516
Η 45χρονη Τσαπούτοβα είναι δικηγόρος και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς | Reuters

Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η πολιτικός που θέλει να «χτυπήσει» τον λαϊκισμό στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2019, 13:20
Η 45χρονη Τσαπούτοβα είναι δικηγόρος και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς
|Reuters

Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η πολιτικός που θέλει να «χτυπήσει» τον λαϊκισμό στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2019, 13:20

«Στηρίζομαι σε παραδοσιακές χριστιανικές αξίες, όπως η αγάπη και η συμπόνοια για τους γείτονες μου αλλά και όλους όσοι ανήκουν σε μια μειοψηφία».

Με αυτά τα λόγια έκλεισε την προεκλογική της εκστρατεία, η Ζουζάνα Τσαπούτοβα, που οι περισσότεροι θεωρούν πως επικρατέστερο φαβορί για την προεδρία της Σλοβακίας, στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή.

«Το μόνο που χρειάζεται από τους ανθρώπους το κακό προκειμένου να επικρατήσει είναι αυτοί να κάθονται απαθείς», δηλώνει η 45χρονη δικηγόρος και ακτιβίστρια υπέρ του περιβάλλοντος και κατά της διαφθοράς, η οποία στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών κέρδισε με μεγάλη διαφορά τον αντίπαλό της, ευρωπαίο επίτροπο Μάρος Σέφκοβιτς.

Η Τσαπούτοβα κέρδισε το 40,55% των ψήφων έναντι 18,66% για τον Σέφκοβιτς, τον οποίο στηρίζει το κυβερνών κόμμα Smer- SD, αποδεικνύοντας πως το μήνυμα της κάνει… γκελ στο εκλογικό σώμα της χώρας της.

Και να ήταν μόνο αυτό: Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Focus, η Τσαπούτοβα οδεύει με σαφές προβάδισμα και στον δεύτερο γύρο και το 64,4% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 35,6% για τον αντίπαλό της.

«Οι πολίτες ζητούν αλλαγή», δήλωσε η, χωρισμένη και μητέρα δύο παιδιών, πολιτικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ ο οποίος ερευνούσε την κυβερνητική διαφθορά.

Εδώ και μήνες, η Τσαπούτοβα συμμετείχε ενεργά στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του 27χρονου Κούτσιακ και της μνηστής του – κινητοποιήσεις που οδήγησαν τελικά στην παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και της παράταξης Smer- SD.

«Αν η Τσαπούτοβα νικήσει την Κυριακή, που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, θα σημάνει την απαρχή μιας μεγάλης αλλαγής στην πολιτική ζωή της χώρας», σημειωνει στο BBC ο Μίλαν Νιτς, συνεργάτης στο German Council on Foreign Relations (DGAP – Γερμανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων) του Βερολίνου.

Η νίκη της θα εμφάνιζε ένα διαφορετικό πρόσωπο της Σλοβακίας και της Ανατολικής Ευρώπης, αποδεικνύοντας πως μπορεί να υπάρξει απάντηση στον συντηρητικό λαϊκισμό που παρατηρείται σε γύρω χώρες, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία», προσθέτει.

«Η επικράτηση της θα έδινε ελπίδα στην αντιπολίτευση της Πολωνίας, η οποία πασχίζει να κερδίσει έδαφος ενάντια στο κυβερνητικό κόμμα “Νόμος και Δικαιοσύνη”», καταλήγει ο Νιτς.

Η Τσαπούτοβα γεννήθηκε στη Μπρατισλάβα στις 21 Ιουνίου 1973.

Σπούδασε νομική στο πανεπιστήμιο του Κομένιους της Μπρατισλάβα και μετά άρχισε να εργάζεται στην Via Iuris, μία σλοβακική οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων.

Ηγήθηκε με επιτυχία μίας εκστρατείας για να εμποδιστεί η δημιουργία μιας μεγάλης ανοικτής χωματερής στη πόλη Πεζινόκ, σε μια έκταση ίση με 12 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Επί 14 χρόνια οι κάτοικοι της πόλης μάχονταν κατά της κατασκευής της χωματερής αυτής και η Τσαπούτοβα κατάφερε να οργανώσει τη μεγαλύτερη κινητοποίηση πολιτών μετά την Βελούδινη Επανάσταση το 1989 που οδήγησε στην ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία.

Το 2013 το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας δικαίωσε τους κατοίκους του Πεζινόκ, ακυρώνοντας την άδεια κατασκευής της χωματερής.

Η υπόθεση αυτή ώθησε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει κανονισμούς που προβλέπουν τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης στις περιπτώσεις πολεοδομικών έργων που μπορεί να επηρεάσουν το περιβάλλον.

«Η ιστορία μιας μικρής σλοβακικής πόλης είχε σημαντική, διεθνή επιρροή», δήλωσε αργότερα ικανοποιημένη η Τσαπούτοβα.

Το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Goldman για το περιβάλλον, ένα είδος Νομπέλ για τους ακτιβιστές του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...