Η ΔΕΗ δεν πρόκειται, φυσικά, να κλείσει. Όχι επειδή δεν πρέπει, αλλά επειδή δεν μπορεί, δεν γίνεται. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τη στηρίξει, προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργειακή χρεοκοπία της χώρας. Με άλλα λόγια, οι φορολογούμενοι θα κληθούν για άλλη μία φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Μετά το τρίτο μνημόνιο, πλησιάζει η ώρα της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τη ΔΕΗ με καθαρά κέρδη που προσέγγιζαν τα 90 εκατ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Τέσσερα χρόνια μετά, τα οικονομικά στοιχεία προκαλούν σοκ. Η χρήση του 2018 έκλεισε με ζημίες ύψους 542 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 127,6 εκατ. ευρώ το 2017. Αν συμπεριληφθούν και οι διακοπτόμενες δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν τις προς πώληση μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης, τότε οι συνολικές ζημίες του 2018 ανέρχονται στα 903,7 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις της εταιρείας προς τρίτους φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση μόλις τα 300 εκατ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας απειλείται με κατάρρευση. Πλέον το παραδέχεται και ο καλύτερος φίλος του Τραμπ, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που ισχυρίζεται ότι δεν υφίσταται θέμα κλιματικής αλλαγής και συνεπώς η ΔΕΗ δύναται να συνεχίσει με λιγνίτη.
Για ποιο λόγο συνέβη αυτό; Είναι απλό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ματαίωσε το σχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ» και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Αυτό το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία μίας μικρότερης, υγιούς εταιρείας, η οποία θα όδευε προς ιδιωτικοποίηση. Τελικά η κυβέρνηση επέλεξε να πατήσει σε δύο βάρκες με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να πουλάει ρεύμα στους ανταγωνιστές της σε τιμές κόστους, ενώ η ίδια αδυνατεί να εισπράξει οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ταυτόχρονα η ενεργειακή ταυτότητα της χώρας φέρει το αποτύπωμα του «ξεπερασμένου» λιγνίτη, ενώ οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντιμετωπίζουν είτε νομικά, είτε χωροταξικά προβλήματα. Υποτίθεται ότι μέχρι το 2050 τα φουγάρα του λιγνίτη θα πρέπει να έχουν σβήσει σε όλη την Ευρώπη.
Πώς μπορεί να σωθεί η ΔΕΗ; Σύμφωνα με έκθεση της McKinsey, μέσα στα επόμενα χρόνια οφείλει να αυξήσει τα λειτουργικά της κέρδη κατά 500 εκατ. ευρώ, να μειώσει το προσωπικό της κατά 2.000 άτομα, να αυξήσει τις τιμές πώλησης ρεύματος και να καταργήσει τις εκπτώσεις σε ειδικές κατηγορίες πελατών. Δηλαδή, ακριβότερο ρεύμα, εθελουσία έξοδο προσωπικού και τέλος σε κοινωνικά τιμολόγια ή ασύμφορες, για τα οικονομικά της, ρυθμίσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση κάθεται και χαζεύει τη ΔΕΗ να καταρρέει. Η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας πάει για φούντο και εμείς ασχολούμαστε αν έχει νεοφιλελεύθερη ατζέντα ο Μητσοτάκης. Είναι, άλλωστε, ένα πρόβλημα το οποίο ο Τσίπρας θα αφήσει ως νάρκη στο κατώφλι του Μαξίμου. Και μετά, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης θα είναι πολύ εύκολο να καταγγείλει τους ανάλγητους που αφήνουν εργαζόμενους στον δρόμο και αυξάνουν την τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News