578
Παγωμένα βλέμματα στη συνάντηση Πομπέο (δεξιά) - Τσαβούσογλου (αριστερά) στην Ουάσινγκτον. Μετά τσακώθηκαν ακόμα και για το τι είπαν! | REUTERS

Οι Τούρκοι απαντούν στις ΗΠΑ: «Μαζί μας ή με τους τρομοκράτες; Διαλέξτε!»

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2019, 08:13
Παγωμένα βλέμματα στη συνάντηση Πομπέο (δεξιά) - Τσαβούσογλου (αριστερά) στην Ουάσινγκτον. Μετά τσακώθηκαν ακόμα και για το τι είπαν!
|REUTERS

Οι Τούρκοι απαντούν στις ΗΠΑ: «Μαζί μας ή με τους τρομοκράτες; Διαλέξτε!»

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2019, 08:13

Λάδι στη φωτιά έριξε η απάντηση του τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι στον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πενς, που σε αυστηρό τόνο, κατά την ομιλία του για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ, κάλεσε την Τουρκία “να επιλέξει” αν θα παραμείνει στη Συμμαχία, ή θα επιμείνει σε αποφάσεις όπως αυτή για τη αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;» ανέφερε συγκεκριμένα το τελεσίγραφο Πενς σε μία τελευταία (αλλά και την πιο δυναμική) προσπάθεια να ακυρωθεί η αγορά των S-400 από την Αγκυρα.

«Εσείς πρέπει να επιλέξετε», τού απάντησε ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν, αν θα παραμείνετε σύμμαχος της Τουρκίας, ή θα πάτε με τους τρομοκράτες  που απειλούν την ασφάλειά της.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φουάτ Οκτάι άφησε στην άκρη τη γλώσσα της διπλωματίας και επεφύλαξε μία εξίσου αυστηρή απάντηση στο τελεσίγραφο Πενς: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή θα διακινδυνεύσουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ εναντίον των εχθρών του;” έγραψε.

Σε ανάλογο κλίμα διεξήχθη και η συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη σκιά της δήλωσης Τσαβούσογλου ότι η αγορά των ρωσικών S-400 είναι τελειωμένη υπόθεση (done deal), με τις δύο πλευρές να διαφωνούν ακόμα και για το περιεχόμενό της!

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο αμερικανός ΥΠΕΞ έθεσε τα εξής θέματα:

  • Αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία
  • Αποφυγή μονομερών στρατιωτικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας στη Συρία
  • Ταχεία επίλυση των υποθέσεων που αφορούν την άδικη κράτηση Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία
  • Πιθανές ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία

Στα  βήματα του αντιπροέδρου Πενς, ο Μάικ Πομπέο απαίτησε  από τον κ. Τσαβούσογλου να επιλέξει η χώρα του με ποιους θα συνταχθεί: τους δυτικούς συμμάχους της, ή την εχθρό Ρωσία.

Πέρα από το θέμα των S-400, o αμερικανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε την Τουρκία για τυχόν μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες της Αγκυρα στη Συρία, θέτοντας για μία ακόμη φορά το θέμα των Κούρδων που πολέμησαν στο πλάι των Αμερικανών κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε τον κίνδυνο «δυνητικά καταστροφικών συνεπειών» μιας ενδεχόμενης «μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής δράσης» στη Συρία, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τους Κούρδους εάν δεχθούν επίθεση από την Τουρκία.

Δεν παρέλειψε τέλος να θέσει τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαιτώντας την αποφυλάκιση αμερικανών υπηκόων, που έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία ως φιλο-γκιουλενιστές και στην ουσία είναι όμηροι του Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το περιεχόμενο των συνομιλιών Πομπέο – Τσαβούσογλου, εξόργισε ακόμη περισσότερο τους Τούρκους, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδίδει με τη σειρά του ανακοίνωση διάψευσης!

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού  ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πως η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «προφανώς προετοιμάστηκε πριν από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπουργού Εξωτερικών Μαικ Πομπέο» και «όχι μόνο δεν αντανακλά το περιεχόμενο της συνάντησης αλλά περιέχει και θέματα που δεν τέθηκαν ούτε κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης».

«Η συμμαχία μας φυσικά απαιτεί να προετοιμάζονται αυτές οι δηλώσεις με μεγαλύτερη προσοχή, αποφεύγοντας παράλληλα να συμπεριληφθούν θέματα που δεν τέθηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων», κατέληξε αιχμηρά στην επισήμανσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...