Στους δρόμους κατέβηκαν την Κυριακή κατά εκατοντάδες χιλιάδες, και παρά την αποπνικτική ζέστη, οι πολίτες στο Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε νομοσχέδιο της τοπικής κυβέρνησης που επιτρέπει για πρώτη φορά την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.
Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία για περισσότερο από επτά ώρες εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια των φιλοκινεζικών Αρχών του Χονγκ Κονγκ.
Μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και ενώ ως τότε το κλίμα ήταν ομαλό, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, που πέταξαν μπουκάλια και χρησιμοποίησαν μεταλλικά φράγματα κατά της αστυνομίας.
Οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με ρόπαλα και αέριο πιπεριού, ενώ προσπαθούσαν να εκδιώξουν μια μικρή ομάδα που ήθελε να μείνει μπροστά από το Νομοθετικό Συμβούλιο, το τοπικό Κοινοβούλιο.
Τρεις αστυνομικοί και ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκαν στα επεισόδια, σημειώνει το BBC.
Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα επανέλθουν αυτή την Τετάρτη όταν στο νομοθετικό σώμα θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νόμου.
Ηταν μία από τις μαζικότερες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ από το 1997 όταν πέρασε στην κυριαρχία της Κίνας, αν και διατηρεί ιδιαίτερα προνόμια που λήγουν το 2047.
Ενας από τους διοργανωτές έλεγε μπροστά στο πλήθος ότι στην πορεία μετείχαν λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, προκαλώντας ενθουσιασμό και χειροκροτήματα. Η αστυνομία μιλά για μόλις 240.000 διαδηλωτές.
Η πορεία ήταν συγκρίσιμη –αν όχι μεγαλύτερη- από εκείνη του 2003, στην οποία μισό εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, αναγκάζοντας τις Αρχές να εγκαταλείψουν έναν αμφιλεγόμενο νόμο για την εθνική ασφάλεια. Το 1989, όσο η πόλη ήταν ακόμη βρετανική αποικία, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε ένδειξη υποστήριξης στους διαδηλωτές της πλατείας Τιενανμέν.
Η προσκείμενη στο Πεκίνο κυβέρνηση, από την πλευρά της, μπορεί να είδε στη διαδήλωση «ένα παράδειγμα για το πώς οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ ασκούν την ελευθερία έκφρασης», αλλά δεν έδειξε καμιά ένδειξη συμβιβασμού ή υποχώρησης.
«Είναι ένας πολύ σημαντικός νόμος που θα επιτρέψει να θριαμβεύσει η Δικαιοσύνη και θα διασφαλίσει ότι το Χονγκ Κονγκ σέβεται τις διεθνείς του υποχρεώσεις όσον αφορά την διασυνοριακή και εθνική ασφάλεια», δήλωσε η (διορισμένη) επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ.
Το Πεκίνο βλέπει πίσω από τις διαδηλώσεις «ξένες δυνάμεις» που προσπαθούν να πλήξουν την Κίνα προκαλώντας χάος στο Χονγκ Κονγκ.
Οι επικριτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι θα θέσει τους πολίτες στο έλεος ενός άκρως πολιτικοποιημένου κινεζικού δικαστικού συστήματος ενώ και οι διαδηλωτές δεν πείθονται από τις δεσμεύσεις των Αρχών ότι δεν θα στέλνουν στην ηπειρωτική Κίνα πρόσωπα όσοι έχουν επικριτική στάση απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News