Τεράστια αύξηση στις ποσότητες ναρκωτικών που κατάσχονται στην Ελλάδα καταγράφεται στις τρεις τελευταίες ετήσιες εκθέσεις για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση με τις κατασχεθείσες ποσότητες ινδικής κάνναβης: από «εμπόρευμα» αξίας 25 εκατ. ευρώ που κατασχέθηκε το 2015 (σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του 2017), η αξία των ποσοτήτων που δηλώθηκε ότι κατασχέθηκαν το 2017 (τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση του 2019) εκτοξεύεται στα 419 εκατ. ευρώ! Την ίδια περίοδο, στις ίδιες ακριβώς εκθέσεις για τη χώρα μας, επαναλαμβάνεται επίμονα το ότι στην Ελλάδα δεν έχει εγκριθεί εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά.
«Το προσχέδιο της εθνικής στρατηγικής προβλέπει μια συγκεκριμένη προσέγγιση στο πρόβλημα των ναρκωτικών μέσα από την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και την έρευνα. Επειδή όμως η εθνική στρατηγική και το σχέδιο δράσης δεν εγκρίθηκαν ποτέ επίσημα, δεν υλοποιήθηκε αυτός ο προγραμματισμός» αναφερόταν πριν από δύο χρόνια στην έκθεση του 2017 για τα ναρκωτικά στη χώρα μας.
Δύο χρόνια μετά, στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουνίου 2019, υπάρχει ακριβώς η ίδια διατύπωση. Τα ίδια και για τα ερευνητικά κονδύλια: «Η εθνική χρηματοδότηση για την έρευνα υπήρξε σπάνια στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια» επαναλαμβάνεται καρμπόν και στην έκθεση του 2017 και του 2018 και του 2019. «Τα αποτελέσματα δύο μεγάλων ερευνητικών έργων σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών δημοσιεύθηκαν το 2015» αναφέρεται.
Ταυτόχρονα, οι κατασχέσεις καλπάζουν: η αξία της ινδικής κάνναβης που κατασχέθηκε το 2016 έφτανε τα 167,5 εκατ. ευρώ – και αυτό με συντηρητικούς υπολογισμούς, λαμβάνοντας υπόψη την κατώτατη τιμή στην οποία διατίθεται το συγκεκριμένο ναρκωτικό. Και το 2017 καταγράφηκε ρεκόρ τριετίας με κατασχεθείσα ποσότητα αξίας 419 εκατομμυρίων.
«Η Ελλάδα είναι χώρα διαμετακόμισης αλβανικής ινδικής κάνναβης. Μεγάλες ποσότητες που προορίζονται είτε για τη Δυτική Ευρώπη ή την Τουρκία, περνούν λαθραία μέσω της Ελλάδας – είτε μέσω ελληνοαλβανικών χερσαίων συνόρων είτε μέσω θαλάσσης χρησιμοποιώντας ταχύπλοα σκάφη» αναφέρεται στην τελευταία έκθεση.
Οι κατασχέσεις σε κοκαΐνη ακολουθούν επίσης «ανηφορικό» μονοπάτι, όχι όμως τόσο απότομο: το 2015 κατασχέθηκε «εμπόρευμα» αξίας 6,1 εκατ. ευρώ, το 2016 η αξία της κατασχεμένης «κόκας» ανέβηκε στα 9,9 εκατ. και το 2017 στα 11,7 εκατομμύρια.
Η έλλειψη ερευνητικών κονδυλίων που αποτυπώνεται στις εκθέσεις δεν θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται από διάφορες «παρενέργειες»: για παράδειγμα, τα τελευταία στοιχεία που στάλθηκαν σχετικά με εκτιμήσεις «χρήσης» («επικράτησης», όπως αναφέρεται στην έκθεση) της κοκαΐνης για τον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας αφορούν το έτος 2015. Σημειώνεται ότι κατά το 2016 και το 2017, δηλαδή μετά τα τελευταία στοιχεία που στάλθηκαν, εντοπίζονται σε αστικά λύματα των Αθηνών ίχνη από κοκαΐνη σύμφωνα με ετήσια έρευνα που διεξάγεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής έκθεσης για τα ναρκωτικά. Πριν το 2015, οι τελευταίες εκτιμήσεις ήταν του 2004.
Στην έκθεση του 2019 αναφέρεται ότι τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αναπτύσσεται επίσης μια αγορά στο πλαίσιο της οποίας τα συνθετικά ναρκωτικά διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο, ενώ μνημονεύεται η ύπαρξη νέων τεχνικών παραγωγής αμφεταμινών και μεθαμφεταμινών.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των εκθέσεων, η ινδική κάνναβη είναι η πιο συχνά κατασχεμένη ουσία και παραμένει το κύριο ναρκωτικό που παράγεται στη χώρα μας και καλλιεργείται για την εγχώρια αγορά. Ωστόσο, το 2017, οι αρχές εντόπισαν μια μεγάλη μονάδα παραγωγής Captagon (αμφεταμίνη) και κατέσχεσαν ένα μεγάλο μέρος των δισκίων Captagon, βάζοντας τη χώρα μας στον χάρτη των συνθετικών ναρκωτικών, ενώ πριν δεν ήταν.
Παρ’ όλα αυτά, για τις αμφεταμίνες δεν έχουμε στείλει εκτιμήσεις επικράτησης του ναρκωτικού επί του γενικού πληθυσμού την τελευταία δεκαετία – τα τελευταία στοιχεία ήταν του 2004 και ας εντοπίζονται στα αστικά λύματα ίχνη τους και το 2016 και το 2017 και το 2018.
«Παλαιωμένα» εμφανίζονται και τα στοιχεία για τη χρήση ναρκωτικών στις φυλακές: «Τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών μεταξύ κρατουμένων προέρχονται από δύο μελέτες μικρής κλίμακας. Μία μελέτη, η οποία διεξήχθη μεταξύ ανδρών κρατουμένων, διαπίστωσε ότι το 2012 έξι στους 10 κρατουμένους ανέφεραν ιστορικό χρήσης ναρκωτικών. Η άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το 2014 περίπου το ένα τρίτο των φυλακισμένων γυναικών ανέφεραν χρήση ναρκωτικών πριν από την κράτηση και λιγότεροι από 1 στους 10 ανέφεραν ότι είχαν χρησιμοποιήσει φάρμακα κατά τη διάρκεια φυλάκισης» αναφέρεται στις εκθέσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτές, την περίοδο 2015-2017 έχει κατασχεθεί ηρωίνη αξίας περίπου 15 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News