555
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ενώ ψηφίζει | REUTERS/Sergio Perez

Στροφή προς τα αριστερά ή τα δεξιά; Η Ισπανία μπροστά σε εκλογικό σταυροδρόμι

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2019, 13:27
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ενώ ψηφίζει
|REUTERS/Sergio Perez

Στροφή προς τα αριστερά ή τα δεξιά; Η Ισπανία μπροστά σε εκλογικό σταυροδρόμι

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2019, 13:27

Μπροστά στην αναβίωση της άκρας Δεξιάς ως υπολογίσιμης εκλογικής και κοινοβουλευτικής δύναμης, τέσσερις και πλέον δεκαετίες από τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, βρίσκονται οι Ισπανοί.

Ημέρα πρόωρων εκλογών σήμερα Κυριακή και τα προγνωστικά φέρνουν πρώτο το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, αλλά χωρίς δυνατότητα αυτοδυναμίας.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 9:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και θα τελειώσει στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 στην Ελλάδα). Περισσότερα από 36 εκατ. Ισπανοί καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα Βουλή αλλά και τη νέα Γερουσία της χώρας.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η επόμενη ημέρα θα βρει τη χώρα αφενός με την ακροδεξιά εγκατεστημένη και στην Βουλή – το κόμμα Vox ήδη έχει παρουσία στην Ανδαλουσία με ποσοστό 11%.

Από την άλλη, το άτυπο μέτωπο των Σοσιαλιστών με το Podemos αναμετράται με αυτό της Κεντροδεξιάς (Λαϊκό Κόμμα και Ciudadanos) για τις περισσότερες πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Πάμπλο Κασάδο του Λαϊκού Κόμματος // REUTERS/Rafael Marchante
Ο Πέδρο Ριβέρα των Ciudadanos // REUTERS/Albert Gea

Ο Πέδρο Σάντσεθ δεν αναμένεται να κερδίσει παρά 120-130 έδρες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μακράν της απόλυτης πλειοψηφίας των 176 εδρών. Θα είναι συνεπώς υποχρεωμένος να αναζητήσει συμμαχίες με τη ριζοσπαστική Αριστερά των Podemos, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες, και με περιφερειακά κόμματα, μεταξύ των οποίων οι καταλανοί υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που τον Ιούνιο υποστήριξαν την άνοδό του στην εξουσία.

Ει δυνατόν, ο Σάντσεθ θα προτιμούσε να αποφύγει τα μικρά κόμματα καθώς η Δεξιά δεν έχει πάψει να τον κατηγορεί πως τα βρήκε με τους «εχθρούς της Ισπανίας» και πως αυτοί οι ίδιοι αυτονομιστές είναι που τον υποχρέωσαν να συγκαλέσει αυτές τις πρόωρες εκλογές αρνούμενοι να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos // REUTERS/Juan Medina
Ο Σαντιάγο Αμπασκάλ του Vox στο εκλογικό κέντρο // REUTERS/Javier Barbancho

Το σενάριο μιας συμμαχίας με τους Ciudadanos, κάτι που ήδη επιχειρήθηκε χωρίς επιτυχία το 2016, δεν έχει αποκλεισθεί ξεκάθαρα από τον Σάντσεθ. Εστω κι αν ο Άλμπερτ Ριβέρα, ο επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος, υπογράμμισε και πάλι την Παρασκευή πως η «εκδίωξη» του σοσιαλιστή πρωθυπουργού αποτελεί «εθνική επείγουσα ανάγκη».

Το Κοινοβούλιο των 350 εδρών αναμένεται λοιπόν ότι θα είναι περισσότερο κατακερματισμένο και πολωμένο παρά ποτέ με νωπή την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

«Η επιτυχία ή η αποτυχία της Αριστεράς και της Δεξιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο πολλοί από εκείνους που συνήθως απέχουν, αυτή τη φορά θα αποφασίσουν να προσέλθουν στις κάλπες» παρατηρεί η εφημερίδα El Pais. Οι έρευνες τοποθετούν το ποσοστό συμμετοχής μεταξύ του 67% και του 75%.

Αγνωστη παράμετρος στην εξίσωση των εκλογών είναι το ποιο κόμμα θα έρθει τρίτο: Θα είναι οι αριστεροί Podemos, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos η το ακροδεξιό Vox;

Για το διακύβευμα της επόμενης ημέρας, η καταλανική El Periodico De Catalunya επισημαίνει ότι «οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν εάν η Ισπανία θα είναι μια σοσιαλδημοκρατική, φιλοευρωπαϊκή και φεμινιστική χώρα, αν θα δεχτεί με θάρρος ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για περιόδους αβεβαιότητας και ότι δεν υπάρχουν τείχη που να μας προστατεύουν από τις προκλήσεις που υπάρχουν παγκοσμίως. Ή αν οι Ισπανοί θα προτιμήσουν να ψηφίσουν υπό τον φόβο των αλλαγών στην ταυτότητά τους, τις παραδόσεις, την ασφάλεια με ένα όπλο κάτω από το μαξιλάρι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...