Το έχουμε συνηθίσει πλέον. Σε κάθε καταστροφή, κάθε τραγωδία ή τρομοκρατική ενέργεια εμφανίζεται ένα κύμα ψεύτικων ειδήσεων, υπερβολών και παρανοήσεων που συσκοτίζουν τα πράγματα και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη.
Το Buzzfeed εντόπισε μια σειρά από τα πιο χαρακτηριστικά ψέματα που άρχισαν να κυκλοφορούν από τις πρώτες στιγμές της τραγωδίας το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ακόμη δεν γνωρίζαμε πολλά.
«Η φωτιά ήταν εμπρησμός» έγραψε το InfoWars του σεσημασμένου ακροδεξιού συνωμοσιολόγου Αλεξ Τζόουνς. Η μόνη απόδειξη του σάιτ ήταν ένα tweet που αργότερα σβήστηκε από κάποιον που ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει τι συνέβη.
Ναι αλλά μήπως οι μουσουλμάνοι αντιδρούν με γελαστές φατσούλες στα κοινωνικά δίκτυα στην είδηση της πυρκαγιάς; Ξανά το Infowars σπεύδει να χρησιμοποιήσει σαν «απόδειξη» ένα βίντεο για το οποίο δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι σχετίζεται με την πυρκαγιά. Πηγή των ισχυρισμών άλλος ένας ακροδεξιός, γράφει το Buzzfeed.
Παρόμοιας λογικής είναι και ένα βίντεο με έναν άνδρα που υποτίθεται ότι φωνάζει «Αλλάχ ου ακμπάρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος») ενώ καίγεται η εκκλησία. Η έρευνα του Buzzfeed δείχνει ότι είναι πλαστό.
Το «λάθος» του YouTube
Το βράδυ της τραγωδίας στο Παρίσι, το YouTube μετέδωσε κατά λάθος εικόνες από την πυρκαγιά στην Νοτρ Νταμ, οι οποίες συνοδεύονταν από ενημερωτικό κείμενο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.
Την ώρα που συνέρρεαν στο YouTube απευθείας εικόνες από την πυρκαγιά στο εμβληματικό μνημείο στο Παρίσι, το κείμενο που συνόδευε ορισμένα βίντεο στο YouTube παρέπεμπε σε καταχώριση της εγκυκλοπαίδειας Britannica για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ το 2001.
Η λάθος παραπομπή αποσύρθηκε στη συνέχεια.
Για να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση, το YouTube μεταδίδει από πέρυσι συνδέσμους που επιτρέπουν να εντάξει ο θεατής μια πληροφορία σε ένα πλαίσιο. Τους συνδέσμους αυτούς τους παραθέτει κάτω από βίντεο που περιέχουν πιθανόν αμφισβητούμενο περιεχόμενο.
Αλλοι άρχισαν να αναπαράγουν ένα άρθρο του 2016 σαν σημερινό. Τότε είχε βρεθεί κοντά στην εκκλησία ένα αυτοκίνητο με μπιτόνια βενζίνη και χαρτιά στα αραβικά. Το γεγονός όμως είναι άσχετο με τη χθεσινή πυρκαγιά.
Στην πορεία εμφανίστηκαν μέχρι και νεόκοποι λογαριασμοί στο Twitter που υποτίθεται ότι μετέδιδαν πληροφορίες από το CNN ή από το αμερικανικό Fox. Και οι δύο συγκεκριμένοι απενεργοποιήθηκαν από το Twitter.
Από σύγχυση ή από άγνοια πολλοί άρχισαν να αναμεταδίδουν παλιές φωτογραφίες από άλλους, παραπλήσιας αρχιτεκτονικής, ναούς. Υπάρχουν στη Γαλλία πολλοί ναοί με το όνομα Notre Dame, κάποιοι από τους οποίους είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οχι όμως και η Νοτρ Νταμ στο Παρίσι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News