Στη δέσμευση πως θα επιστρέψει στη μεσαία τάξη αυτά που αχρείαστα πήρε το κράτος επί διακυβέρνησης Τσίπρα προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ταυτόχρονα πως το ίδιο θα πράξει και με τις επιχειρήσεις προκειμένου να επανεπενδυθούν τα έσοδα και να αναπτυχθεί η οικονομία.
«Υπερφορολόγησαν τους πολίτες και γι’ αυτό σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών που αχρείαστα τους πήρε το κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ένα ακόμα διεθνές μέσο που τον εμφανίζει ως «τον πιθανότερο επόμενο Πρωθυπουργό της Ελλάδας». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως πρόκειται επί της ουσίας για όσα η κυβέρνηση Τσίπρα «πήρε από τις τσέπες τους» τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Επεσήμανε δε ότι «το ίδιο θα κάνω και με τις επιχειρήσεις προκειμένου να επανεπενδύσουν τα έσοδά τους και να αναπτυχθεί η οικονομία» επαναλάμβάνοντας παράλληλα πως ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα επαναδιαπραγματευθεί την υποχρέωση της χώρας να επιτύχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%.
«Οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι υπερβολικά υψηλοί» ανέφερε, εξηγώντας πως «επιβαρύνουν με ένα μεγάλο και περιττό δημοσιονομικό κόστος την ελληνική οικονομία».
Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο που θα εκκινήσει αυτήν τη διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γίνει μετά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας με την υλοποίηση ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου.
«Θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις όχι επειδή είναι μέρος ενός προγράμματος, αλλά γιατί πιστεύουμε ειλικρινά ότι είναι απαραίτητες για να κάνουμε την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Και μόλις υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις επικείμενες ευρωεκλογές.
Κάνοντας λόγο για τους κινδύνους από την άνοδο της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, ο πρόεδρος της ΝΔ στηλίτευσε τη στάση του κ. Τσίπρα. Οπως εξήγησε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τελευταία να καταγγέλλει ακόμη και τη ΝΔ, αλλά ήταν εκείνος που συμπορεύτηκε με τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς (βλέπε ΑΝΕΛ) αλλά και υιοθέτησε τις πρακτικές του λαϊκισμού σε συνδυασμό με τον αυταρχισμό της εξουσίας. «Αυταρχισμό που εκφράζεται με τις παρεμβάσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς».
«Ημουν ο πρώτος που άσκησε κριτική στον (πρωθυπουργό της Ουγγαρίας) κ. Όρμπαν για τις πρακτικές του», είπε ο κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει: «Όταν λοιπόν ο κ. Τσίπρας μιλάει για τον Όρμπαν θα πρέπει να γνωρίζει ότι επί της ουσίας κάνει αυτοκριτική, γιατί πολλές από τις πρακτικές που βλέπουμε σε δεξιές λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ο κ. Τσίπρας τις έχει αντιγράψει στην Ελλάδα».
Εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ τις αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ υποστηρίζοντας πως «μια τέτοια εξέλιξη θα βελτιώσει το προφίλ του ελληνικού χρέους». Υπενθύμισε ωστόσο ότι η παραμονή του στην Ελλάδα παρατάθηκε εξαιτίας του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα.
«Οκτώ στους 10 Έλληνες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση», τόνισε εξάλλου, δηλώνοντας πως είναι απαραίτητο να κινηθεί η χώρα σε διαφορετική τροχιά ανάπτυξης.
«Κινούμαστε», όπως πρόσθεσε, «συστηματικά κάτω από τις δυνατότητές μας. Δεν είναι ακριβές αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι έχουμε βγει από τα προγράμματα. Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες για να δανειστούμε, συνεχίζουμε να έχουμε πρόσθετους περιορισμούς που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες μετά από προγράμματα διάσωσης, ενώ η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό επιτήρηση με ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας που επιβλήθηκε από τους πιστωτές μας»
«Τι θα κάνω με τη Συμφωνία των Πρεσπών»
Σε ένα επίσης ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξής του στο Reuters, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα «διατηρεί πλήρως το δικαίωμα να μπλοκάρει τη διαδικασία (ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ) αν θεωρεί ότι τα εθνικά μας συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται». Kαι σημείωσε: «Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα συμφωνούσε να ανοίγει και να κλείνει κεφάλαια όταν υπάρχουν εκκρεμή θέματα που δεν έχουν ρυθμιστεί από τις συμφωνίες».
«Η ΝΔ θα τηρήσει τη συμφωνία εφόσον αυτή επικυρώθηκε από την ελληνική Bουλή, αλλά θα εργαστεί για να βελτιώσει τις προβληματικές συνέπειές της που είναι αντίθετες με το συμφέρον της χώρα», ξεκαθάρισε.
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης άσκησε ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στο Προσφυγικό, κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια. «Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί απαιτούνται περισσότερα από δύο χρόνια για την επεξεργασία μιας αίτησης ασύλου», σχολίασε, για να εξηγήσει πως «το μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση του αριθμού των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών είναι το γεγονός ότι όλοι ζητούν άσυλο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News