Κατά πάσα βεβαιότητα η διακυβέρνηση στην Ινδία θα παραμείνει στα χέρια του κυβερνώντος κόμματος του εθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
Το κόμμα του, η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία, θα καταλάβει από 339 έως 365 έδρες σε Βουλή 545 εδρών, ενώ η αντιπολίτευση του αστικοδημοκρατικού Κογκρέσου της οικογενείας Γκάντι θα αναγκαστεί να διαχειριστεί ένα πολύ στενόχωρο εκλογικό αποτέλεσμα: τα exit poll που παρουσιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δεν της δίνουν περισσότερες από 108 έδρες (από 77 έως 108 για την ακρίβεια).
Μάλιστα ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Μαΐου το βρετανικό πρακτορείο μετέδιδε ότι έχουν αρχίσει οι σχετικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Φυσικά, η αντιπολίτευση των Γκάντι αμφισβητεί τα αποτελέσματα των exit poll. Μόλις έγιναν γνωστά, ο Ραούλ Γκάντι στο Twitter αντέδρασε δυναμικά: κατήγγειλε την εκλογική επιτροπή ότι «από πριν είχε υποταχθεί στον Μόντι». Στη «συμμορία» του Μόντι.
From Electoral Bonds & EVMs to manipulating the election schedule, NaMo TV, “Modi’s Army” & now the drama in Kedarnath; the Election Commission’s capitulation before Mr Modi & his gang is obvious to all Indians.
The EC used to be feared & respected. Not anymore.
— Rahul Gandhi (@RahulGandhi) May 19, 2019
Ο Γκάντι θεωρεί ότι παραβιάστηκε η εκλογική νομοθεσία αλλά και ότι χειραγωγήθηκαν τα πλήθη. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Κογκρέσο Σαντζάι Τζα με τη σειρά του αμφισβήτησε και αυτός τα exit poll και δήλωσε ότι οι δημοσκόποι έκαναν λάθος: «Αν τα στοιχεία τους είναι αληθινά, τότε ο σκύλος μου είναι πυρηνικός επιστήμονας» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι αναμένει σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό κάποιον εκτός του εθνικιστικού κόμματος.
Μακρά εκλογική διαδικασία
Οι εκλογές στην πολυπληθέστατη ασιατική χώρα (η οποία αποτελεί και πυρηνική δύναμη) έγιναν κατά διαστήματα και σε επτά φάσεις, αφού ξεκίνησαν στις 11 Απριλίου και ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή 19 Μαΐου. Κατά τα προβλεπόμενα, η καταμέτρηση των ψήφων θα έχει συντελεσθεί την προσεχή Πέμπτη, και μάλλον εντός της ίδιας ημέρας θα ανακοινωθούν και τα τελικά αποτελέσματα. Ψήφισαν περί τα 900 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο πόλεμος νίκησε την οικονομία
Τα exit poll χαροποίησαν τις χρηματιστηριακές αγορές και στήριξαν τη ρουπία, επειδή η διακυβέρνηση Μόντι θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις. Ωστόσο… κατόπιν εορτής. Διότι στην προεκλογική περίοδο η οικονομία ηττήθηκε κατά κράτος από τον μιλιταριστικό οίστρο του Μόντι.
Δίνοντας τη μάχη του να κερδίσει τη εμπιστοσύνη των πολιτών, το κυβερνών κόμμα αντιμετώπισε σφοδρή κριτική, ότι στην Ινδία επικρατεί μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της ανεργίας, της δύσκολης πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας και των ασύμφορων γεωργικών τιμών. Παρά ταύτα, οι εθνικιστές φαίνεται ότι ξεπέρασαν το πρόβλημα με μία παλιά συνταγή: η ζημία στην οικονομία αντισταθμίστηκε από τα κέρδη στην πατριωτική ρητορεία.
Επειτα από την τελευταία όξυνση στις σχέσεις της Ινδίας με το άσπονδο Πακιστάν, η εθνική ασφάλεια κατέστη κεντρικό θέμα της εκστρατείας του Μόντι, και η πυγμή του… έπεισε. Πολλοί Ινδοί επικρότησαν τη σκληρή, πολεμική στάση της κυβέρνησης, η οποία διέταξε μέχρι και αεροπορικές επιθέσεις σε στόχους τρομοκρατών μέσα στο πακιστανικό έδαφος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News