Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προετοιμάσει εδώ και ημέρες την ιστορική ομιλία του στα Σκόπια. Είναι ο πρώτος ηγέτης ελληνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται τη γειτονική χώρα από την ίδρυσή της στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και έτσι ο χαιρετισμός του στο πλευρό του Ζόραν Ζάεφ είχε προσεχθεί στην παραμικρή λεπτομέρεια.
Σε αυτήν την από κάθε άποψή ιστορική ομιλία όμως, o κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει μία περίεργη αναφορά που προκάλεσε πολλά ερωτήματα:
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «αεροδρόμιο της Μίκρας», μια αναφορά που παρέπεμψε στην προηγούμενη ονομασία του σημερινού αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Η επιλογή αυτής της ονομασίας ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια (ακόμη) υπαναχώρηση του κ. Τσίπρα: μετονόμασε το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης για να μην ενοχλήσει τον οικοδεσπότη του, πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.
Το μέχρι τώρα γνωστό ως αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης , Airport Macedonia (SKG) Greece ,μετονομάζεται από σήμερα απλά σε αεροδρόμιο Μίκρας.
Με “πόνο’ και ξεροκαταπίνοντας ,αλλά ,το έκανε.
Ήτανε δίκαιο και έγινε πράξη! pic.twitter.com/alkTpGHgcU— Nikol (@NikKo_ial) 2 Απριλίου 2019
Είναι σαφές πως η αναφορά του Πρωθυπουργού δεν έγινε εν τη ρύμη του λόγου. Η επίμαχη φράση περιλαμβάνεται στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του που διανεμήθηκε και αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Αλλά, για να μην μιλάμε μονάχα για το στρατιωτικό σκέλος, σημαντική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας για τη βοήθεια που θα δώσουμε και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας και σε ό,τι αφορά όμως και τη βοήθεια, την τεχνική, μέσα από το ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουμε στο αεροδρόμιο της Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη, για να μπορέσουμε να δώσουμε σημαντική τεχνική υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων στον τομέα της αεροπορικής ασφάλειας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί προστατεύει και από έκνομες ενέργειες την αεροναυτιλία, αλλά και από ατυχήματα σε ό,τι αφορά την ασφαλή επικοινωνία των πολιτών μας, την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών».
- Διαβάστε: Τσίπρας σε Ζάεφ: «γράφουμε Ιστορία»
Η συγκεκριμένη πρόταση προκάλεσε πολλά σχόλια. Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας ως υπουργός Εξωτερικών (θέση που ανέλαβε μετά την απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά) εξέδωσε κείμενο στις 21 Ιανουαρίου στο οποίο έδινε απαντήσεις προκειμένου να αιτιολογήσει τα «κέρδη» της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στην ερώτηση σχετικά με το «Τι κερδίζει η Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών;», έδινε σειρά απαντήσεων. Στην 5η εξ αυτών αναφέρει επί λέξη:
«5) Για πρώτη φορά η γειτονική χώρα αναγνωρίζει ότι δεν έχει σχέση με τον «αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρoνομιά» της Μακεδονίας (άρθρο 7(3),(4)). Επιπλέον δεσμεύεται (άρθρο 8 (2),(3)) για αποδόμηση του διαβόητου προγράμματος εξαρχαϊσμού (οτιδήποτε «αναφέρεται με οποιονδήποτε τρόπο στην αρχαία Ελληνική ιστορία και πολιτισμό που συνιστούν αναπόσπαστο συστατικό της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας» σε υποδομές/κτίρια/μνημεία) και για αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και απόσυρση από κάθε δημόσια χρήση. Η διαδικασία αυτή μάλιστα έχει αρχίσει, με την ήδη συντελεσθείσα μετονομασία του Αεροδρομίου της γείτονος, καθώς και της Εθνικής Οδού προς τα Σκόπια».
Και καταλήγει με την εξής αναφορά: «Σημειώνεται ότι, βεβαίως, ουδέποτε τέθηκε ζήτημα περιορισμού χρήσης του όρου Μακεδονία ως προς την Ελλάδα, η οποία το διατηρεί στο ακέραιο (π.χ. Αεροδρόμιο «Μακεδονία»)». Αεροδρόμιο το όνομα του οποίου άλλαξε ο ίδιος κατά την ομιλία του στην επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια όπου δήλωσε μεταξύ άλλων πως «γράφουμε ιστορία».
Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη ερμηνεία: ο κ. Τσίπρας δεν αναφερόταν στο πολιτικό αεροδρόμιο «Μακεδονία» αλλά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης στην 113 Πτέρυγα Μάχης, η οποία όντως εδρεύει στην περιοχή της Μίκρας. Αναφέροντάς το όμως ως «αεροδρόμιο Μίκρας», όπως ονομαζόταν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ως το 1992 και όπως το γνώριζε ο πολύς κόσμος, προκάλεσε σύγχυση και προβληματισμό για τις προθέσεις του. Αλλωστε, όπως ελέχθη, η ομιλία-χαιρετισμός του είχε προετοιμαστεί σε κάθε λεπτομέρεια.
Διευκρινίσεις για το «αεροδρόμιο της Μίκρας» που είπε ο Τσίπρας
Μετά τον σάλο που προκάλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, διευκρίνισαν ότι το ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που θα χρησιμοποιηθεί για την υποβοήθηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Βόρειας Μακεδονίας και στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, βρίσκεται στο Τρίλοφο της Μίκρας, εκτός του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News