Δεκαέξι σπίτια πουλήθηκαν την πρώτη ημέρα της δημοπρασίας για τις εγκαταλελειμμένες οικίες στη Σαμπούκα της Σικελίας. Ο δήμος είχε ορίσει τιμή εκκίνησης το… ένα ευρώ, όμως το φθηνότερο πουλήθηκε έναντι 1.000 ευρώ και το ακριβότερο, έναντι 25.000 ευρώ.
Από τη στιγμή που ο δήμος ανακοίνωσε αυτό το μέτρο για να ξαναδώσει ζωή στη μικρή πόλη, χιλιάδες επίδοξοι αγοραστές εμφανίστηκαν από όλο τον πλανήτη για να αγοράσουν ένα από τα ερειπωμένα σπίτια της Σαμπούκα, η οποία βρίσκεται μία ώρα έξω από το Παλέρμο.
Η τιμή εκκίνησης ήταν ίση με ένα εσπρέσο, όμως ο αγοραστής είχε την υποχρέωση να καταβάλει εγγύηση 5.000 ευρώ και να δώσει άλλα 15.000 ευρώ μέσα σε τρία χρόνια για την ανακαίνισή του ακινήτου.
Οπως λέει στην Guardian ο Τζουσέπε Κατσιόπο, αντιδήμαρχος της Σαμπούκα, «τα τηλέφωνα χτυπούσαν ασταμάτητα από Ρωσία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Νότια Αμερική, Ντουμπάι, Παναμά, Βρετανία και αλλού, ενώ μας έστειλαν και 100.000 email με ερωτήσεις».
Χιλιάδες άτομα επισκέφθηκαν τη Σαμπούκα για να δουν τα σπίτια από κοντά.
Εκτός από τη δημοπρασία της Τετάρτης, όπου πουλήθηκαν 16 σπίτια, άλλα 50 έχουν ήδη πωληθεί από ιδιώτες σε ξένους αγοραστές, κυρίως οικογένειες από τη Βρετανία, τη Ρωσία, τη Χιλή και το Ισραήλ.
«Δεν περιμέναμε τέτοια επιτυχία, είναι εκπληκτικό. Με όλες αυτές τις πωλήσεις, έχουμε βγάλει ένα εκατ. ευρώ. Είναι πραγματικός θησαυρός για μία μικρή πόλη σαν τη δική μας», λέει ο αντιδήμαρχος.
Μάλιστα, η πώληση των σπιτιών προκάλεσε το ενδιαφέρον του Discovery Channel, το οποίο αγόρασε ένα από τα σπίτια και το έδωσε προσωρινά στην ηθοποιό Λορέιν Μπράκο (γνωστή από τον ρόλο της ψυχολόγου στην σειρά «Σοπράνος»), για να μείνει εκεί ένα διάστημα και να το μεταμορφώσει σε σύγχρονη κατοικία για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ, που θα δείχνει την στρατηγική επιβίωσης της Σαμπούκα.
Η μικρή αυτή πανέμορφη πόλη της Σικελίας κάποτε είχε 9.000 κατοίκους, όμως έχουν απομείνει 5.000 λόγω της βιομηχανοποίησης, που έπληξε τους ντόπιους αγρότες.
Τον Ιανουάριο του 1968, ένας σεισμός κατέστρεψε μέρος της πόλης προκαλώντας την εγκατάλειψή της από πολλές οικογένειες.
Αλλες μικρές πόλεις και χωριά της Σικελίας και της Σαρδηνίας, παρακολουθούν το παράδειγμα της Σαμπούκα για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους και να μην εξαφανιστούν από τον χάρτη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News