«Δεν ξέρω ποιος είναι ο Ρασπούτιν» είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Aplha. Εγώ ξέρω, αλλά δεν το γράφω γιατί η διαδικασία δακτυλοσκόπησης πριν από το Αυτόφωρο λερώνει. Και εσείς ξέρετε. Κάποιος πρέπει να το πει διακριτικά και στον Αλέξη Τσίπρα.
Διαβάζω τη δήλωση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή. Σε ένα σημείο της αναφέρεται στον «κ. Ρασπούτιν». Κύριος με τα όλα του. Ο αντιεισαγγελέας τού αποδίδει παρεμβάσεις και προσπάθεια ελέγχου της δικαστικής έρευνας στην υπόθεση της Novartis. Ο Ρασπούτιν είναι μέλος της κυβέρνησης. Και επειδή οι καταγγελίες Αγγελή προσδίδουν νέα ποινική διάσταση στην υπόθεση της Novartis, το θέμα θα πάει στη Βουλή. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι, αν αποδειχθούν πολιτικές παρεμβάσεις, τότε οι εγκαλούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Βέβαια, ο Βενιζέλος δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή. Ας φροντίσει να ενημερώσει πλήρως τη Βάνα Μπάρμπα που μπορεί και να είναι.
Όρεξη να έχει κάποιος και οι καταγγελίες του αντιεισαγγελέα συνθέτουν ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα. Αρκεί βέβαια να κρατάς σημειώσεις και μετά να φτιάξεις ένα διάγραμμα, όπως αυτά που δείχνουν στις αστυνομικές ταινίες, με βελάκια να συνδέουν τους εμπλεκόμενους και στην κορυφή ένα σκιασμένο πρόσωπο που επιγράφεται ως «Ρασπούτιν». Με δυο λόγια ο αντιεισαγγελέας ισχυρίζεται ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση, αλλά και συνέργεια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να προκατασκευαστούν διώξεις πολιτικών προσώπων πριν καν υπάρξουν τα στοιχεία. Προσοχή: οι καταγγελίες του αντιεισαγγελέα έχουν γίνει εδώ και μήνες, απλώς δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας.
Η ανταπάντηση, από την εισαγγελέα Τουλουπάκη, που χειρίζεται την υπόθεση, του αποδίδει διάθεση να καθυστερήσει, με προσχηματικές τυπικότητες, η έρευνα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει ότι δεν έχει ιδέα για αυτά τα πράγματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σιωπά. Κατά δήλωση του, η υπόθεση Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής ελληνικού κράτους. Μένει τώρα να δούμε πού ακριβώς είναι το σκάνδαλο. Στην υπόθεση ή στον χειρισμό της;
Τι μαθαίνουμε, ως πολίτες, από όλα αυτά; Πρώτον, ενισχύονται οι ενδείξεις αν όχι για «στήσιμο» της υπόθεσης, τουλάχιστον για πολιτικές παρεμβάσεις ώστε να κινηθεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μας έλεγαν ότι θα βάλουν πολιτικούς στη φυλακή και εν τέλει βάζουν δικογραφίες στο αρχείο. Όταν έχεις αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταγγέλλει πολιτικό δάχτυλο, το θέμα είναι τόσο σοβαρό, όσο δείχνει.
Και, δεύτερον, την επόμενη φορά που θα έρθει μία παρόμοια υπόθεση στην επιφάνεια, οι εμπλεκόμενοι, εκτός από το τεκμήριο της αθωότητας, θα δύνανται να επικαλεστούν και το προηγούμενο της Novartis. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας αφήνει σπορά από ζιζάνια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News