Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η αλήθεια στη σκευωρία της Novartis θα λάμψει πολύ σύντομα, στέλνει η Νέα Δημοκρατία σε συνέχεια της αποκάλυψης όσων κατήγγειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, στις εμπιστευτικές αναφορές του προς την προϊσταμένη του, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, για τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης και την κατάχρηση εξουσίας από τους εισαγγελείς που χειρίστηκαν τον φάκελο.
«Το υπόμνημα του πρώην αντεισαγγελέα Διαφθοράς κ. Γιάννη Αγγελή που αποκαλύφθηκε χθες από την εφημερίδα “Πρώτο θέμα” ενισχύει τη διάχυτη πλέον πεποίθηση των πολιτών ότι στην υπόθεση Novartis υπήρξε μια οργανωμένη πολιτική σκευωρία με στόχο τη σπίλωση συγκεκριμένων πολιτικών, ανάμεσα στους οποίους είναι δύο πρώην πρωθυπουργοί και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς και στη σκιά των αποκαλύψεων συμπληρώνει:
«Ας γνωρίζουν όλοι ότι η αλήθεια στην εν λόγω υπόθεση θα λάμψει πολύ σύντομα».
Στο υπόμνημα Αγγελή περιγράφεται ουσιαστικά η λειτουργία ενός αόρατου συστήματος με στόχο να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της άσκησης ποινικών διώξεων «τύπου fast track», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός.
Ο κ. Αγγελής είχε οριστεί τον Οκτώβριο του 2018, με απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάνου, Ξένης Δημητρίου, αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλήματος Διαφθοράς, διαδεχόμενος στη συγκεκριμένη θέση τον συνάδελφό του Δημήτριο Παπαγεωργίου.
Τρεις μήνες μετά, και συγκεκριμένα την 7η Ιανουαρίου του 2019 υπέβαλε την παραίτησή του στην κυρία Δημητρίου για λόγους ευθιξίας. Η παραίτησή του έγινε αποδεκτή και ο κ. Αγγελής αντικαταστάθηκε από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο.
Μεταξύ άλλων, στην αναφορά του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι από την αρχή που ανέλαβε καθήκοντα εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατάλαβε ότι υπήρχε μια «βιασύνη», όπως χαρακτηριστικά λέει, για την άσκηση διώξεων.
Μάλιστα, όταν διαχώρισε τη θέση του από αυτή την προσέγγιση, η κυρία Τουλουπάκη τού απάντησε ότι δεν δικαιούται να λαμβάνει γνώση των ουσιαστικών στοιχείων της δικογραφίας.
Συγκεκριμένα στο έγγραφό του προς την κυρία Δημητρίου αναφέρει πως «είναι αυτονόητο ότι μια τόσο σοβαρή υπόθεση όπως αυτή της Novartis, με οικονομικές, πολιτικές ενδεχομένως και κομματικές προεκτάσεις, απαιτεί τη χάραξη κάποιας συγκεκριμένης στρατηγικής χειρισμού και έρευνας. Τέτοια στρατηγική δεν χαράχθηκε με βάση τους κανόνες της ανακριτικής επιστήμης και τεχνικής, αλλά με “κριτήρια”, όπως προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικά που αναφέρω παρακάτω. Συγκεκριμένα από την αρχή της τοποθέτησής μου ως επόπτης Διαφθοράς, αντιλήφθηκα ότι υπήρχε “σχετική βιασύνη” να ασκηθεί “κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς”, να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις, αφού τα ονόματα θα τα προσδιόριζε ο ανακριτής) και “τα υπόλοιπα θα τα έβρισκε ο ανακριτής”.
»Από την αρχή επίσης κατέστησα σαφές στην κυρία Τουλουπάκη ότι η έρευνα πρέπει να περαιωθεί ταυτόχρονα για όλους τους (και τους δέκα) εμπλεκόμενους πολιτικούς και προπάντων δεν πρέπει να “κομματιαστεί” χρονικώς και ένα “κομμάτι” της να συνδυαστεί με την άσκηση ποινικής δίωξης, αφού έτσι θα δοθεί η εντύπωση ότι θα υπάρχει βιασύνη που στοχεύει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα (άσκηση μερικής ποινικής δίωξης), γεγονός που ήθελε δημιουργήσει αρνητικά σχόλια για τη δικαιοσύνη για ευνόητους λόγους. Σε κάθε περίπτωση επίσης κατέστησα σαφές ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η ύπαρξη επαρκών ή μη ενδείξεων ενοχής, εναντίον συγκεκριμένων προσώπων, που πρέπει να προσδιοριστούν, να κληθούν σε παροχή εξηγήσεων (άρθρο 31 ΠΔ) και σε περίπτωση που τα άτομα αυτά προστατεύονται από συνταγματικές διατάξεις, θα έπρεπε να προσδιοριστεί επακριβώς και το ποινικό αδίκημα που θα τους αποδοθεί (ύπαρξη του λεγόμενου “υπουργικού αδικήματος”), προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραγραφής του.
Εννοείται ότι η παραπάνω άποψή μου ήταν αντίθετη με τη μέχρι τότε ισχύουσα “γραμμή”, που συνίστατο στο ότι “ασκούμε δίωξη στηριζόμενοι στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στέλνουμε τμήμα της δικογραφίας στον ανακριτή και τα υπόλοιπα τα βρίσκει ο ανακριτής”».
Κάταχρηση εξουσία από ανεπαρκείς εισαγγελείς
Ο κ. Αγγελής κάνει επίσης ανοικτά λόγο για διάπραξη του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας (άρθρο 239 ΠΚ) από τους εισαγγελείς Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση της Novartis
Συγκεκριμένα στο κείμενο της αναφοράς του υπογραμμίζει τα εξής: «Η ευθιξία μου οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι δεν επιθυμώ να συνδεθεί το όνομά μου με όσα τουλάχιστον περίεργα, παράτυπα και ενδεχομένως παράνομα (άρθρο 239 ΠΚ) αναφέρω παραπάνω, τόσο δηλαδή στην αρχική από 7-1-2019, όσο και στην παρούσα συμπληρωματική αναφορά μου, το περιεχόμενο των οποίων παρακαλώ να κληθώ (εάν κρίνετε αναγκαίο) να επιβεβαιώσω και ενόρκως.
»Σε κάθε δε περίπτωση διευκρινίζω ότι η παρούσα αναφορά μου υποβάλλεται εκ λόγων υποχρεώσεως και κατά την έννοια του άρθρου 37 ΚΠΔ, προκειμένου να κριθεί εάν υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων, είτε τετελεσμένων είτε σε απόπειρα (άρθρο 42 συνδ. με 239 ΠΚ)».
Κλείνοντας την αναφορά του ο κ. Αγγελής χαρακτηρίζει «ανεπαρκείς» τους εισαγγελείς Διαφθοράς στην άσκηση των καθηκόντων τους και ζητεί την αντικατάστασή τους το ταχύτερο δυνατόν, καθώς, όπως λέει, «αδυνατούν να διεξάγουν επιτυχώς την σχετική ποινική έρευνα».
Χαρακτηριστικά αναφέρει : «Οι ασχολούμενοι με την έρευνα εισαγγελείς διαφθοράς διέπραξαν λάθη και σφάλματα ανακριτικής τακτικής, για τα οποία κατά την άποψη μου δέον να ελεγχθούν πειθαρχικώς».
Εντούτοις και παρά τις αναφορές Αγγελή, τέσσερις μήνες μετά την υποβολή τους στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η θητεία της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, ανανεώθηκε για δύο έτη με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, ενώ η πειθαρχική δικογραφία που είχε σχηματιστεί για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis μπήκε στο αρχείο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News