Τελικά η ψηφιακή τεχνολογία οχημάτων χωρίς κλειδί απέτυχε. Η βιομηχανία αυτοκινήτου δεν κατάφερε να αποδείξει ότι τεχνολογικός σχεδιασμός και εντυπωσιασμός συμβαδίζουν με την ασφάλεια. Απόδειξη; Στη Βρετανία οι ασφαλιστικές εταιρείες αυξάνουν τις τιμές στα συμβόλαια, λόγω του μπαράζ κλοπών που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή της χρονιάς. Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων που έχουν κλαπεί, είναι πολυτελή και τεχνολογίας «χωρίς κλειδί».
Η κλοπή υψηλής τεχνολογίας είναι σχετικά απλή. Οταν κάποιος έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, δηλαδή έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με το κατάλληλο πρόγραμμα, τότε μπορεί πολύ εύκολα να προσπεράσει τον συναγερμό, να ανοίξει την πόρτα και να θέσει σε λειτουργία τη μηχανή. Ή απλώς να κινήσει το τιμόνι και να ανεβάσει το αυτοκίνητο στην καρότσα ενός φορτηγού. Πώς;
Στα αυτοκίνητα που λειτουργούν με κομπιουτεράκι αντί για κλειδί, για να ξεκλειδώσουν και να ξεκινήσουν, αρκεί ο οδηγός να πλησιάσει σε συγκεκριμένη απόσταση και τα πάντα είναι έτοιμα! Το κομπιουτεράκι με το αυτοκίνητο επικοινωνούν με ραδιοσυχνότητες.
Οι κλέφτες μπορούν από μικρή απόσταση από το αυτοκίνητο που θα βρίσκονται (για παράδειγμα μέσα σε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο μόλις 10 μέτρα από αυτό που τους ενδιαφέρει) να υποκλέψουν με υπολογιστή τη ραδιοσυχνότητα και φυσικά το ακριβές σήμα επικοινωνίας που ξεκλειδώνει και κλειδώνει το αυτοκίνητο. Αυτό γίνεται με έναν απλό ηλεκτρονικό υπολογιστή χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Από εκεί και πέρα, μπορούν να φτιάξουν όσα αντίγραφα κλειδιών επιθυμούν και ανά πάσα στιγμή να κλέψουν το αυτοκίνητο.
Οπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, ακόμη και τα πιο καινούργια και σύγχρονα οχήματα μπορούν να κλαπούν με τεχνολογία που ήδη διαθέτουν οι κλέφτες. Ωστόσο, η εξέλιξη της τεχνολογίας χρειάζεται δαπάνες, κάτι που σημαίνει ότι είτε η ασφάλεια του αυτοκινήτου θα εκτινάξει την τιμή του, ή ότι όσες αυτοκινητοβιομηχανίες θέλουν να συγκρατήσουν τις τιμές, θα πρέπει να αποδεχθούν την αποτυχία τους και να επιστρέψουν στο κλασικό κλειδί.
Πέρα από την κλοπή, αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες χωρίς κλειδί αντιμετωπίζουν και άλλα πρακτικά ζητήματα, ενώ όσο περισσότερη τεχνολογία «συσσωρεύεται» στο μικροσκοπικό κομπιουτεράκι, τόσο πιο ευπαθή δίχως την απαραίτητη ασφάλεια είναι τα συστήματα αυτοκινήτου.
Τα πιο «ευπαθή» αυτοκίνητα στη Βρετανία
1. BMW X5
2. Mercedes-Benz C-class
3. BMW 3 Series
4. Mercedes-Benz E-class
5. BMW 5 Series
6. Range Rover Vogue
7. Land Rover Discovery
8. Range Rover Sport
9. Mercedes-Benz S-Class
10. Mercedes-Benz GLE
Πηγή: Tracker car security
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News