Είναι σημείο των (μνημονιακών) καιρών. Κάποτε στην Εθνική Αντιπροσωπεία συνυπήρχαν το πολύ δύο Πρωθυπουργοί, ο νυν και ο τέως —ένας τρίτος θα περίμενε, αν ήταν τυχερός, σε μια θέση στα «ορεινά» τη σειρά του. Τώρα μπορεί να βρεθούμε σε μια Βουλή με πληθωρισμό Πρωθυπουργών: πέντε ή ακόμα και έξι!
Είναι και αυτό ένα απότοκο της κρίσης. Μόνο στα χρόνια των μνημονίων, η Ελλάδα μέτρησε έξι Πρωθυπουργούς: Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και Βασιλική Θάνου. Είναι επόμενο λοιπόν να υπάρχει μια «δεξαμενή» για αυξημένη παρουσία στο κοινοβούλιο. Και αυτό θα συμβεί εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και ορκιστεί Πρωθυπουργός: θα συνυπάρχει με άλλους τέσσερις, εφόσον το Κίνημα Αλλαγής εκλέξει βουλευτή στην Αχαΐα, δηλαδή τον κ. Παπανδρέου και ίσως με άλλους πέντε, αν το ρεπορτάζ για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιωθεί.
Για τους λάτρεις της στατιστικής αυτό είναι ένα ρεκόρ, για τους λάτρεις της πολιτικής Ιστορίας αυτό είναι μια απόδειξη του πόσο ρευστό υπήρξε το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Στο μεγαλύτερο μέρος της Μεταπολίτευσης ήταν το πολύ τέσσερις αυτοί που θα συνυπήρχαν στην Ολομέλεια και αυτή η αυξημένη παρουσία ήταν και πάλι απότοκο μιας άλλης, λιγότερο σφοδρής ασφαλώς, πολιτικοοικονομικής κρίσης στα τέλη των 80s.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν τα πρώτα χρόνια μόνος του, όπως και ο Γεώργιος Ράλλης για ένα μικρό χρονικό διάστημα (1980-81). Επειτα, ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Ράλλη. Ακολούθησε ο Τζαννής Τζαννετάκης με τον Ανδρέα —ο Ράλλης είχε διαφωνήσει με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και δεν είχε κατέλθει στις βουλευτικές του Ιουνίου του ’89. Ακολούθως, μετά τον Απρίλιο του 1990, ήταν τέσσερις: ο Μητσοτάκης, ο Παπανδρέου, ο Τζαννετάκης και ο Ράλλης που, στο μεταξύ, είχε επιστρέψει στη ΝΔ, για να αποχωρήσει οριστικά το ’93.
Οταν επέστρεψε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τον Οκτώβριο του 1993, η Ολομέλεια είχε πάλι τρεις Πρωθυπουργούς: τον Παπανδρέου, τον Μητσοτάκη και τον Τζαννετάκη. Με την εκλογή του Κώστα Σημίτη στην Πρωθυπουργία, είχαμε πάλι τέσσερις Πρωθυπουργούς στη Βουλή αλλά μόνο τυπικά, καθώς ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ανδρέας ήταν στο Ωνάσειο και έπειτα σπίτι του ως τον θάνατό του, το καλοκαίρι του 1996.
Επειτα, σε όλη τη φάση της διακυβέρνησης Σημίτη, είχαμε τρεις Πρωθυπουργούς, τον ίδιο, τον Μητσοτάκη και τον Τζαννετάκη. Η νίκη της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή τον Απρίλιο του 2004 δεν αύξησε τον αριθμό καθώς στο μεταξύ ο Μητσοτάκης, ένας από τους μακροβιότερους κοινοβουλευτικούς, είχε αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή —και πάλι είχαμε τρεις: Καραμανλή, Σημίτη, Τζαννετάκη. Για μια τετραετία (2007-11) μείναμε με δύο καθώς πρώτα, το 2007, ο Τζαννετάκης αποχώρησε και η Βουλή είχε μόνο τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σημίτη και έπειτα, το 2009, ο κ. Σημίτης αποχώρησε και μείναμε με τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Καραμανλή.
Κι ύστερα ήρθαν τα μνημόνια. Το 2011 οι Πρωθυπουργοί έγιναν ξανά τρεις: ο κ. Παπαδήμος είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Καραμανλή, μεταξύ άλλων. Το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς είχε απέναντί του τον κ. Παπανδρέου και στα βουλευτικά έδρανα τον κ. Καραμανλή. Και ο Αλέξης Τσίπρας είχε από το 2015 απέναντί του τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καραμανλή, καθώς στις εκλογές του Ιανουαρίου του ’15 το ΚΙΔΗΣΟ του κ. Παπανδρέου δεν είχε καταφέρει να περάσει το 3% και η Βουλή έμεινε για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα χωρίς εκπρόσωπο της δυναστείας των Παπανδρέου.
Τώρα, στις 7 Ιουλίου, η επικράτηση της ΝΔ θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές και δημοσκόπους προεξοφλημένη —είναι πολύ πιθανό ο κ. Μητσοτάκης να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας. Και εφόσον δεν υπάρχει κάποια δραματική αλλαγή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα έχει στο πλευρό του σίγουρα τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καραμανλή. Αλλά ενδεχομένως να έχει και άλλον έναν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κ. Πικραμμένος, δικαστικός και υπηρεσιακός Πρωθυπουργός τον Μάιο-Ιούνιο του 2012, συζητείται για να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ.
Ακόμα όμως και αν ο κ. Πικραμένος δεν είναι στο Επικρατείας, οι πέντε είναι ένα ρεκόρ. Διότι στους νεοδημοκράτες Πρωθυπουργούς θα πρέπει να προσθέσουμε τον σημερινό ένοικο του Μαξίμου κ. Τσίπρα, καθώς και τον κ. Παπανδρέου που επιστρέφει καθώς φαίνεται στα κοινοβουλευτικά έδρανα ύστερα από μια τετραετία και εφόσον βέβαια το Κίνημα Αλλαγής καταφέρει να έχει ποσοστά ικανά που θα του δώσουν έδρα στην περιφέρεια της Αχαΐας.
Μια Βουλή με έξι Πρωθυπουργούς —το 2% των βουλευτών!— δεν είναι και το πιο συνηθισμένο. Ούτε καν στην Ιταλία, που αλλάζουν κυβερνήσεις πιο γρήγορα και από εμάς…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News