Το Brexit και ο χειρισμός της «αποδέσμευσης» από πλευράς πολιτικού προσωπικού (και από πλευράς θεσμών – από τη Βουλή των Κοινοτήτων) έχουν απογοητεύσει βαθιά τους Βρετανούς.
Η τρίτη απόρριψη του συμπεφωνημένου με την ΕΕ σχεδίου αποχώρησης δεν πλήττει πλέον μόνο την κυβέρνηση των Τόρις υπό την Τερέζα Μέι εκτιμούν οι ΝΥΤ, «αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία».
Μάλιστα οι Βρετανοί που επιθυμούν να παραμείνει η χώρα τους στο άρμα της ΕΕ λένε ότι συντελείται «μία επικίνδυνη αλλαγή παρά τη βούλησή τους», υπογραμμίζοντας και «τον εντυπωσιακό κυνισμό των Brexiters, της ομάδας εκείνης δηλαδή την οποία προσπαθεί να ικανοποιήσει η Μέι».
Οχι μόνο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αλλά και η ίδια η ερώτησή του «έχουν διαιρέσει τη Βρετανία σε πολεμικά στρατόπεδα, έχουν υποσκάψει οποιοδήποτε εθνικό όραμα. Μια παλαιά, ισχυρή δημοκρατία στενάζει υπό το βάρος αντικρουόμενων απαιτήσεων: η εκτελεστική εξουσία θέλει να εφαρμόσει τη λαϊκή εντολή, ενώ οι βουλευτές θέλουν να ακολουθήσουν τη συνείδησή τους και να ενεργήσουν κατά πώς οι ίδιοι αντιλαμβάνονται το συμφέρον του λαού».
Οι συντάκτες του κειμένου πιθανώς περίμεναν ότι «αυτή η κατάσταση αδιεξόδου θα ένωνε τους Βρετανούς σε διαμαρτυρίες κατά της ΕΕ», και μάλλον εκπλήσσονται που «αυτό δεν συμβαίνει». Διαπιστώνουν λοιπόν ότι «οι Βρετανοί κατηγορούν τους ηγέτες τους».
Κουβέντες του (πρώτου) μπαρ
Ο πυροσβέστης Τόμι Τέρνερ, 32 ετών, δηλώνει πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη τους στη βρετανική Δημοκρατία, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Εδώ όπου βρίσκεται το μπαρ στο οποίο συζητούμε, γράφουν οι ΝΥΤ, στο Σάρεϊ, «σχεδόν όλοι ψήφισαν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ο Τέρνερ εκμυστηρεύεται στους ρεπόρτερ τι λένε τώρα οι άνθρωποι εκεί: «Στους φίλους μου, τουλάχιστον, δημιουργήθηκε η εντύπωση της προδοσίας, αφού η Βρετανία δεν έφυγε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου». Ο παρακαθήμενός του στον πάγκο του μπαρ, ο Νιλ Μπλάϊ, 45 ετών, μίλησε για το αίσθημα θριάμβου που τον είχε καταλάβει έπειτα από το δημοψήφισμα. «Αλλά αυτό έχει διαλυθεί εδώ και πολύν καιρό, αντικαταστάθηκε από τη δυσπιστία, καθώς η υπόσχεση για ένα ελεύθερο βρετανικό εμπόριο υποχωρεί όλο και περισσότερο».
Ο τόπος της συζήτησης προσφέρεται και για (οινο)πνευματώδεις μεταφορές και παρομοιώσεις: «Τώρα είναι όλα πόνος! Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιγραφεί το Brexit: είναι ένα χανγκόβερ! Πολλοί άνθρωποι, έτσι και μπορούσαν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω για να αποτρέψουν ό,τι τώρα μας συμβαίνει, θα το έκαναν!»
Κουβέντες του (δεύτερου) μπαρ
Το ρεπορτάζ των ΝΥΤ περί Brexit συνεχίστηκε σε μία παμπ του Βορείου Λονδίνου.
Το Ισλινγκτον Νορθ τυγχάνει η εκλογική περιφέρεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε αυτή τη γειτονιά είναι πάρα πολλοί όσοι έχουν υπογράψει για να ανακληθεί το άρθρο 50, δηλαδή για να ακυρωθεί το Brexit και η Βρετανία να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εδώ ο κόσμος χαρακτηρίζει την απόδοση της κυβέρνησης «θλιβερή».
Ο Αϊνταν Χιούτζ, 58 ετών, λέει: «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η όλη διαδικασία έχει ουσιαστικά πειραχτεί από ένα μικρότερο τμήμα των Τόρις, δηλαδή από τα δεξιότερα στοιχεία του». Ο Χιούτζ είναι επικριτικός για το εκλογικό σύστημα, το οποίο αυξάνει την πόλωση μεταξύ δύο μεγάλων κομμάτων και υπερτονίζει τις γεωγραφικές διαφορές, δημιουργώντας έντονες συγκρούσεις στην κοινωνία. Θεωρεί ότι η Βρετανία πρέπει να επιλέξει σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, το οποίο επιτρέπει στα μικρότερα κόμματα να μπαίνουν πιο εύκολα στη Βουλή. «Θα μπορούσαμε τότε να έχουμε συμβιβασμούς μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις, ώστε να βρούμε έναν δρόμο να κινηθούμε προς τα εμπρός» λέει.
Ο Τζοφ Πέντι, 46 ετών, καθηγητής γυμνασίου, είναι θυμωμένος επειδή «μία τόσο μικρή πλειοψηφία προκάλεσε ένα εθνικής σημασίας αποτέλεσμα, μεγάλου μεγέθους μάλιστα και μη αναστρέψιμο».
Ο Χιούτζ παρεμβαίνει για να υπογραμμίσει κάτι που ο ίδιος θεωρεί θετικό: «Οι Βρετανοί, νέοι και μεγαλύτεροι, ασχολήθηκαν με πρωτοφανέρωτο πάθος με τη λειτουργία της κυβέρνησής τους – ακόμη και αν ο λόγος που το έκαναν ήταν ο θυμός τους» λέει. «Αυτό ξυπνά το ενδιαφέρον του κόσμου όσον αφορά το τι πραγματικά συμβαίνει. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ένα τεράστιο χάος και έχει αντιμετωπιστεί με τρόμο από την κυβέρνηση. Τουλάχιστον οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να μιλούν για τέτοια θέματα»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News