέρθηκε πως οι έρευνες είχαν διάρκεια 68 ημέρες. Παράλληλα έγινε επεξήγηση του όρου «σαπωνοποίηση», κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα θύματα, ενώ εξηγήθηκαν τα ευρήματα που εντοπίστηκαν σε σορούς κατά τις ιατροδικαστικές εξετάσεις.
Ο ανακριτής εξήγησε ενώπιον δικαστηρίου όλα όσα ακολούθησαν με την αναγνώριση του προφίλ του κατηγορούμενου, ο οποίος προσέγγιζε τα θύματά του μέσω Διαδικτύου ως «Orestis35».
Ο Μεταξάς είχε δώσει την πρώτη κατάθεσή του στις 19 Απριλίου και μερικές ημέρες αργότερα, 25 Απριλίου, παραδέχτηκε και τους επτά φόνους –πέντε γυναικών και δύο παιδιών- «παγώνοντας» την Κύπρο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News