1080
Μέι και Γιούνκερ λίγο πριν την συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο, μετά τη συνάντησή τους στις 13 Μαρτίου | Reuters

Brexit: Αναβολή μέχρι τέλος του έτους θα προσφέρει η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2019, 20:08
Μέι και Γιούνκερ λίγο πριν την συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο, μετά τη συνάντησή τους στις 13 Μαρτίου
|Reuters

Brexit: Αναβολή μέχρι τέλος του έτους θα προσφέρει η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2019, 20:08

Την αναβολή του Brexit μέχρι το τέλος του 2019 φέρονται να προσφέρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στην Τερέζα Μέι, η οποία ως γνωστόν επιθυμεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου.

Όπως μεταδίδουν Guardian και Bloomberg που επικαλούνται πηγές στις Βρυξέλλες, η προσφορά για μακρά παράταση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Τετάρτη, κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες.

Υπέρμαχος από πλευράς ΕΕ για την εκδοχή είναι ως γνωστόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Η ΕΕ θα πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο στο Λονδίνο για να διευθετήσει το Brexit, αλλά η Βρετανία θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη για το πως σχεδιάζει να το κάνει», δήλωσε την Τρίτη ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ.

«Είναι προς το συμφέρον των Ολλανδών να αποφύγουν ένα σκληρό Brexit και αν απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο», είπε ο Μπλοκ στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στις συνομιλίες με τους ομολόγους του της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Πραγματικά ελπίζω το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει μια λύση για να αποφύγει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ελπίζουμε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου για το πως να αποφύγουμε αυτό το Brexit χωρίς συμφωνία», κατέληξε.

Τα περισσότερα κράτη μέλη τάσσονται υπέρ μίας παράτασης έως τα τέλη του τρέχοντος έτους ή ακόμη και έως τον Μάρτιο του 2020, ενώ άλλα κράτη με πρώτη τη Γαλλία την οποία επισκέπτεται σήμερα η Τερέζα Μέι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δοθεί τόσο μεγάλη παράταση στο Λονδίνο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ ξεκαθάρισε ότι «η βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει έναν σαφή και αξιόπιστο τρόπο για έξοδο από το χάος για να δεχτεί το Παρίσι μια ακόμη παράταση».

«Πρέπει να υπάρξει σαφήνεια για τον λόγο που χρειάζεται η καθυστέρηση και για το πώς τελικά θα διευκολυνθεί μια συμφωνία», δήλωσε ο Λε Μερ στον τηλεοπτικό σταθμό Franceinfo.

Η Αυστρία και η Ισπανία συντάσσονται με το Παρίσι, θεωρώντας ότι μια μακράς διάρκειας παραμονή θα δώσει τη δυνατότητα στο Λονδίνο να παρεμβαίνει στις υποθέσεις της κοινότητας, γεγονός που σημείωσε πρόσφατα και ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου για τη διαπραγμάτευση του Brexit, Γκι Φερχόφσταντ.

Ο Φερχόφσταντ μάλιστα επικαλέστηκε ένα tweet του επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών στο κόμμα των Συντηρητικών Τζέικομπ Ρις-Μογκ ο οποίος είπε ότι αν η Βρετανία «αναγκαστεί» να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα στην ΕΕ, τότε θα πρέπει να μπλοκάρει πρωτοβουλίες υπέρ της ενοποίησης όπως ο ευρωστρατός.

To επίμαχο tweet του Ρις-Μογκ

«Προτιμώ μια συμφωνία. Αλλά η Τερέζα Μέι θα πρέπει να μας εκθέσει τους λόγους που επιθυμεί την καθυστέρηση και αυτοί οι λόγοι θα πρέπει να είναι αξιόπιστοι», κατέληξε ο Φερχόφσταντ.

Σε Παρίσι και Βερολίνο η Μέι αναζητώντας στήριξη

Την ίδια ώρα η Τερέζα Μέι θα βρεθεί σήμερα στο Βερολίνο και στο Παρίσι μία ημέρα πριν από την έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, όπου θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ηγέτες αναβολή του Brexit για να αποφευχθεί μία αιφνίδια και βίαιη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχικά, η έξοδος είχε προγραμματισθεί για τις 29 Μαρτίου και στην συνέχεια το διαζύγιο παρατάθηκε μέχρι τις 12 Απριλίου. Αλλά αφού δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας εξόδου που διαπραγματεύθηκε και συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τερέζα Μέι αναγκάζεται να ζητήσει δεύτερη αναβολή του Brexit, μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Το αίτημά της, που θα εξετασθεί αύριο κατά την διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, θα πρέπει να γίνει δεκτό ομοφώνως από τους 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τον λόγο αυτόν, η βρετανίδα πρωθυπουργός, αναζητώντας στηρίγματα, θα συναντηθεί σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο και στην συνέχεια με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Αναβολή του Brexit μέχρι τις αρχές του 2020 θεωρεί πιθανή η Καγκελάριος Μέρκελ

Αναβολή του Brexit για μερικούς μήνες, ίσως και μέχρι τις αρχές του 2020, θεωρεί «πιθανή» η Άγγελα Μέρκελ. Αυτό μεταφέρουν βουλευτές που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ότι δήλωσε η καγκελάριος, η οποία νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Μέρκελ μετέφερε στην συνεδρίαση και την διαβεβαίωση της κυρίας Μέι ότι η Βρετανία διατηρεί τα δικαιώματα και της υποχρεώσεις του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο παραμένει σε αυτήν. Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η συντεταγμένη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε..

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Muenchner Merkur», η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η θέση του βρετανικού Κοινοβουλίου να μην επιτρέψει ένα «άτακτο» Brexit «πρέπει να θεωρηθεί θησαυρός, τον οποίο πρέπει να στηρίξουμε», ενώ η Sueddeutsche Zeitung μεταδίδει ότι η ίδια η Καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης νέας προθεσμίας (“flextension”). Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο., πολλοί βουλευτές εξέφρασαν επιφύλαξη για το ενδεχόμενο αναβολής του Brexit, ενώ άλλοι κατανόηση για την ανάγκη να δοθεί στην Βρετανία λίγος ακόμη χρόνος. «Πρέπει να φανούμε κάπως πιο γενναιόδωροι σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς που αφορούν τις διαδικασίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο., Γιούργκεν Χαρτ (CDU).

Ο επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκούντερ Κρίχμπάουμ (CDU) δήλωσε, σύμφωνα με την Merkur, ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουμε ένα ‘σκληρό’ Brexit», προειδοποιώντας ταυτόχρονα για το ενδεχόμενο η Ε.Ε. να κάνει με το Brexit «εισαγωγή κινδύνων». Στην ίδια γραμμή, η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της CDU/CSU Κάτια Λάικερτ (CDU) επισήμανε ότι ένα «σκληρό» Brexit θα κόστιζε στις εναπομείνασες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 500 εκατομμύρια στην Γερμανία. Το επόμενο έτος, το συνολικό αυτό κόστος θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτίμησε η ίδια.

Ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, μιλώντας στην SZ, τάχθηκε κατά μιας ενδεχόμενης μεγαλύτερης παράτασης, καθώς, όπως είπε, «κατά πάσα πιθανότητα αυτή η παράταση δεν θα συνδέεται με την υποχρέωση διενέργειας ευρωεκλογών ή νέου δημοψηφίσματος», ενώ, λόγω της εσωτερικής πίεσης που θα δεχθεί η κυρία Μέι, στο τέλος η Ε.Ε. θα βρεθεί να διαπραγματεύεται με τον Μπόρις Τζόνσον. Θα ευχόμουν οι Βρετανοί να δέχονταν πίεση να αποφασίσουν είτε ως το τέλος του μήνα είτε το αργότερο μέσα στον Μάιο, πρόσθεσε ο κ. Μπροκ.

Από τη πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η αρχηγός Αντρέα Νάλες τάχθηκε υπέρ της συντεταγμένης αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι υπόλοιπες χώρες να παραμείνουν ενωμένες ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων. «Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να δοθεί παράταση μόνο εάν καταστεί σαφές ότι αυτή η παράταση έχει συγκεκριμένη προοπτική. Το ερώτημα είναι, τι, συγκεκριμένα, θα φέρει μια παράταση ώστε να λυθεί το πρόβλημα το οποίο σήμερα στην Μ. Βρετανία προφανώς παραμένει άλυτο», τόνισε η κυρία Νάλες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...