To Βrexit μπορεί να αναστραφεί, εκτίμησε ο… «ειδικός» στις ανατροπές του είδους (βλ. δημοψήφισμα 2015) Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίσουν για το θέμα του Brexit αναλογιζόμενοι την ιστορική και πολιτική τους ευθύνη και όχι με βάση το θυμικό και στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ μίας πιο μακράς παράτασης της διαδικασίας του Brexit, μέχρι τον Μάρτιο του 2020.
Μία τέτοια παράταση, πρόσθεσε, σημαίνει πως η Ευρώπη θα μπορέσει κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί απερίσπαστη με τα σημαντικά ζητήματα της ΕΕ, όπως η νέα ηγεσία στα θεσμικά όργανα, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η διεύρυνση κ.ά..
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας σημείωσε απευθυνόμενος στους εταίρους της ΕΕ πως αν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, τότε η χώρα θα αναγκαστεί να πάει σε ευρωεκλογές.
«Αυτό», υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός, «θα είναι η μεγαλύτερη ήττα των Brexiteers (υπέρμαχων του Brexit) και ίσως να αποτελέσει ακόμα και την αρχή του τέλους για το Brexit», για να θέσει στη συνέχεια το ρητορικό ερώτημα ποιος είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να ενισχύσει ή να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα;
Αγνωστο παραμένει αν μοιράστηκε με τους ευρωπαίους εταίρους την εμπειρία και «εξειδίκευσή» του σε μεθόδους ανατροπής αποτελεσμάτων δημοψηφισμάτων, όπως η μετατροπή του 61,2% του «Οχι» σε «ΝΑΙ», στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.
Κατά την παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την επιβολή ισχύος , ενώ αντίθετα υπήρξε πάντοτε πεδίο εξεύρεσης κοινού τόπου μέσα από συναινέσεις και ευελιξία.
Μίλησε για ανάγκη «αποδραματοποίησης» του Brexit και παρατήρησε ότι υπάρχει μια πιεστική προθεσμία, οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τότε, θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ήττα των οπαδών του Brexit και ίσως ακόμα και την αρχή του τέλους για το ίδιο το Brexit, σημείωσε.
Υπογράμμισε τέλος πως δεν μπορεί να παραβλέπεται το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου εκδηλώνεται τόσο μαζικό κίνημα υπέρ της ΕΕ, με έξι εκατομμύρια υπογραφές και χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν, ενώ, αντιθέτως, σε πολλά άλλα κράτη-μέλη εκδηλώνονται μόνο κινήματα εναντίον της ΕΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News