482
| Alexandros Michailidis / SOOC

Οι συνταγματολόγοι καλούν τον Παυλόπουλο να μην υπογράψει τις αλλαγές στον Αρειο Πάγο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2019, 09:45

Οι συνταγματολόγοι καλούν τον Παυλόπουλο να μην υπογράψει τις αλλαγές στον Αρειο Πάγο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2019, 09:45

Ενας ακόμη συνταγματολόγος – και μάλιστα πρώην σύντροφος του Πρωθυπουργού στον ΣΥΡΙΖΑ – προστίθεται σε αυτούς που τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή ηγεσίας στον Αρειο Πάγο λίγο πριν από τις εκλογές και ενώ πρακτικά θα τελεί υπό παραίτηση.

Ο πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Χρυσόγονος σε δηλώσεις του την Τετάρτη στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδας συντάχθηκε με τη θέση του Αντώνη Μανιτάκη ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγές συνιστά «σαφή καταδολίευση του Συντάγματος».

Ο ίδιος αλλά και συνάδελφοί του προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να μην υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, όχι μόνο μετά την 30η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία λήγει η θητεία των αρεοπαγιτών, αλλά και μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Είτε λοιπόν ο κ. Παυλόπουλος θα υπογράψει τους νέους διορισμούς (εάν τελικά γίνουν) μετά την 1η Ιουλίου είτε όχι εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Αυτό το τελευταίο θα είναι ένα μείζον πολιτικό ζήτημα.

Σχολίασε σχετικά ο κ. Χρυσόγονος ότι ο «διορισμός ηγεσίας Αρείου Πάγου ακόμα και με προοπτική τετραετίας – αυτό είναι το ανώτατο συνταγματικό όριο – την τελευταία προεκλογική εβδομάδα θα αποτελούσε σαφή καταδολίευση του άρθρου 90 του Συντάγματος».

Επιπλέον κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αρνηθεί να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα που θα του παρουσιάσει η κυβέρνηση. Την θέση αυτή επανέλαβε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ  λέγοντας ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν πρέπει να υπογράψει ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές.

Είτε λοιπόν ο κ. Παυλόπουλος θα υπογράψει τους νέους διορισμούς (εάν τελικά γίνουν) μετά την 1η Ιουλίου είτε όχι εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Αυτό το τελευταίο θα είναι όμως από μόνο του ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει αρνηθεί να επικυρώσει κυβερνητική απόφαση.

Ηδη από χθες κορυφαίοι συνταγματολόγοι προειδοποιούσαν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης συνιστά κίνηση τουλάχιστον αντιδεοντολογική αν όχι και αντισυνταγματική.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης χαρακτήρισε «προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος» την περίπτωση να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Εξήγησε ακόμη ότι «μια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών με τη διάλυση της Βουλής, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Εχει χάσει δηλαδή τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Τέτοια προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος σπάνια συναντά κανείς στα κοινοβουλευτικά μας ήθη».

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος τόνισε ότι, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στις αλλαγές, θα παραβιαστεί η συνταγματική δεοντολογία, αλλά και η αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Μιχάλης Σταθόπουλος που επισήμανε ότι «μια τέτοια κίνηση (από την κυβέρνηση) θα ήταν προφανώς αντιδεοντολογική».

Ως τώρα κανένας συνταγματολόγος δεν έχει υποστηρίξει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές. Αλλά πάντως, η κυβέρνηση έχει το «πράσινο φως» της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει κανονικά με τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...