376
Από αριστερά: Λίλι Τόμλιν, Ντόλι Πάρτον, Τζέιν Φόντα στην ταινία του 1980 «9 με 5», που σκιαγραφεί με εύστοχο τρόπο πόσο δυσκολεύονται οι γοητευτικές γυναίκες να θεωρηθούν αξιόπιστες στον εργασιακό τους χώρο | 20th Century Fox

Είσαι όμορφη και θες να διοικείς; Θα δυσκολευτείς!

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2019, 07:00
Από αριστερά: Λίλι Τόμλιν, Ντόλι Πάρτον, Τζέιν Φόντα στην ταινία του 1980 «9 με 5», που σκιαγραφεί με εύστοχο τρόπο πόσο δυσκολεύονται οι γοητευτικές γυναίκες να θεωρηθούν αξιόπιστες στον εργασιακό τους χώρο
|20th Century Fox

Είσαι όμορφη και θες να διοικείς; Θα δυσκολευτείς!

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2019, 07:00

Το δημοσίευμα των New York Times αρχίζει με μία ατάκα από συνέντευξη της ηθοποιού Χάλι Μπέρι: «Να σας πω κάτι; Το ότι με θεωρούσαν όμορφη, δεν με γλίτωσε από τίποτα στη ζωή. Ούτε από πόνο ψυχής, ούτε από προβλήματα».

Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι ωραίες γυναίκες περιδιαβαίνουν τον κόσμο με τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρει η ομορφιά τους. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό δεν είναι αλήθεια. Τώρα μάλιστα, υπάρχει και μία πανεπιστημιακή έρευνα για να στηρίξει το γεγονός ότι οι ωραίες -τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με το εργασιακό περιβάλλον- δεν είναι οι ευνοούμενες αυτού του κόσμου.

Σύμφωνα λοιπόν με νέα στοιχεία από το Washington State University, οι γοητευτικές εργαζόμενες που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία, θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστες, λιγότερο ειλικρινείς και αξίζουν να απολυθούν περισσότερο, σε σύγκριση με άλλες γυναίκες, που δεν κάνουν ιδιαίτερη αίσθηση με την εξωτερική τους εμφάνιση. Οι επικεφαλής της έρευνας το ονομάζουν «το φαινόμενο της femme fatale», με τον συγκεκριμένο όρο, «μοιραία γυναίκα», να παραπέμπει σε εκείνες που είναι ταυτόχρονα ταλαντούχες στο να χειραγωγούν και να αποπλανούν.

«Οι εξαιρετικά γοητευτικές γυναίκες μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνες» τονίζει η Λία Σέπαρντ, μέλος της επιστημονικής ομάδας που δούλεψε για την έρευνα. Υποστηρίζει επίσης, πως όταν κάποιος υποτιμά μία ωραία γυναίκα σε σχέση με τις εργασιακές της ικανότητες, στην πραγματικότητα, πίσω από τις πράξεις του κρύβονται αρχέγονοι φόβοι όπως σεξουαλική ανασφάλεια και ζήλια.

Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί τομείς, στους οποίους οι ωραίες γυναίκες, κάθε άλλο παρά ωφελούνται λόγω της ομορφιάς τους. «Εξελικτικά, οι γυναίκες βελτίωναν και βελτιώνουν την εμφάνισή τους προκειμένου να προσελκύσουν τους ερωτικούς τους συντρόφους, βλέποντας παράλληλα ανταγωνιστικά τις άλλες γοητευτικές γυναίκες. Οι άνδρες, με τη σειρά τους, νιώθουν έλξη για τις γοητευτικές γυναίκες, όμως ταυτόχρονα ανησυχούν, ότι επειδή ακριβώς είναι όμορφες, δεν θα τους είναι πιστές» σημειώνει η Σέπαρντ.

Αυτά τα βαθιά, πρωτόγονα ένστικτα, έχουν αντίκτυπο ως σήμερα, σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Προκαλούν συναισθήματα ζήλιας και καχυποψίας, τόσο από τη μεριά των ανδρών, όσο και των γυναικών, ότι η ωραία του γραφείου «έχει χρησιμοποιήσει τη σεξουαλικότητά της για να πάρει προαγωγή, να έχει καλύτερη μεταχείριση«, κτλ, κτλ.

Και κάπως έτσι, μία ωραία γυναίκα καλείται να διανύσει διπλάσια απόσταση προκειμένου να αποδείξει την αξία της, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων της και να αποδείξει ότι τίποτα δεν της έχει χαριστεί απλόχερα, εκτός από το όμορφο παρουσιαστικό της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...