Οι εικόνες προκαλούν θλίψη, έναν κόμπο στον λαιμό. Την έχεις δει στο σινεμά, στις καρτ ποστάλ, την έχεις ακούσει σε τραγούδια, είναι δικό σου κτήμα και ας ζεις σε μια γωνιά των Βαλκανίων, ενώ αυτή δεσπόζει στην Πόλη του Φωτός.
Οταν είδαμε τις πρώτες εικόνες στους υπολογιστές μας, ήταν κάτι σαν την 11η Σεπτεμβρίου χωρίς τρομοκράτες και αεροπλάνα. Και οι κάτοικοι στο Παρίσι ένοιωσαν σαν τους Νεοϋορκέζους το 2001.
Η Παναγία των Παρισίων, η θρυλική Νοτρ Νταμ, το σύμβολο του Παρισιού τυλίχθηκε στις φλόγες. Η υπέροχη στέγη της κατέρρευσε σε ζωντανή μετάδοση. Πυκνοί καπνοί, πανικός, ένας πύρινος εφιάλτης, sous le ciel de Paris. Και όλα αυτά τη Μεγάλη Δευτέρα των Ρωμαιοκαθολικών…
Η μεγάλη πυρκαγιά στον εμβληματικό καθεδρικό ναό του 13ου αιώνα ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας, μάλλον από ατύχημα κατά τις εργασίες ανακαίνισης του μνημείου.
Η περιοχή εκκενώθηκε, ενώ μέχρι αργά το βράδυ σε εξέλιξη βρισκόταν μια χωρίς προηγούμενο επιχείρηση της πυροσβεστικής, στην οποία συμμετείχαν 500 πυροσβέστες –τουλάχιστον ένας είναι σοβαρά τραυματίας.
Η κατάσταση ήταν δραματική, μια ανείπωτη τραγωδία. Στις 23:00 (ώρα Ελλάδος) η πυροσβεστική δήλωσε ότι «δεν είναι σίγουρη» ότι η φωτιά που μαινόταν μπορούσε να αναχαιτιστεί.
«Ολα καταρρέουν», είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο, την ώρα που η στέγη φλεγόταν ακόμη. O αγώνας είχε επικεντρωθεί στη σωτηρία των θησαυρών στο εσωτερικό του ναού: πίνακες, υαλογραφίες, ιερά κειμήλια έπρεπε να φυγαδευτούν μακριά από τις φλόγες.
Επρεπε να φτάσουμε στις 5 π.μ. της Τρίτης (Μεγάλης Τρίτης για τους Ρωμαιοκαθολικούς) για να ανακοινώσει ο στρατηγός Ζαν-Κλοντ Γκαλέ, επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούσαν στο πεδίο, ότι η φωτιά τέθηκε επιτέλους υπό έλεγχο. Από το υπουργείο Εσωτερικών, ο γενικός γραμματέας Λοράν Νούνιεζ ανέφερε ανακουφισμένος ότι το κτίριο σώθηκε.
«Αποφύγαμε το χειρότερο αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι η μάχη κερδήθηκε ολοκληρωτικά» είπε από την πλευρά του πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Η Νοτρ Νταμ είναι η εκκλησία του γαλλικού έθνους και αυτή κάηκε.
Η πυρκαγιά κατέστρεψε σύμβολα του γαλλικού αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού…
Εξαιτίας της πυρκαγιάς το εντυπωσιακό βέλος, η κορυφή του κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων, κατέρρευσε.
Το Ιλ ντε λα Σιτέ, η νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα όπου βρίσκεται η Παναγία των Παρισίων, εκκενώθηκε αργά το βράδυ, μετέδωσε το Reuters.
Τα βίντεο και οι εικόνες που αναρτήθηκαν γρήγορα στο Διαδίκτυο έδειχναν τις φλόγες που κατέκαψαν το πάνω μέρος του καθεδρικού ναού με τον καπνό να σηκώνεται στον ουρανό του Παρισιού.
Η ζωή της χώρας διακόπηκε. Κάτοικοι και τουρίστες στάθηκαν βουβοί μπροστά στο κακό.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε ένα προγραμματισμένο διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό για τις μεταρρυθμίσεις και τον εθνικό διάλογο και έσπευσε στο σημείο της καταστροφής.
Αργότερα το βράδυ είπε: «Θα ξαναχτίσουμε τη Νοτρ Νταμ όλοι μαζί, θα απευθυνθούμε στα μεγαλύτερα ταλέντα».
Οι κάτοικοι στο Παρίσι βγήκαν στους δρόμους κλαίγοντας. Ηταν ένα χτύπημα στην ψυχή της πόλης, η οποία έχει ως σύνθημά της τη λατινική φράση «Fluctuat nec mergitur» — «κλυδωνίζεται, αλλά δεν καταποντίζεται». «Η ιστορία μας γίνεται στάχτη» έλεγαν…
Αργότερα πολλοί έσπευσαν στην περιοχή και έψαλλαν το «Ave Maria»…
Mourning crowd sings 'Ave Maria' outside Notre Dame cathedral amid devastating fire. https://t.co/9Ytieeecql pic.twitter.com/lCuXXNY7PK
— ABC News (@ABC) April 15, 2019
Η γενική εισαγγελέας έδωσε εντολή άμεσης διεξαγωγής έρευνας για τα αίτια αυτής της καταστροφής.
Επισήμως δεν έγινε γνωστό το αίτιο της μεγάλης πυρκαγιάς —άλλωστε ένα πόρισμα για μια καταστροφή τέτοιας κλίμακας αργεί. Ωστόσο πηγές από τη γαλλική πυροσβεστική υπηρεσία ανέφεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα, η φωτιά ξεκίνησε σε σημείο που διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης.
Και η αστυνομία του Παρισιού εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για ατύχημα.
Τα γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τα έργα ανακατασκευής του ναού είχαν κοστολογηθεί με το ποσό των έξι εκατ. ευρώ και είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2018.
Ο 850 χρόνων ναός κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω μη επαρκούς συντήρησης.
Πέρυσι, συγκεντρώθηκαν χρήματα για την ανακατασκευή του, η οποία ξεκίνησε στους εσωτερικούς χώρους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος.
Με το που έγινε γνωστή η πυρκαγιά ο Μακρόν έγραψε στο Twitter: «Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη θλίψη για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας».
Notre-Dame de Paris en proie aux flammes. Émotion de toute une nation. Pensée pour tous les catholiques et pour tous les Français. Comme tous nos compatriotes, je suis triste ce soir de voir brûler cette part de nous.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 15 Απριλίου 2019
Για την πυρκαγιά έκανε ανάρτηση στο Twitter και η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό. «Μία τρομερή φωτιά είναι σε εξέλιξη στην Παναγία των Παρισίων. Οι πυροσβέστες προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο. Εχουμε κινητοποιηθεί σε συνεργασία με την αστυνομία. Καλώ όλους να σεβαστούν την περίμετρο ασφαλείας», έγραψε.
Un terrible incendie est en cours à la cathédrale Notre-Dame de Paris. Les @PompiersParis sont en train de tenter de maîtriser les flammes. Nous sommes mobilisés sur place en lien étroit avec le @dioceseParis. J’invite chacune et chacun à respecter le périmètre de sécurité. pic.twitter.com/9X0tGtlgba
— Anne Hidalgo (@Anne_Hidalgo) 15 Απριλίου 2019
«Τόσο φρικτό να βλέπεις την τεράστια πυρκαγιά στον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων. Ίσως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ιπτάμενες υδροφόρες για να τη σβήσουν. Πρέπει να δράσουν γρήγορα!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
So horrible to watch the massive fire at Notre Dame Cathedral in Paris. Perhaps flying water tankers could be used to put it out. Must act quickly!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 15 Απριλίου 2019
Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού.
Περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον εμβληματικό καθεδρικό ναό που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.
Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας.
Ο ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα.
Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης.
Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον ομότιτλο με τον ναό μυθιστόρημα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News