«Για την υπογραφή της σύμβασης 8002 μεταξύ της Siemens και του ΟΤΕ, το 1997, διατέθηκαν σε παράνομες αμοιβές κρατικών αξιωματούχων 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκτασή της, το 2001, άλλα 19 εκατομμύρια», είπε τη Δευτέρα, η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελένη Σκεπαρνιά.
Μετά από δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, η δίκη για το σκέλος της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων της Siemens», που αφορά την σύμβαση της γερμανικής εταιρίας με τον ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση των κέντρων του, οδεύει στην ολοκλήρωσή της με τη σημερινή αγόρευση της εισαγγελέως έδρας για τους 60 κατηγορούμενους, πρώην στελέχη της μητρικής και της θυγατρικής εταιρείας του ΟΤΕ και άλλων, που ενεπλάκησαν στη διακίνηση παράνομων αμοιβών.
Η κυρία Σκεπαρνιά, στην αγόρευσή της για την υπόθεση, αναφέρθηκε στην εισαγωγή της πρότασής της στο ιστορικό της υπόθεσης «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας, που, όπως είπε, επικαλούμενη πλήθος εγγράφων της γερμανικής δικογραφίας, από το 1980 μεριμνούσε ώστε μέσω δωροδοκιών να αυξάνει τις πωλήσεις της ανά τον κόσμο. Αναφέρθηκε, επίσης, λεπτομερώς στους τρόπους που λειτουργούσε η εταιρία, προκειμένου οι δωροδοκίες να φτάνουν στους αποδέκτες τους.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, από έγγραφο της μητρικής εταιρείας τον Ιανουάριο του 1998, προκύπτει ότι για τη σύμβαση 8002 συμφωνήθηκε να διατεθούν σε παράνομες πληρωμές 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκταση της σύμβασης, το 2001, διατέθηκαν επιπλέον 19 εκατομμύρια μάρκα. Τα ποσά αυτά, όπως είπε η εισαγγελέας, αντιστοιχούν στο 8% της αρχικής και στο 8,5% της επέκτασης της σύμβασης 8002 επί του κόστους του έργου.
Το ποσό της «μίζας», σύμφωνα με την εισαγγελέα, επιβάρυνε την επίμαχη σύμβαση κατά 69 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που προσδιόρισε και ως αντίστοιχη ζημιά του Δημοσίου.
Η εισαγγελέας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους τρόπους των «μαύρων πληρωμών», σε εμβάσματα που πέρασαν μέσα από εταιρείες off shore και εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και σε μετρητά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη, από το 1980 έως το 2006».
«Στην Ελλάδα, οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση», ανέφερε η κυρία Σκεπαρνιά, συμπληρώνοντας πως μέχρι την 2008, η Siemens φαίνεται να έδινε ανά έτος για διάφορα έργα στη χώρα, 15 εκατομμύρια ευρώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News