Η κυπριακή κυβέρνηση θα προβεί σε επίσημο διάβημα προς τη βρετανική κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις του βρετανού υπουργού Ευρώπης Αλαν Ντάνκαν περί αμφισβητούμενης κυριαρχίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου επισήμανε την Τετάρτη ότι κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς τη χώρα του. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει επιστολή στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
Νωρίτερα ο κ. Αναστασιάδης είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του βρετανού αξιωματούχου.
«Υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο Aλαν Ντάνκαν» τόνισε και σημείωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται οι συμπεριφορές του εν λόγω κυρίου». Σε ερώτημα αν είναι συμπεριφορές όπως αυτές που είχε o κ. Ντάνκαν «τύπου Κραν Μοντανά», ο κ. Αναστασιάδης απάντησε πως «βεβαιότατα ναι».
Πρόσθεσε ότι «η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες».
Οι δηλώσεις του υπουργού
Η επίμαχη παρέμβαση του σερ Αλαν Ντάνκαν έγινε την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων σε ερώτημα για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και στο πλαίσιο συζήτησης επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.
Ο βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους κάλεσε τους υπουργούς του Φόρεϊν Οφις να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να καλέσουν την Αγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.
Απαντώντας ο υπουργός χαρακτήρισε την ΑΟΖ της Κύπρου περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση», λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.
«Χθες [ενν. τη Δευτέρα]», είπε ο Ντάνκαν, «συναντήθηκα με τον τούρκο πρεσβευτή και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».
Στη συνέχεια ρωτήθηκε από τη φιλοκύπρια (όπως την χαρακτηρίζει ο «Φιλελεύθερος») βουλευτή των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς κατά πόσο συμφωνεί με την άποψή της ότι «θα ήταν αδύνατο να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τη συμφιλίωση και μια λύση εφόσον αυτή η τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου συνεχίζεται».
Ο υπουργός Ευρώπης απάντησε ότι προφανώς η βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τις όποιες εντάσεις να αποκλιμακώνονται και εποικοδομητικές συνομιλίες να αρχίζουν ξανά.
Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία πράττει τα μέγιστα ως εγγυήτρια δύναμη να παίξει το ρόλο της σε αυτό και εξέφρασε την ελπίδα «όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το θέμα να μπορέσουν να έρθουν μαζί και για ακόμα μία φορά να μιλήσουν σοβαρά για το πώς κάποιου είδους λύση μπορεί να επιτευχθεί».
Τι απαντά το Φόρειν Οφις
Εν τω μεταξύ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του επιχειρεί να διευκρινίσει τι εννοούσε ο υπουργός αν και επί της ουσίας δεν έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα ούτε να ανασκευάσει.
Η δήλωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών αρχίζει με επανάληψη της διατύπωσης του υπουργού Ευρώπης: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».
Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Φόρεϊν Οφις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News