Σχεδόν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο εξασφαλίζει ο συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος επικράτησε στις εκλογές του Σαββάτου, πέρα από κάθε πρόβλεψη.
Αν και οι δημοσκοπήσεις -ακόμη και τα exit poll- προέκριναν νίκη των Εργατικών, η συντηρητική παράταξη υπό τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον εξασφαλίζει 75 από τις 151 έδρες της Βουλής. Οι Εργατικοί είναι στις 65 έδρες, ενώ τις υπόλοιπες έδρες μοιράζονται μικρότερα κόμματα και ανεξάρτητοι.
Ακόμη και ο ίδιος ο Μόρισον χαρακτήρισε την αναπάντεχη επικράτηση «εκλογικό θαύμα».
Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, ο κυβερνητικός συνασπισμός προηγείται στην καταμέτρηση των ψήφων που κρίνουν μία από τις πέντε έδρες όπου ακόμη το αποτέλεσμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.
Αναλυτές εκτιμούν ότι θα κερδίσει ακόμη μία έδρα, κάτι που θα του επιτρέψει να διαλέξει τον επόμενο πρόεδρο του κοινοβουλίου και να έχει την πλειοψηφία των εδρών.
Οι αγορές ανταποκρίθηκαν θετικά στο αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Οι μετοχές εταιρειών των τομέων της τραπεζικής, των ακινήτων, των ασφαλίσεων και της υγείας έφτασαν μάλιστα σε υψηλό 11ετίας με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου σήμερα Δευτέρα.
Ενα από τα πρώτα καθήκοντα του Μόρισον θα είναι τώρα να ανασχηματίσει την κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση πολλών διακεκριμένων στελεχών των Φιλελεύθερων από την πολιτική. Τα πρόσωπα που θα επιλέξει θα δώσουν μια ιδέα για τις αλλαγές της κυβερνητικής πολιτικής.
Τι θα γίνει με την πολιτική για το κλίμα
Αυτό που –μεταφορικά και κυριολεκτικά– καίει τους Αυστραλούς είναι αν θα υπάρξει αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική για το κλίμα.
Ο Μόρισον έχει απορρίψει την προτροπή να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού κρίνει πως αυτό θα έπληττε την οικονομία της χώρας, η οποία βασίζεται στην παραγωγή από μονάδες άνθρακα και τις εξαγωγές άνθρακα.
Ο συνασπισμός του Μόρισον επισήμως έχει ορίσει στόχο να μειώσει ως το 2030 τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 26-28% σε σύγκριση με το επίπεδο του 2005, αλλά τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προειδοποιήσει τη χώρα ότι με την τρέχουσα πολιτική της είναι απίθανη η επίτευξη μιας τέτοιας μείωσης.
Οι Εργατικοί υποσχέθηκαν πολύ πιο φιλόδοξους στόχους, δηλαδή τη μείωση των εκπομπών κατά 45% ως το 2030 και την αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα στο 50% ως το 2030.
Ο συνασπισμός των Φιλελεύθερων δεν έχει ορίσει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, κάποιον στόχο για τις ΑΠΕ πέραν του 2020.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News