400
| Reuters

Τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Ουγγαρία επικαλείται συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 19:46

Τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Ουγγαρία επικαλείται συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 19:46

Από τις ουγγρικές Αρχές κρατείται ένας Σύρος που φαίνεται να είχε σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο με πλαστό ελληνικό διαβατήριο κατά την άφιξή του στη χώρα.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στο kathimerini.gr που επικαλείται την ουγγρική εφημερίδα Magyar Nemzet, ο άνδρας υποστήριξε ότι συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να τους παρέχει πληροφορίες για την αναγνώριση τρομοκρατών.

Τα δημοσιεύματα στην Ουγγαρία αναφέρουν ότι ο 27χρονος την περασμένη Κυριακή είπε σε ακρόαση στο δικαστήριο ότι ήταν πρόθυμος να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις διασυνδέσεις του με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, αρκεί να αποχωρούσαν όλοι οι αστυνομικοί από την αίθουσα. Το αίτημά του όμως απορρίφθηκε.

Ο συλληφθείς φαίνεται να ήταν εγκατεστημένος στην Αθήνα με τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του, ενώ είχε αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα το 2016.

Πριν από μερικά 24ωρα, η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκε ότι η Europol έχει στην κατοχή της βίντεο στο οποίο εμφανίζεται στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους που προσομοιάζει με τον συλληφθέντα να συμμετέχει σε αποκεφαλισμούς αιχμαλώτων.

Οι ουγγρικές Αρχές μάλιστα φαίνεται να υποψιάζονται εμπλοκή του Σύρου και σε άλλο μακελειό το 2016, αν και οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η υπόθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές Αρχές, ο εν λόγω άνδρας συνελήφθη στις 14 Ιουλίου 2016 στη Λέρο όταν έφτασε με μία ομάδα παράτυπων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.

Μέχρι τις 27 Οκτωβρίου του 2017 είχε ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήματος για χορήγηση ασύλου που είχε καταθέσει και αναγνωρίστηκε ως πολιτικός πρόσφυγας. Μέχρι τότε δεν υπήρχε καταχώρηση του συλληφθέντος ούτε στις βάσεις δεδομένων των ελληνικών Αρχών ούτε σε αυτές των αξιωματούχων της Europol που βρίσκονται στη Λέρο στο πλαίσιο των δευτερογενών ελέγχων που διεξάγονται για τους παράτυπους μετανάστες.

Την 1η Ιουλίου 2018, οι βελγικές Αρχές έστειλαν πληροφορίες στην Ελλάδα σύμφωνα με τις οποίες ο ύποπτος κατηγορείται για διακίνηση παράτυπων μεταναστών και είναι μεσαίο στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας κατέστησε σαφές ότι τα εν λόγω δεδομένα ήταν πληροφοριακά και ως εκ τούτου δεν επαρκούσαν ώστε να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες και να ανακληθεί το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα που του είχε αναγνωριστεί.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2018, συνελήφθη στην Ουγγαρία με την κατηγορία της διακίνησης μεταναστών. Οι ελληνικές Αρχές ενημερώθηκαν άμεσα για τη σύλληψή του και με τη σειρά της η ΕΛ.ΑΣ. απέστειλε έγγραφο στην Υπηρεσία Ασύλου με το οποίο την καλεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για ανάκληση του καθεστώτος πολιτικού πρόσφυγα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...