Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Δρυ, ένα απομακρυσμένο χωριό κοντά στη Μάνη με μόνο 10 κατοίκους. Τίποτα από την παιδική ηλικία δεν ήταν εύκολο για τον γενικό γιατρό Ανάργυρο Μαριόλη. «Ξυπνούσα στις 5 το πρωί και έκανα με τα πόδια μία διαδρομή τεσσάρων χιλιομέτρων για να πάω στο σχολείο. Επέστρεφα στις 5 το απόγευμα», αφηγείται στο Protagon.
Η υγειονομική φροντίδα και η πρόληψη ήταν λέξεις άγνωστες. Ακόμη και τα εμβόλια στα παιδιά της περιοχής τα έκανε μία μαία, όταν και αν περνούσε από το χωριό τους. Αυτά βέβαια αποτέλεσαν και βασική πηγή έμπνευσης για την επαγγελματική του καριέρα. «Είναι αδιανόητο να μην έχεις τα απολύτως απαραίτητα. Δεν θα ήθελα να ζήσουν και άλλα παιδιά όσα έζησα. Δυστυχώς στις περισσότερες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και μετά από τόσα χρόνια δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου», λέει ο κ. Μαριόλης.
Έτσι, αποφάσισε να γίνει γιατρός και να βοηθάει όλους όσους έχουν ανάγκη. Πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του έκανε διδακτορική διατριβή με θέμα την αρτηριακή υπέρταση, με καθηγητή τον μεγάλο καρδιολόγο Παύλο Τούτουζα. Το ενδιαφέρον του όμως ήταν και παρέμεινε στην πρωτοβάθμια υγεία και την οικογενειακή ιατρική. Αυτό που του είχε στερήσει η παιδική του ηλικία. Έτσι, σε μία εποχή που ο γενικός γιατρός απλώς δεν υπήρχε ως έννοια και επιστημονικό αντικείμενο στην Ελλάδα, ο δρ. Μαριόλης αποφάσισε να πάει στη Βρετανία και να ξεκινήσει ειδικότητα. «Με εντυπωσίαζε ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τον άνθρωπο, η σημαντικότητα της πρόληψης, η συνεχής παρακολούθηση των ασθενών και όχι απλώς η αντιμετώπιση ενός συμπτώματος ή μία απλή θεραπεία που μπορεί να επιτευχθεί με ένα χειρουργείο».
Επιστροφή στην Ελλάδα
Λαμβάνοντας τον τίτλο ειδικότητας στη Βρετανία και ακόμη μία διδακτορική διατριβή, επιστρέφει στην Ελλάδα και δημιουργεί το πρώτο Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας στον Βύρωνα. «Το 2003 θέλησα να τεκμηριώσω την σημαντικότητα του Κέντρου Υγείας στις αστικές περιοχές. Να δείξω πόσο σημαντική είναι η οικογενειακή ιατρική στις πόλεις. Τα πρωτοβάθμια ιδρύματα κοντά στα μεγάλα νοσοκομεία».
Το Κέντρο Υγείας Βύρωνα ήταν το πρώτο κέντρο υγείας αστικού τύπου που λειτούργησε στην Αθήνα, με επίκεντρο την οικογένεια, με υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον νοσηλεία, σεμινάρια στο γενικό πληθυσμό, συντροφιά, ελπίδα και αγάπη σε άστεγους μέσω του ξενώνα που είχε δημιουργηθεί. Και όλα αυτά με εθελοντική εργασία μία ομάδας επαγγελματιών υγείας.
Πέρα από την άσκηση της Ιατρικής, ο κ. Μαριόλης πήρε και άδεια οδηγού ασθενοφόρου, θέλοντας να αντιμετωπίσει προσωπικά το πρόβλημα που υπήρχε την περίοδο εκείνη. «Ο μοναδικός μου στόχος ήταν το όραμά μου να βοηθάω ανθρώπους με κάθε τρόπο. Δεν με ενδιέφερε να κάθομαι σε ένα ιατρείο και να εξετάζω. Ηθελα να κάνω ό,τι περνούσε από το χέρι μου».
Το 2010, εκτιμώντας ότι ολοκλήρωσε ένα πολύ σημαντικό έργο και ότι ο επαγγελματικός κύκλος είχε ολοκληρωθεί, μετακόμισε στο Αμστερνταμ για να παρακολουθήσει μία σειρά από εκπαιδευτικά σεμινάρια. Την περίοδο εκείνη, όμως, πληροφορήθηκε ότι το Κέντρο Υγείας στην Αρεόπολη της Μάνης, σε μία περιοχή κοντά στο χωριό του, ήταν έτοιμο να κλείσει. «Είχα 23 χρόνια να έρθω στη Μάνη. Αποφάσισα να φύγω από την Ολλανδία και να έρθω για λίγους μήνες να βοηθήσω τη μονάδα. Τελικά έμεινα οκτώ χρόνια», λέει ο ίδιος. «Υπάρχουν χιλιάδες αφορμές για να μελαγχολήσεις σε ένα τόπο απομακρυσμένο. Υπάρχουν όμως άλλες τόσες για να πετάξεις από ευτυχία».
Ωράριο γι’ αυτόν δεν υπάρχει. Δουλεύει οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου. «Απουσία» παίρνει μόνο όταν θα έχει ομιλία σε κάποιο ιατρικό συνέδριο. Είναι χαρακτηριστικό της μεγάλης προσπάθειάς του ότι από το 1998 δεν έχει πάρει ούτε μία ημέρα άδεια. Κάθε μήνα βλέπει 2.500 άτομα και το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Κάποια από αυτά είναι επείγοντα περιστατικά, άλλα αφορούν διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, συνταγογράφηση κ.λπ. «Δεν ήθελα απλώς να κάνω τη διαφορά, ήθελα να επιτύχω το ανέλπιστο. Και το πιο σημαντικό για μένα είναι η τρυφερή αγκαλιά των ασθενών μου. Είναι πολύ όμορφο να προσφέρεις υπηρεσίες υγείας σε ένα χωριό όλο παρόδους και με σπίτια χωρίς αριθμούς».
Η μεγίστη διάκριση
Πέρα από την καθημερινή αγάπη του κόσμου, πριν από μερικές ημέρες ο κ. Μαργιόλης τιμήθηκε με μία ξεχωριστή διάκριση, αυτή του Καλύτερου Γιατρού της Ευρώπης από την Ένωση Οικογενειακών Γιατρών Ευρώπης (WONCA Europe).
«Γοητευμένος τόσα χρόνια από τη Γενική – Οικογενειακή Ιατρική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν είχα παρά μόνο μια επιλογή, να την ακολουθήσω στη δημιουργία της. Τα παιχνίδια που έπαιζα σαν παιδί, παρά τις περιορισμένες μου δυνατότητες, αν όχι όλα, τα περισσότερα ήταν δημιουργημένα μέσα στη μοναξιά. Γι’ αυτό και επέλεξα τη Μάνη ως προτελευταίο σταθμό μου. Αυτοσχεδίαζα και μεθούσα με αυτά. Στόχος μου ήταν να ζωγραφίσουμε, στη σαγηνευτική εσχατιά της Ευρώπης, στη Μάνη, έναν Ήλιο πιο φωτεινό, με στοργή για τον άνθρωπο. Κάθε φορά προσπαθώ να κοιτάζω μέσα από το παράθυρο του ασθενούς».
Ο δρ. Ανάργυρος Μαριόλης είναι επίσης ο μοναδικός γιατρός που έχει λάβει βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών (το 2016) για τις υπηρεσίες του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία.
Το βραβείο του Γενικού Ιατρού της Χρονιάς για την Ευρώπη, θα παραλάβει στο πλαίσιο του συνέδριου WONCA Europe, που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας από τις 26 ώς τις 29 Ιουνίου 2019.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News