621
Η ολόχρυση «Αμερική» του Μαουρίτσιο Κατελάν | (Guggenheim Museum 2016)

Ο καλλιτέχνης προτείνει: Τι θα λέγατε για μια ολόχρυση λεκάνη τουαλέτας;

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 10:45
Η ολόχρυση «Αμερική» του Μαουρίτσιο Κατελάν
|(Guggenheim Museum 2016)

Ο καλλιτέχνης προτείνει: Τι θα λέγατε για μια ολόχρυση λεκάνη τουαλέτας;

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 10:45

Η τουαλέτα είναι το μέρος όπου σύμφωνα με τη γνωστή ρήση, «ακόμη και ο βασιλιάς πάει μόνος του». Αν όμως αυτό που θα αντίκριζες πηγαίνοντας εκεί θα ήταν μία ολόχρυση λεκάνη 18 καρατίων, που θα έλεγες ότι είναι φτιαγμένη ειδικά για βασιλικές… ανάγκες;

Ο διάσημος εικαστικός Μαουρίτσιο Κατελάν, γνωστός για τα εκκεντρικά έργα του που παρεμβαίνουν με ενδιαφέροντα τρόπο στον χώρο αλλά και στην καθημερινότητά μας, αυτή τη φορά πηγαίνει στη Βρετανία για να αποδείξει πόσο στ’ αλήθεια χρηστική μπορεί να είναι μία καλλιτεχνική δημιουργία. Η ολόχρυση λεκάνη που δημιούργησε, λειτουργεί κανονικότατα, θα τοποθετηθεί σε κεντρικό περίοπτο χώρο και, ναι, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιεί!

Η ίντριγκα γύρω από τη μνημειώδη αυτή λεκάνη όμως, δεν σταματά εδώ – όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Το έργο έχει τον διόλου αδιάφορο τίτλο «America» (Αμερική) και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, όταν το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης το προσέφερε στον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ εκείνος είχε ζητήσει έναν πίνακα του Βαν Γκογκ.

Η Αμερική του Τραμπ είναι μία ολόχρυση, φαντεζί και πομπώδης τουαλέτα. Αν αυτό δεν είναι ένα από τα πιο εύστοχα πολιτικά σχόλια και μάλιστα, συνδεδεμένα με την τέχνη του 58χρονου ιταλού εικαστικού, τότε τι είναι;

Ενα από τα εκατοντάδες φωτομοντάζ που ανέβηκαν στο Twitter και παρουσίαζαν τον Τραμπ να περνά χρόνο καθισμένος στον χρυσό θρόνο του Κατελάν (Twitter)

Τώρα λοιπόν, ήρθε η σειρά της Βρετανίας να επανεκτιμήσει το έργο, το οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί -στην κυριολεξία με όλες τις απαραίτητες υδραυλικές εργασίες-, σε ένα μπάνιο στο Blenheim Palace του Οξφορντσαϊρ, κοντά σε ένα δωμάτιο μέσα στο οποίο είχε γεννηθεί ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να θαυμάσουν, αλλά και να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, μία εμπειρία που θα είναι πρωτόγνωρη ακόμη και για τους ευγενείς της οικογένειας των Μάρλμπορο, οι οποίοι απολαμβάνουν ζωή μέσα στη χλιδή στο συγκεκριμένο παλάτι, για περισσότερα από 300 χρόνια.

«Μπορεί να γεννήθηκα με ένα ασημένιο κουτάλι στο στόμα μου, αλλά ποτέ δεν αφόδευσα σε χρυσή τουαλέτα, οπότε το περιμένω πώς και πώς» δήλωσε ο Εντουαρντ Σπένσερ-Τσόρτσιλ, ο ετεροθαλής αδελφός του σημερινού Δούκα του Μάρλμπορο και ιδρυτής του Blenheim Art Foundation. Και συνεχίζοντας: «Θα είναι μία απολύτως χρηστική τουαλέτα».

Φυσικά θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας, ώστε όσοι την χρησιμοποιούν, να αισθάνονται ότι θα τους περιμένουν φρουροί απέξω. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρχει ουρά με σειρά προτεραιότητας, ή θα πρέπει να κάνεις… κράτηση για να καθίσεις στη βασιλική λεκάνη, εκεί όπου ακόμη και ο βασιλιάς πάει μόνος.

Υπάρχει επίσης το ερώτημα πόση ώρα θα μπορεί να περάσει κάποιος με τη χρυσή τουαλέτα. Ο χρόνος δεν είναι προκαθορισμένος, το σκεπτικό είναι, ούτε να βιαστεί κάποιος να τελειώσει από ό,τι έχει να κάνει, ούτε όμως και να το παρακάνει.

Οταν η τουαλέτα εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη το 2016, ο μέσος όρος αναμονής προκειμένου να χρησιμοποιήσεις τη χρυσή λεκάνη ήταν δύο ολόκληρες ώρες. Οι καθαρίστριες την απολύμαιναν κάθε 15 λεπτά. Υπολογίζεται ότι συνολικά την επισκέφθηκαν 100.000 άτομα, βγάζοντας χιλιάδες selfies και πλημμυρίζοντας το Twitter με χιούμορ αποχωρητηρίου.

Ο Κατελάν ολοκλήρωσε το έργο προτού ο Τραμπ ανέβει στην εξουσία, αλλά με τη λατρεία του πλανητάρχη στη χλιδή, την υπερβολή και τις κιτς χρυσές καρέκλες, οι συνειρμοί δεν άργησαν να γίνουν.

Οταν λοιπόν ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Γκούγκενχαϊμ να του δανείσει έναν πίνακα του Βαν Γκογκ για να διακοσμήσει τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Τραμπ, το Μουσείο φέρεται να αρνήθηκε, αντιπροτείνοντας τη χρυσή «Αμερική» του Κατελάν.

Οσο για την τοποθέτηση του συγκεκριμένου έργου απέναντι από το δωμάτιο όπου γεννήθηκε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο μακρινός συγγενής του, έχει να πει το εξής: «Είμαι σίγουρος ότι θα του φαινόταν πολύ αστείο. Οπως είναι γνωστό, είχε πολύ καυστικό χιούμορ και του άρεσε να βρίσκει μία ειρωνική και διασκεδαστική πτυχή σε καθετί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...