Πριν από 26 χρόνια ένας έλληνας πρωθυπουργός επέβαλε οικονομικό εμπάργκο στην ΠΓΔΜ, δίνοντας σε πονηρούς την ευκαιρία να κερδίσουν εύκολα και γρήγορα καλά λεφτά -τα εμπάργκο πάντα φτιάχνουν περιουσίες.
Το εμπάργκο του Ανδρέα Παπανδρέου εκπορεύτηκε από την απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, η οποία δεν αποδέχετο τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα. Μόλις είχε κερδίσει εκλογές ο Ανδρέας και κάτι έπρεπε να κάνει για να δείξει δόντια και πατριωτικά κότσια. Το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στην καχεκτική ελληνική οικονομική διέισδυση στη FYROM, έναντι της «εισβολής» Γερμανών, Ιταλών και Τούρκων.
Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί σήμερα μία ιστορική επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο μικρή σημασία έχουν όσα θα πει και όσα θα κάνει εκεί. Όταν οι πρωθυπουργοί συνοδεύονται από μεγάλες επιχειρηματικές αποστολές, ο ρόλος τους εξαντλείται στις συστάσεις.
Ενδεχομένως, λοιπόν, να μάθουμε αν όλη αυτή η εσωτερική ταλαιπωρία που υποστήκαμε με το Μακεδονικό, έχει το αντίκρυσμα της σε ευρώ. Μεταξύ μας, όλοι ξέρουμε ότι το έχει. Μην συζητάμε τα αυτονόητα, είμαστε ο ισχυρός γείτονας. Και όπου λύνονται προβλήματα, ανθούν οι μπίζνες. Απλώς οι προσδοκίες καλόν είναι να παραμείνουν συγκρατημένες. Οποιος ήθελε να κάνει δουλειές εκεί πάνω, μπορούσε και όταν τους λέγαμε «Σκόπια». Μένει να δούμε αν οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν μία καλύτερη ως και προνομιακή πρόσβαση στις δημόσιες προμήθειες. Και ασφαλώς περιμένουμε από την κυβέρνηση να γίνει πιο πειστική στο θέμα της επωνυμίας προιόντων που παράγονται στο βόρειο τμήμα του Πρώτου Μέρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τώρα, λοιπόν, μπείτε στη θέση του ανθρώπου που όλοι θα θέλαμε να γνωρίσουμε, του ιστορικού του μέλλοντος. Τι εγγραφή λέτε να κάνει για την επίσκεψη Τσίπρα; Θα είναι ελαφρώς σουρεαλιστική. Θα σημειώσει ότι η Ελλάς, αφού απέρριψε το «Πακέτο Πινέιρο» με τη σύνθετη ονομασία, έχασε σχεδόν τρεις δεκαετίες προνομιακής πρόσβασης στη γειτονική χώρα, για να καταλήξει σε μία λύση που ίσως είναι και χειρότερη από την αρχική. Δεν είναι εξωφρενικό όλο αυτό; Λέγεται και κυνηγητό της ουράς.
Φανταστείτε μόνο ποια θα ήταν η ελληνική θέση στη γειτονική αγορά, αν οι συνθήκες επέτρεπαν στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να λύσει, τότε, το θέμα. Μπορεί να τους βάζαμε να πληρώνουν και εισφορές στον ΕΦΚΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News