266
Η αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου | REUTERS/Vincent Kessler

Δημοσκόπηση ΕΚ: Εννέα έδρες η ΝΔ στη νέα Ευρωβουλή – στις 12 μονάδες η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 14:23
Η αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου
|REUTERS/Vincent Kessler

Δημοσκόπηση ΕΚ: Εννέα έδρες η ΝΔ στη νέα Ευρωβουλή – στις 12 μονάδες η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 14:23

Προβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωκλογές προκύπτει από δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα στοιχεία της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την τρίτη συλλογή προβολών για τη σύνθεση της επόμενης Ευρωβουλής, με βάση τα δεδομένα εθνικών δημοσκοπήσεων από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ μέχρι τις 26 Μαρτίου.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από μια συλλογή αξιόπιστων δημοσκοπήσεων που διενήργησαν σχετικοί εθνικοί οργανισμοί και συνδυάστηκαν από την εταιρεία ερευνών Kantar Public για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΕΚ για την Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει εννέα  έδρες (από οκτώ στην προηγούμενη μέτρηση). Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με έξι έδρες, ενώ από δύο παίρνουν ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή. Τις άλλες δύο από τις συνολικά 21 έδρες που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, λαμβάνουν ΚΚΕ και Οικολόγοι.

Οσον αφορά τις ευρωομάδες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει πρώτο με 188 έδρες, με ελαφρά βελτιωμένα ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (μακριά ωστόσο από τις 221 έδρες που κατέχει σήμερα) και ακολουθεί η Ομάδα των Σοσιαλιστών με 142 έδρες.

Οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν 72 έδρες, οι Πράσινοι 51, η Αριστερά 49, ενώ συνολικά τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα 143 έδρες.

Από την προβολή επαληθεύεται εκ νέου  η εκτίμηση  ότι οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες δεν θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο: Επί συνόλου 705 εδρών  εμφανίζονται να συγκεντρώνουν 330 έδρες (με την απόλυτη πλειοψηφία στις 356 έδρες) κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν ευρύτερες συμμαχίες για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου του ΕΚ, αλλά και του προέδρου της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...